Și totuși, ce șanse dați unui Partid al Săracilor?

Vă spuneam zilele trecute că am primit un mail de la domnul Marian Dumitrescu, vicepreședinte al CNIPMMR, care îmi spunea că în 1995 a vrut să facă Partidul Săracilor. Și care mă întreba dacă nu cred că a venit acum vremea unui astfel de partid.

Reiau subiectul pentru că, fără să am o situație exactă, ci doar așa la ochiometru, cred că e subiectul din cauza căruia (puteam să zic și datorită, dar parcă e mai bună asta cu din cauza :D) am primit cele mai multe mailuri din existența acestui blog. Surpriza a fost că majoritatea lor erau pro-constituirea unui astfel de partid. Și doar câteva erau la bășcălie, nici unul cu adevărat împotrivă, să fie de ălă dur.

Am zis, așadar, să vă întreb și pe voi ce șanse ați da unui astfel de partid. În ceea ce mă privește, nu prea cred într-o astfel de construcție. Și vă dau motivele mai jos. Cu mențiunea că, desigur, I’ve been wrong before… :)

Cred că scena politică de la noi e cam aranjată deja. Pentru ca o nouă construcție să facă ceva brânză trebuie un buget colosal (vorbim de zeci de milioane de euro, trust me) și un efort logistic teribil. Bașca o gașcă de oameni care să se ocupe de gestionarea intreprinderii din toate punctele de vedere, iar oameni care să știe joaca asta politică nu prea mai găsești. Și timp, foarte mult timp, câțiva ani de investiții mari, bani, alte resurse și, foarte important, oameni.

Știu că multă lume confundă sondajele cu votul propriu zis. Ceea ce, firește, e o tâmpenie, dar asupra căreia nu are rost să insistăm acum. Spikeuri de astea pentru un așa-zis partid proaspăt apărut se pot realiza, fără un efort deosebit, dar de aici până la a te vota lumea este drum lung, tare lung. Iar candidații, oamenii din structurule de conducere, vă dați seama ce șeptel se strânge la așa ceva în primele luni, chiar ani de la înființare? E faza clasică de muscă ce trage la rahat. Căci fix așa e un partid în România când se înființează, un rahat mai mare sau un rahat mai mic, în funcție de resurse.

Veți observa, atenți fiind, că nu am zis nimic de ideologie. Ar fi și culmea să o fac. Poate nu știți, dar țara este condusă de un partid care nu numai că nu are ideologie, dar nici măcar nu îl interesează așa ceva. A trece de la stânga la dreapta în câteva minute nu e chestiune de strategie, e nesimțire ciolănistică înălțată la rand de principiu de ontologie politică. Așadar, îngăduiți-mi să nu cred că alegătorul se va uita cu lupa la doctrină, ideologii și alte cuvinte mari, pervertite incredibil de mult în ultimii ani.

Și totuși, de dragul discuției, cam ce ar propovădui un posibil Partid al Săracilor? Ieșirea din sărăcie? Îmbogățirea? Dreptul la muncă? Toate partidele zic asta. Să o dea pe partea populistă? E ocupată și zona asta. Să o dea pe naționalism, pe faza cu Mihai Viteazu și Ștefan cel Mare? Dusă și asta. Tot ce ar putea face este să o dea într-un stângism de ăla comunistoid, bazat exclusiv pe nostalgia după vremurile când lumea trăia ca să nu moară și pe care, zău, nu poți construi ceva serios.

Ca să o scurtez, nu cred că Partidul Săracilor ar avea vreo șansă în România acum. O mișcare națională (sau cu pretenții de a fi națională) da, s-ar putea crea. După care să te lipești de un partid clasic. Și vreo 2, maximum 3 tovarăși din mișcarea asta să prindă ceva posturi pe undeva. Și gata, s-a terminat și cu partidul ăsta. Cum s-a terminat cu sute, dacă nu mii, în ultimii 20 de ani.

PS. Există un partid pe care îl aștept de multă vreme în România. Ăla ecologist. Care să ocupe zona verde de la noi și să fie un fel de UDMR când vine vorba de înclinarea balanței. Dar vad că mai am mult de așteptat…

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

10 thoughts on “Și totuși, ce șanse dați unui Partid al Săracilor?”

  1. iar cand liderii si membrii partidului saracilor incep sa se imbogateasca ce facem? ;)

    anyway, saracii sunt saraci din motive destul de evidente: asteapta ca altii sa le rezolve problemele, iar crearea unui astfel de partid nu ar face decat sa ii mentina in saracie, caci toti ar astepta ca acest partid sa-i scoata din rahat, nefacand nimic

    de altfel, exista si acum un partid al saracilor, cel putin la nivel de electorat: se numeste PSD (ex PSDR, ex FSN, ex CFSN, ex PCR)

    plus ca mai incerca unul sa faca ceva similar, numa` ca-i zice partidul prostilor, pardon, poporului

    in concluzie: da, as saluta si as sustine si eu intrarea pe scena unui partid ecologist

  2. Cand s-o dat drumul la democratie, adica in anii ’90, eram ferm convins ca voi vota doar cu verzii. Politica nu ma atragea atunci, si nu mor de dragul ei nici acum. Dar vad ca astept si eu sa apar un partid verde autentic.

  3. Prin popor umbla o vorba: ” … de ce alegem alti, sa se ajunga si aia? Mai bine tot astia ca deja s-au ajuns. Si ma intreb ce vor zice de acest partid, mai ales cand vor afla ca sunt saraci …. :)

  4. Denumirea e buna. Pentru membrii partidului. Ca pentru cei de la sefia lui… in cateva luni… n-ar mai fi reprezentativa :) Doar suntem in Romania! Ce rost are sa faci un partid daca nu te imbogatesti de pe urma lui?

  5. Pai am si eu o intrebare…Saracii nu sunt oamenii aia care atunci cand dau de bani, devin lacomi? :) Sau daca esti sarac inseamna neaparat ca esti si cinstit? Sunt confuz…eu nu gandesc asa….

  6. Cand intr-o tara ai saraci care accepta sa poarte lozinci cu „Noi vrem respect” la tv, trebe sa te intrebi mai multe chestii.
    @Chinezu incearca, e pe drumul cel bun, penca vrea sa fie cat mai pragmatic: ba pe mijloace, ba pe mesaj, ba pe ideologie.
    Eu cred ca nu suntem suficienti de pragmatici.
    Ce/Cine a reusit la noi in ultimii ani? in afara de partidele parlamentare si oamenii din interiorul lor.
    Nu avem decat 2 cazuri: Oprescu si Becali. Sigur sunt subiectiv, aici va provoc un pic sa reactionati.
    Zic sa tragem o concluzie despre limitele politici in a genera partide/curente/etc: un curent politic nou nu are legatura cu jocul politic consacrat. Jocul politic consacrat este format din: reguli, joc si rezultatele jocului.
    Degeaba noul partid incerca sa joace jocul si sa foloseasca rezultalele daca nu poate sa impuna cel putin o regula noua.
    Despre tema cum impunem reguli noi in joc ma mai gandesc daca sa scriu. :)

  7. Măcar ca nume, Partidul Săracilor mi se pare tare neinspirat. Adică hai să ne adunăm noi toţi, săracii şi bătuţii de soartă, ca să ce? Să ne plângem de milă unul altuia? Mai bine ii spui PSBJ – Partidul Sătuilor de Bătaie de Joc sau Partidul Respectului de Sine (deşi la noi, in RO, politica şi respectul de sine se cam bat cap în cap).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.