Chiar trebuie să îl băgăm şi pe Eminescu mereu în topuri?

Bun, înţeleg nevoia omului de a încerca să îşi ordoneze haosul informaţional în care trăieşte prin tot felul de topuri, clasamente, clişee şi stereotipuri. Sunt bune şi astea la ceva, fireşte, dar dacă începem să ne construim organic părerile în funcţie de ele, dacă ajungem să ne certăm pornind de la o (falsă) clasare mai sus sau mai jos în ceva top a subiectului discuţiei noastre, atunci mai las-o-n sânge. Topurile şi stereotipurile (şi astea tot un fel de topuri la urma urmei) sunt doar nişte puncte de plecare. Atât. De unde să porneşti explorarea, ca să zic aşa.

Aşa e şi cu Eminescu. Unii ne servesc faza cu „cel mai mare poet naţional”. Alţii, de la Macedonski începând, spun că e un ratat existenţial cu vagi aplecări spre împerecheat rime, un xenofob mizerabil şi un clar caz psihiatric. Iar plaja de „topizări” şi stereotipuri pe subiectul Eminescu balează lejer între cele două extreme, la fel de păguboase ambele.

În ceea ce mă priveşte, îl consum pe Eminescu la fel cum îl consum pe Michael Jackson. Pe principiul fă ce zice (scrie/cântă) popa, nu ce face (scrie/cântă) el. Şi şi atunci ia doar ce îţi place de la el. Pentru că una e poetul Eminescu, cu nişte execuţii prozodice remarcabile, dar şi cu nişte dume literare jenante şi alta e jurnalistul, alta e perpetuul adolescent care a fost, alta e disperatul ăla care milita să le luăm gâţii la evrei. E aberant să consumăm un creator (în sensul larg al cuvântului) ca pe un tot unitar, să analizăm, spre exemplu, un superb vers eminescian pornind de la numărul său de la sandale, sau să dispreţuim un alt vers pentru că ştim că Mihai se îmbăta ca porcul prin bodegile ieşene.

Eminescu a fost un mare poet. Dar nu a fost nici „cel mai mare poet naţional” şi nici „un X, pretins poet”. A fost, este şi va fi o întâmplare masivă şi semnificativă din literatura română. Şi o să rămână în topurile noastre mereu şi mereu. Chiar dacă acesta este unul din cele mai grosolane sterotipuri în ceea ce îl priveşte.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

7 thoughts on “Chiar trebuie să îl băgăm şi pe Eminescu mereu în topuri?”

  1. imi plac tagurile, cica, chinezu, eminescu, macedonski, peste vreo cativa ani or sa sape arheologiii internetului si o sa gaseasca scrijelit astea trei nume si o sa zica „moama, astia sunt poeti aia mari ai romaniei” :))))

  2. nu știu cum se fac clasamentele acestea și cu ce șubler să măsoară poeții. în ceea ce mă privește, există 2 tipuri de „orice”, începând cu poezia și terminând cu filmele: cele care-mi plac și cele care nu-mi plac. Eminescu are poezii care-mi plac, la fel cum e cazul și cu Minulescu, Bacovia, Ion Barbu, Blaga, Nichita Stănescu sau Sorescu

  3. Nu a fost cel mai mare insa a avut cel mai mare impact asupra literaturii romane si perioadei romantismului. Operele sale si astazi sunt amintite peste tot si reprezinta un punct forte chiar si in literatura universala. :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.