26.04.2017

Provincialism 2.0. Sau în apărarea lui Makavelis

E ceva în perioada asta prin blogosferă care numai a spirit de sărbători nu pute… Lume arțăgoasă, degrabă săritoare la jugulară pe pricini de neînțeles în afara sferei de interes a săritorului la jugulară, de astea. Care situație pe mine mă aruncă într-o tristețe 2.0. Dar mă și pune pe gânduri. Așa că scriu astăzi o postare pe care am amânat-o de ceva vreme. Dar care simt că acum trebuie scrisă. E despre ceea ce numesc eu provincialism 2.0.

Eu sunt băimărean. Deși stau de vreo 16 ani în București, io tot băimărean o să rămân cât o să trăiesc. Punct. Vă spun asta ca să înțelegeți mai bine perspectiva din care scriu. Vă mai spun că de vreo 2 ani m-am lansat într-o inițiativă personală (la care, spre marea mea bucurie, au mai aderat în ultima vreme și alții) de dezvoltare a blogosferei în plan local. E drept că nu mi-am făcut publice intențiile, căci a fost o perioadă de, hai să îi zic așa, că sună mai bine, research și testare. Pe românește spus, am vrut să văd dacă merită să îmi bat capul. Și am decis că merită. Așa că prin ianuarie o să fac și un anunț oficial în această chestiune.

Cred cu maximă tărie că una din cheile dezvoltării onlineului de pe la noi este crearea de piețe locale. Voi lupta pentru a realiza aceste obiective, chiar voi băga bani și resurse în această inițiativă. Este, dacă vreți, pariul meu pentru 2010. Va fi o muncă enormă, în care cuvântul de ordine va fi stresul provocat de orgoliile personale provenite din, și aici ajung la subiect, ceea ce numesc eu provincialismul 2.0.

Provincialismul 2.0 este o stare de spirit. Știu, sună ca pasta acest clișeu, dar așa este. A fi provincial, din acest punct de vedere, înseamnă că ai tot timpul frustrarea că ești ceea ce ești, adică acel ”provincial” care nu e ”din capitală”. Vă rog să nu luați ”provincie” și ”capitală” strict geografic. E vorba de mai mult de atât. Sunt unii din București care sunt de 100 de ori mai ”provinciali” 2.0 decât alții din țară. Și ca în cazul oricărei frustrări, unii nu o recunosc, dar se apucă să împroaște în numele acestei frustrări. Alții nu doar că o recunosc dar o și exacerbează, împroșcând superioritatea provincialismul în fața porcilor de ”capitaliști”. Iar unii își asumă acest statut, dar trasează, cu lehamite/scârbă/superioritate/enervare/ o graniță dură și ireconciliabilă, ca un gest suprem de diferențiere și de, pe aceeași logică, legitimizare. Altfel spus, a fi provincial 2.0 înseamnă să nu îți dorești mai mult, să nu vrei să îți depășești limitele, să nu accepți că a te deschide spre lume e mai important decât a te închide în lumea ta.

Provincialismul 2.0 nu ține în totalitate de geografie. Deși și geografia are o mare importanță. Pentru că oricât de mult mi-ați spune că, în lumea asta virtuală 2.0, e același lucru să fii blogger în Buhuși sau în București, ați greși flagrant. Nu e același lucru. Pentru că un blogger, între momentele când se pune la tastatură să devină ființă 2.0, trăiește în lumea reală, în geografia lui personală, în care se întâlnește cu oameni, merge la evenimente, creează legături, într-un cuvânt, se dezvoltă. Din punctul acesta de vedere comparația București cu Buhuși este superfluă, desigur. Deci da, locul în care locuiești, de unde îți cumperi hârtia igienică, unde îți bei berea cu tovarășii contează. Pentru că acel loc te formează, acel loc îți setează niște standarde și, din păcate, îți setează și niște limite. Uneori îngrozitor de mult…

Provincialismul 2.0 creează provincii 2.0. Cu cât sunt mai multe provincii de astea, cu atât mai fărâmițat este, hai să îi spunem așa, dar doar de dragul argumentației, sentimentul național 2.0. Prin definiție, o provincie este mai mică decât întregul. Dar în lumea internetului, uneori o provincie nu e doar mai mică, e și fără nici o relevanță. Pentru că internetul lucrează cu alte unități de măsură. Uneori mai dure. Provincia 2.0 îți aduce poziționare primară, locul de unde să te ia lumea. A te limita doar la atât nu te ajută cu absolut nimic.

Provincialismul 2.0 duce la deziluzii în offline. Oricât de ființe virtuale ne dăm noi, dacă se întâmplă ceva cu avatarul nostru, atunci suferim noi ca om. La orice nivel ești în blogosfera asta a noastră, se întâmplă să ți-o furi. Dar duc cât ești mai provincial 2.0, cu atât te afectează mai tare în plan personal. Pentru că lucrul nasol care ți se întâmplă vine deja pe un fond de frustrare, de neadecvare. Și de multe ori toate acestea duc la deziluzii. Care, în cele din urmă, omoară bloggerul din om. De fiecare dată când moare un blog, moare un pic din blogosferă…

Provincialismul 2.0 nu e motiv de mândrie. Una e să fii mândru de zona în care ești (cum fac eu cu Baia Mare, deși sunt plecat de hă hă de acolo) sau de nișa pe care prestezi și alta e să îți conferi permanent (și singur) legitimitatea doar pe aceste criterii. Faptul că tu alegi să fii propriu tău apostol 2.0 e foarte bine, dar când o faci doar când te uiți în oglindă, atunci ai o problemă. Mare.

Există și soluții la ieșirea din acest provincialism 2.0. Sau, dacă vreți, ceea ce cred eu că sunt soluții. O să vi le spun, însă, după ce discutăm un pic despre ce am scris mai sus.

PS. Mai trebuie să lămuresc precizarea din titlu ”în apărarea lui Makavelis”. Cred că Maka este unul din acei bloggeri care este atins de toate cele pe care le-am spus io mai sus. Și de aceea, zic io, a scris ce a scris. Vreau să cred că a fost doar un accident necesar (cum sunt cele de care, dacă profiți, sunt mană cerească), din care și el, dar și noi învățăm ceva. Pentru că altfel provincialismul 2.0 se va întări. Și pentru că Maka îmi rămâne în continuare drag și e unul din cei pe care pariez în continuare. Chiar dacă ceea ce scriu eu aici este și un avertisment pentru el. Unic și irepetabil.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Despre bloggeri și emisiunile TV (numa’ zic…)

Anul viitor îmi bag mufa în două calendare cu bloggeri

40 comentarii

 1. joi, 30 decembrie 2010, 10:41

  […] Piticu. Vis Urât, în stilu-i inconfundabil, vine de la Aqualand şi-l ia de urechi pe Makavelis. Chinezu, ceva mai împăciuitor, îi mai dă o şansă. Ceva deosebit? […]

  Răspunde
 2. joi, 30 decembrie 2010, 10:44

  ioi ma ce articole grele scrii amu’ de sfarsit de an… inca nu mi’or trecut aburii Craciunului :D

  Răspunde
 3. joi, 30 decembrie 2010, 11:12

  și tu de fapt de ce ai scris asta?

  Răspunde
 4. joi, 30 decembrie 2010, 11:16

  Nu conteaza daca esti Piticu, Mkiavelis, Chinezu, Manafu, Arhi, sau care ati fi in A-list, Daca esti, sau nu OM conteaza cel mai mult. Sincer, este o rusine pentru online ca A-list-ul face tabere.

  Răspunde
 5. joi, 30 decembrie 2010, 11:24

  @Anticalofilul
  sper ca e la misto pusa intrebarea…
  pentru ca altfel, adica daca nu ai inteles ce am vrut sa zic, ma cuprinde o tristete iremediabila…
  o sa imi treaca, iti dai seama, dar orisicat…

  Răspunde
 6. Semanticus
  joi, 30 decembrie 2010, 11:24

  O doza de agresivitate avem cu totii. E buna si la mobilizare. Asta ca sa zic ceva pozitiv la inceput.
  Solutiile/explicatiile generale nu prea merg, ce sa ii spui unui blogar despre fenomene mai generale gen provincialism? Chiar daca eu personal sunt de acord cu tot ce scris Chinezu stiu ca nu toti inteleg din prima mesajul respectiv. Blogarul Makavelis are ofurile sale, el nu vrea explicatii generale.
  @chinezu,
  Stiu ca aproape toate proiectele tale sunt misto si cred ca ce vrei sa faci de la anu va fi interesant, chiar daca nu am amanunte, inclin sa cred asta.
  Eu daca as fi in locul tau as incepe orice proiect cu un mini-turneu de fotbal/baschet/volei/sah/tir cu arcul/etc intre echipa A-listeri si blogarii cei adevarati din provincie. Sa isi dea la gioale pe teren, in mod organizat nene! :)

  Răspunde
 7. joi, 30 decembrie 2010, 11:26

  @Semanticus
  termina, bah, nu da din casa :))))
  deja esti mare blogger, o dai pe surse si alea, alea :)))))))))

  Răspunde
 8. Semanticus
  joi, 30 decembrie 2010, 11:31

  @chinezu,
  scuze, mai am si eu vedetismele mele. :)))
  Mai aveam o idee, Ziua Haterilor- ziua blogurilor deschise, cand toti blogarii de pe A-list admit toate mesajele de la hateri. Crezi ca se supara Bobby si ECostin?

  Răspunde
 9. joi, 30 decembrie 2010, 11:33

  e cam ironică, pentru că am citit de proiectul tău cel mai mult, și în PS era motivat titlul.

  PS: Nu merita să scrii PS-ul la articol ;)

  Răspunde
 10. joi, 30 decembrie 2010, 11:37

  Va fi un comentariu care ar putea parea un troll, si sigur voi fi apostrofat pentru asta, dar articolul mi se pare pur si simplu genial.

  Si dincolo de toate, are si Makavelis dreptatea lui in ceea ce a scris. Dincolo de faptul ca el a dat un nume acolo, ceea ce a descris el este un fenomen mai vast care poate fi observat la mai multi bloggeri, fie ei A-Listeri sau nu.

  Un an nou mai bun pentru toata lumea.

  Răspunde
 11. joi, 30 decembrie 2010, 11:53

  Sti ce nu inteleg eu pana la urma de prin blogosfera asta: de ce nu are nimeni puterea sa scrie „cele 10 porunci ale unui post”. De ce nu scrie nimeni un ghid de unde apare calitatea unui post? Vad ca tot se parlamenteaza si se discuta de cu zor ca ala e muist ca scrie prost, ala e labagiu ca isi dai like singur, etc… e cineva in masura sa scrie un ghid al bloggingului? Poti sa o consideri si o provocare daca vrei, asa de final de an…:D

  PS: am observat ca de ceva timp te semnezi pe alte bloguri cu numele real…te pregatesti in ianuarie de un mic rebrand?:D

  PSS: Piticu a declarat razboi…:))

  Răspunde
 12. Dan
  joi, 30 decembrie 2010, 11:53

  makavelis.com a fost hackerit

  Răspunde
 13. joi, 30 decembrie 2010, 11:54

  Mi se pare mie s-au cineva i-a hackuit blogul lui Maka?

  Răspunde
 14. joi, 30 decembrie 2010, 11:58

  E interesant sa vezi cum merge valul, pornit dintr-o parte a blogosferei si ajuns in alt colt. Din fiecare articol scris de cei implicati mai aflu si eu cate ceva. Inca vreo cateva scandaluri intre bloggerii mai vechi si mai aflam si noi, astia micii, cate ceva :P Sunt ironic, desigur, si cred ca oamenii isi pot reface legaturile. Si, da, e normal sa tii legatura si sa faci echipa cu bloggerii cu care te stii si care iti sunt prieteni, fie ca sunt A-listeri sau nu.

  Răspunde
 15. joi, 30 decembrie 2010, 11:59

  Acum am vazut si eu ca la makavelis apare acel ras isteric. Hai sa ne dam cu presupusul, dar eu zic ca piticu nu are nimic a face cu hackuiala de fata. Cred ca este cineva care vrea sa vada un scandal si mai mare. Other oppinions?

  Răspunde
 16. costin
  joi, 30 decembrie 2010, 12:18

  Nu vreau sa par penibil dar rog pe cineva sa-mi explice foarte clar si in detaliu ce reprezinta sintagma „2.0”. In rest foarte corect postul si de acord, aproape in totalitate, cu ceea ce a spus autorul.

  Răspunde
 17. joi, 30 decembrie 2010, 12:21

  @Dan Necsa
  cum le vezi tu pe toate, bibicule :D

  Răspunde
 18. joi, 30 decembrie 2010, 12:23

  @ Dan Necsa

  Bobby Voicu incropeste un ghid al bloggingului.

  On topic: Din pacate, cred ca va mai dura pana se vor dizolva toate aceste razboaie intre bloggeri, care se poarta de ceva timp. Admiratia mea merge catre Manafu, are o reputatie impecabila: nimeni nu da in el. Si asta se datoreaza conduitei lui, nici el nu da in nimeni, nu se implica in scandaluri si isi vede de treaba lui, pe care o face foarte bine.

  Răspunde
 19. joi, 30 decembrie 2010, 12:46

  Io fac parte din Z – list. Nu contez. Iar la nivel de blogosfera imaginata de tine, nu stiu cata relevanta are disparitia unui blog / blogger sau reorientarea sa spre drumuri necurate. Cred ca provincialismul 2.0 e un concept foarte misto, dar cvasi-inutil la nivel macro. Pana la urma, de ce atata ura? Corect. Dar, pana la urma-urmei, de ce atata nevoie de eticheta, respect si ”intelegere”? Suntem oameni inainte de a fi bloggeri si nimic omenesc nu ar trebui sa ne fie strain.
  In alta ordine de idei, e blogul lui Makavelis si face cu el ce vrea. Inclusiv trafic. Inclusiv cu ajutorul articolului tau.
  Iti multumesc pentru spatiul acordat si respect maxim pentru ceea ce faci (nu te pup in cur, doar te citesc mai rar).

  Răspunde
 20. joi, 30 decembrie 2010, 12:55

  au, au…cum eviti tu un raspuns direct! :))))
  Sti ce se spune, nu? daca nu ai zis nu, deci e adevarat!:)))

  @Oana: e de bine. intre timp am mai gasit un mic ghid la Richie. http://bit.ly/gJ3LhR

  Răspunde
 21. joi, 30 decembrie 2010, 13:04

  2 femei tu cu maka :))

  Răspunde
 22. joi, 30 decembrie 2010, 13:07

  Bine scris si se vede ca ai inteles esenta articolului scris de Makavelis, din pacate Maka a fost cam dur si d’asta multi au ratat-o.
  Am observat tendinta asta de promovare a provinciei 2.0 de la SMS Cluj si mi se pare foarte foarte buna, e de pus in practica planul tau pentru 2011.

  Răspunde
 23. joi, 30 decembrie 2010, 15:04

  Nu înţeleg de ce Makavelis ar fi măcinat de acest sentiment al provincialismului 2.0, devreme ce mulţi bloggeri din Capitală sau din oraşele mari ale ţării şi-ar dori să fie pe poziţia lui de notorietate şi influenţă în Blogosferă?!

  Răspunde
 24. joi, 30 decembrie 2010, 15:09

  @Dan Tanasescu
  adica tu repeti ce am zis io sau cum?
  sau citesti in diagonala si intelegi ce vrei?
  asta am spus si io, ca exista si unii din bucuresti care sunt mult mai pasta decat maka si altii, recte sunt mai provinciali 2.0 decat altii de prin tara

  Răspunde
 25. joi, 30 decembrie 2010, 15:17

  @chinezu: Am citit textul cuvânt cu cuvânt şi cu mare atenţie, dar eu nu vorbeam despre cât de „pastă” sunt unii bloggeri din Bucureşti, ci de sentimentele lui Maka faţă de imaginea sa în Blogosferă, ceea ce este o cu totul altă idee. :)

  Răspunde
 26. joi, 30 decembrie 2010, 15:34

  Se lupta dinozaurii. A sosit momentul sa ne impunem noi, astia, mai mici.

  http://morom3t3.wordpress.com/2010/12/28/adevarat/

  Răspunde
 27. joi, 30 decembrie 2010, 16:09

  Chinezu, nu e nici un accident…Asta e un caz de Romanism!!!

  Răspunde
 28. joi, 30 decembrie 2010, 16:30

  Si mie imi place de Maka, dar acum s-a prostit sau mai simplu: a facut rahatul praf.

  Apropo, am avut marea onoare sa scriu pe blogul lui Chinezu despre bloggeri de bucuresti vs. bloggerii de provincie http://chinezu.eu/2010/06/19/blogger-de-provincie-vs-blogger-de-bucuresti :)

  Răspunde
 29. joi, 30 decembrie 2010, 22:38

  […] mai trecut un an si nu ne-am maturizat. Cica Maka se stropseste la Piticu, Chinezu isi da cu parerea, Arhi e dezamagit de Zoso si niciunul din comentatorii lor nu-si da seama ca […]

  Răspunde
 30. vineri, 31 decembrie 2010, 10:29

  De ce s-a suparat Arhi pe Zoso? Ce i-a facut Zoso?

  Răspunde
 31. vineri, 31 decembrie 2010, 12:30

  […] inca nu stiu daca ma stie din Open Pub si ma recunoaste sau poate doar din online si habar nu are, Chinezu mi-o dat mail in care mi-o zis ca-i place cum scriu (da, da ma laud:P), Alex Negrea e un tip super […]

  Răspunde
 32. sâmbătă, 1 ianuarie 2011, 11:16

  @phidas – Bre aia fu o strategie ;)

  Răspunde
 33. sâmbătă, 1 ianuarie 2011, 11:19

  @Perfu, nu prea cred. Zoso l-a scos pe Arhi din blogroll. Pare ceva mai serios.

  Răspunde
 34. sâmbătă, 1 ianuarie 2011, 11:31

  @phidas – Au mai fost strategii din astea si in anul care de abia sa incheiat :)

  Răspunde
 35. Gigi Contra
  sâmbătă, 1 ianuarie 2011, 11:54

  Provincialismul ala e bine desi eu am trecut prin Constanta si nu am regasit frustrarea de provincial, si nici nu am auzit de bucurestean sa aiba curaj sa se dea mare acolo. Zic si eu.
  In alta ordine de idei, e interesanta separarea in A-list si restul, modul de a privi cu bolta al unora pt ca au un anumit trafic. Eu retin ca Libertatea avea cel mai mare tiraj din tara, si parca nu era un ziar de care sa fie mandrii intelectualii ca il citesc. Si mai interesant e cum boborul spune de Makavelis ca a facut ceva urat, ca e mic si se ia de unul mare, ca nu e voie, ca nu e frumos, insa nimeni nu spune ce este gresit din articolul lui. Adica sa vina unul muncitoreste, cu aliniat de la capat si sa explice privitorilor de ce articolul lui Makavelis nu este un articol ci un atac, si de ce nu este adevarat ci este calomnios. Dupa tonul virulent al unor grei, ar fi banal de facut asta, nu? Vedeam insa in comenturile la acel articol comentariul unui monstru sacru , Arhi , care in loc sa faca ce am spus eu se exprima ca un fel de Gigi Becali „vii tu hahalero sa vorbesti de marele X, pai tu cine esti zdreanto care esti tu zdreanta, sa vb de X?” A-list, nu? Zic si eu.

  Răspunde
 36. Gigi Contra
  sâmbătă, 1 ianuarie 2011, 12:02

  *bine definit, scuzele mele

  Răspunde
 37. marți, 11 ianuarie 2011, 09:42

  […] de cât de provincial ești. Ia intrați aici și citiți ce am scris, că e de […]

  Răspunde
 38. luni, 29 august 2011, 21:24

  […] geografic, ci mai mult cum iti intelegi tu rostul in lumea 2.0. Pana la urma provincialismul 2.0 (http://chinezu.eu/2010/12/30/provincialism-2-0-sau-in-apararea-lui-makavelis/) e o chestie de optiune, nu de nastere. 4. Da. Singur conditie e sa nu mai vin cu masina si sa pot […]

  Răspunde
 39. duminică, 5 februarie 2012, 01:15

  […] Piticu. Vis Urât, în stilu-i inconfundabil, vine de la Aqualand şi-l ia de urechi pe Makavelis. Chinezu, ceva mai împăciuitor, îi mai dă o şansă. Ceva deosebit? […]

  Răspunde
 40. luni, 29 octombrie 2012, 13:03

  […] Piticu. Vis Urât, în stilu-i inconfundabil, vine de la Aqualand şi-l ia de urechi pe Makavelis. Chinezu, ceva mai împăciuitor, îi mai dă o şansă. Ceva deosebit? […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *