Suntem generația concediului făcut pe fugă

Am așa o vagă impresie că ne-am cam făcut, noi, ca generație zic, un obicei tâmpit din a nu beneficia de prevederile legii, ca sa zic așa, în ceea ce privește concediul. Adică, punând altfel problema, ia ziceți voi de când nu v-ați luat un concediu de ăla integral, pe litera legii și nu fărâme și incompletitudini de alea de weekend prelungit?

În ceea ce mă privește, acuma îmi dau seama că de mai bine de 10 ani nu am făcut ce am făcut anul acesta, adică să închid de tot prăvălia și timp de 2 săptămâni să mă doară la bască de tot. Și, da, cei mai atenți dintre voi s-au prins că am prestat doar jumate din ceea ce înseamnă un concediu adevărat, ceea ce face chestiunea și mai enervantă.

Mai țineți minte concediile părinților noștri? Care, tu ca prichindel, știai că vin, indiferent de ce se întâmplă, știai că o să ai săptămânile de mare sau de munte. Pe vremurile comuniștilor, oamenii chiar își făceau concediile, se pregăteau tot anul pentru ele. Și se bucurau cum se cuvine de acele clipe.

Acum parcă și concediul îl facem, atunci când îl facem, pe fugă, adică hai să terminăm și cu asta și să ne întoarcem la treabă, că ne-am distrat destul. Ba unii dintre noi se pupă singuri și își fac un titlu de glorie din faptul că nu au vreme de concediu și că nu au mai fost în concediu de 1 milion de ani.

Vorbesc prostii aici sau vă simțiți cât de cât vizați?

13 comentarii la “Suntem generația concediului făcut pe fugă

  1. fanel Răspunde

    Nu poti compara mere cu pere cum nu poti compara vremea parintilor cu vremea asta. Toata treaba tine de modul in care esti dispus sa-ti risti timpul.

    Am intalnit un om zilele trecute care si-a bagat picioarele si a plecat intr-o zona fara semnal 4 zile chiar daca afacerea lui depindea in proportie de 70% de el.

  2. blogadi Răspunde

    dar la ce se rezuma concediul?Majoritatea il iau doar pentru a-si rezolva unele treburi pe care nu le-au putut face in timpul serviciului.Munca si apoi distractie.Fericiti sunt aceia care au timp pentru toate!

  3. Goja Răspunde

    Acu depinde si de persoana. Eu unul prefer sa-mi iau concediu cate o saptamana in fiecare anotimp. Concediu vara la mare, iarna sa combin cu liberele de craciun si revelion, primavara si toamna o saptamana prin tara sau afara. Oricum daca as sta doua saptamani in acelasi loc m-as plictisi teribil. Poate ca si din cauza ca nu aveau alte posibilitat,i inainte lumea dadea buzna cate doua saptamani doar vara si iarna.

  4. Mihai Pintilie Răspunde

    Eu prefer trei concedii de cate o saptamana si celelalte zile rupte in bucati pentru week-end-uri prelungite sau rezolvarea problemelor personale, unui concediu de o luna..

  5. Mihai Pintilie Răspunde

    Sa si detaliez: o saptamana la mare, una la munte si una in strainatate in fiecare an si restul timpului pot sa-l petrec cu voie buna la munca.

  6. Statusuri Pe Mess Răspunde

    concediu fara plata :))

  7. A.Dragos Răspunde

    Acum concediul e un lux, cel putin daca vrei sa mergi la mare sau in alta parte. Vara probabil „economia” fiecarei familii e in stadiul cel mai rau si un concediu in aceste conditii e cam greu de realizat. Eventual daca apare oportunitate de a merge in concediu cu siguranta nu va fi o sapt. la mare sau in alta parte, ci doar cateva zile..

  8. avemblog.net
  9. dojo Răspunde

    Din pacate ai mare dreptate. Exista mereu „sicane” de la angajator in primul rand, pentru cei care inca lucreaza pentru cineva, fie ca e o firmulita cu 2 angajati sau o mega-corporatie. Imi amintesc cu scarba de discutiile interminabile de la job despre cand si cum sa ne luam concediile, despre cum pica firma in dinti, daca nu sunt acolo etc. Asta este probabil motivul pentru care nu mai doresc sa aud de sistemul de „angajat”, pentru ca mi s-a acrit sincer.

    Este la fel de adevarat ca tot mai putini oameni si-ar permite luxul de alta-data, de a-si lua puradeii pentru 2-3 saptamani de mare si munte. Un concediu pe litoral depaseste deja mia de euro lejer, daca ai si copii, te-ai ras. Cu rate si salarii mici, concediile sunt tot mai mult un vis frumos :(

  10. Mariciu' Răspunde

    Te aprob aici! Concediul meu se apropie si sincer in afara de pierdut cateva zile in Delta nu prea stiu ce sa fac..

  11. alex Răspunde

    ai perfecta dreptate. o problema asemanatoare e si cu programul de lucru. am preluat din occident programul asta idiot, de la 9 la 17:30/18. mi se pare ceam mai mare idiotenie. cand eram mic imi amintesc ca ai mei la 16:00 maxim erau acasa. si astfel aveau timp sa mai stea si cu mine. nu pot decat sa-mi imaginez cam care e relatia dintre parinti si copii in ziua de azi.

  12. Mihai Răspunde

    Sunt mai arogant de fel asa ca imi iau o luna de concediu, daca nu imi dau astia voie imi dau demisia. Si nu vara, cand e plin peste tot si doar orasul e gol. Pe 1 Octombrie, cand se umple orasul (vin studentii), ca pe alte meleaguri e cald inca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: