Discriminalizăm și noi mai cu talent?

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Azi dimineață, pe Antena 3, am văzut o cetățeancă de etnie romă cum spunea că ”noi, pentru că suntem romi, suntem discriminalizați”. Și, firește, am râs. Apoi mi-am adus instant aminte de o întâmplare asemănătoare, când la fel m-am distrat de zicerile unui reprezentant al acestei etnii și când am intrat într-o dispută tembeloidă, firește, cu un vajnic apărător al drepturilor minorităților, al oricăror minorități care întrunesc necesara condiție să nu fie o majoritate.

Zicea domnul cu pricina că discriminez dacă râd de ce a zis romul cu pricina. Deci cum? E ok, ba chiar profund în spiritul mucalit al națiunii carpato-danubiano-pontice, să râdem de prostiile pe care le zic românii majoritari, dar aceleași prostii auzite din gura unui minoritar devin brusc perle de înțelepciune? Adică tembelii ”lor” au drept de preemțiune de a fi cum sunt, iar tembelii ”noștri” nu? Adică avem dreptul să râdem de prostia spusă de un român majoritar, dar avem obligația de a nu râde de aceeași prostie spusă de un rom minoritar?

Extremiști sunt și de o parte și de alta. Există pitecantropii, care îmi stârnesc o repulsie organică, pentru care faptul că cineva e rom înseamnă că acestui om trebuie să îi fie refuzat dreptul la existența firească. Dar există și ceilalți extremiști, de partea cealaltă de baricadei, pentru care dacă nu pronunți cuvântul ”rom” stând respectuos în picioare și cu mâna pe Constituție, te faci vinovat de discriminare. Numai că între aceste două categorii, egal de tembele, existăm noi, ceilalți. Fiecare gest extremist pe care una sau alta din părți îl face, ne creează un anumit disconfort și, în unele cazuri, ne împinge câte puțin înspre cealaltă parte a baricadei. Căci extremiștii nu înțeleg că o astfel de situație conflictuală nu e rezolvată de ei, ci de noi, cei mulți, aflați între ei. Ei doar ne arată limitele jocului, în afara căruia, de altfel, se situează prin atitudinile lor.

Nu știu cum să vă spun dar, din punctul meu de vedere, prostia nu are etnie. Nici măcar naționalitate. Iar încercările de a fi obligați să râdem de proști pe bază de pașaport sau de buletin nu sunt altceva decât caraghioslâcuri care nu fac altceva decât să impună ca și cutumă dreptul de a fi prost când te dai prea deștept.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

13 thoughts on “Discriminalizăm și noi mai cu talent?”

 1. @funny pranks
  te-as ruga sa nu folosesti termenii de astia ca ciori
  ma deranjeaza foarte tare
  treaba ta ce pareri de astea ai, dar cand esti pe blogul meu te rog sa ma respecti si sa nu folosesti termeni de astia
  merci

 2. Ar trebui verificate ultimele cifre astfel incat sa stim daca inca mai discutam de o minoritate. Desi articolul a fost bine structurat si exprimat in jurul unei idei de echitabilitate in fata prostiei pure, nu cred ca afirmatia ce a generat dezbaterea se poate cataloga ca „o prostie”.

 3. @Pescari pe net
  stai ca nu m-am prins? ce afirmatie nu e prostie? aia cand am fost acuzat ca discriminez daca rad de o prostie?
  daca de ea vorbest, atunci da, ai dreptate, nu e prostie
  e fudulie

 4. Pingback: » Concediu de vara !!! Globber - Un blog despre lumea ta de Stoian Ciprian

 5. Tiganii nu sunt deloc discriminati in tara asta. Noi suntem aia discriminatii, majoritatea. Mie statul nu imi da nimic gratis, trebuie sa muncesc pentru tot ce am. Daca eram mai negru la culoare si vorbeam romales, aveam mai multe drepturi, plus ca puteam oricand sa zbier ca sunt discriminat. basca faptul ca puteam canta manele, ajungeam vedeta si nu mai plateam taxe in vecii-vecilor ;)

 6. Ce discriminare, bre? Am ajuns sa vad mai mult tiganii la tv decat orice roman. Au emisiunile lor, au telenovelele lor, pana si Maruta s-a dat cu brunetii, unde dracu’ ii discriminarea aia?

 7. Pingback: polimedia.us/fain/

 8. Discriminarea exista, dar nu se bazeaza pe culoarea pielii: se bazeaza doar pe capacitatea de te impune. Acum multi dintre tigani se simt cu spatele acoperit de normele europene si au inceput sa dea din gura ca sint discriminati, ca sint marginalizati, etc. Si au dreptate: chiar sint marginalizati. Dar nu din cauza culorii pielii ci din cauza ca fura si nu lucreaza. Cei care muncesc se integreaza mult mai usor.

  Dar si discriminarea are limitele ei: exista doar atita vreme cit oamenii acepta sa fie discriminati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)