Presupun că şi voi sunteţi la fel ca mine la faza asta, adică avem din ce în ce mai puţin timp pentru a citi. Cărţi. Nu bloguri, nu mailuri, nu facebookuri, nu twitteruri. Cărţi. De alea cu copertă şi pagini pe care trebe să le întorci ad labam.
Multă lume îmi recomandă să îmi iau un tool de ăla de citit cărţi electronice. Mi se pare aşa de nu ştiu cum… Probabil că sunt de şcoală veche, din gaşca celor pentru care a lua carte în mână şi a citi-citi, răsfoind pagină cu pagină şi făcându-ne tot felul de semne la anumite paragrafe, este un gest, cum să zic io, aproape ontologic. La care dacă am renunţa e ca şi cum am renunţa la o parte din ceea ce suntem…
Probabil că la un moment dat o să mă apuc de citit şi cărţi electronice. Şi o să îmi iau şi un device de ăla. Dar deocamdată nu sunt în stare să citesc mai mult de câteva pagini pe sistemul ăsta modern. Nu pot şi cu asta basta.
Voi citiţi cărţi în format electronic? Şi dacă da, cam care este raportul dintre cărţile-cărţi şi astea electronice? Întreb pentru a vedea dacă e de la mine problema sau dacă nu sunt singurul retrograd, înapoiat, vetust şi amator de miros de pagină de carte.
27 thoughts on “Cărţile electronice. E clar, sunt un înapoiat…”
Eu citesc cam in raport 50-50….imi place sa citesc carti electronic pe care nu mi le pot permite ca pret sau carti care sunt rare. Oricum cartea pe format de hartie nu se compara cu cartea in format electronic:d
Raportul e in favoarea cartilor electronice. Toate cursurile is in format .pdf, la fel ca foarte multe materiale de seminar. Rareori tre’ sa merg undeva sa iau o carte.
Eu citesc foarte putine carti electronice. Nu am terminat nici una pana acum. O alta alternativa e audio books. Din alea am mai ascultat dar tot nu se compara cu o carte adevarata. In ultima vreme tare ma mai bucur cand ajung seara acasa si am timp sa pun mana pe o carte si sa o citesc. Parca as fi un copil care iese la 12 de la scoala si fuge repede sa se joace acasa…
Ba sa stii ca eu cred intr-un vechi dicton: timpul ti-l faci. Ca si norocul, dupa cum se spune si se (mai) adevereste pe alocuri. Orice moment in care ai citi o carte e un moment bun pentru a citi o carte. :)
Cat despre device-uri, nu-i suficient ca nu mai sunt cartile cum erau acu ceva sute de ani, cu hartie care tine si in vremile noastre digitale…. Eu personal nu pot citi carti pe un display. Doar ceva tutoriale. Dar cartea e carte. Placerea de a lipi un deget umezit pentru a intoarce pagina nu mi-o poate oferi nici un device (la momentul de fata, cel putin). Cred ca a fi sau nu „old-fashion” tine mai mult de obisnuita si mai putin sau deloc de rezistenta la schimbare.
Poate o sa razi, eu in pauze de folosit calculatorul ma bag sa citesc cate ceva. Acum am o noua carticica : Aventurile submarinului DOX e destul de misto, Try it !.
Din ce am scotocit in memorie, in ultimii 5 ani am citit trei carti in format electronic (doua in engleza, una in romana). Citesc, in medie, o carte pe luna.
Din ce am constatat pana acum citesc mai repede in format electronic (am tot timpul la mine telefonul si e destul de usor de tinut in mana indiferent cat de aglomerat e in jur) dar lipseste ceva. E ca atunci cand mananci in timp ce citesti/ te uiti la TV/ muncesti, desi am mancat nu simt satisfactia mesei…
Prefer evident hartia, probabil asa m-am educat – asa prelucreaza organismul informatia.
bai, ce sa zic…
vad ca voi cititi de astea electronice…
cred la mine e un blocaj psihologic. da’ promit ca o sa lucrez la asta :)
Nu, nu citesc nici eu carti electronice. Nu ma pot concentra, nu retin la fel de bine iar tentatia YM sau twitter este prea mare.
Nu imi plac de nici o culoare! Nu le suport!
Le prefer pe cele pe care pot sa le rasfoiesc. Eu cu manuta mea!
nu esti singurul care nu vrea sa citeasca carti electronice. eu nu citesc pentru ca nu am auzit de ele:)) dar, raman tot „de moda veche” adica, pledez in favoarea cartilor-carti:)
Eu sunt si mereu o sa fiu fana cartilor: rasfoit fila cu fila. Mi se pare incomod sa citesti de pe calculator. Plus ca nu prea merge sa iau cu mine calculatorul in metrou sau ratb.
vazand ce ati scris pe acilea in comentarii, ma intreb cumva daca nu exista anumite tipuri de scriitura cu care s-ar putea impaca aceste hulite carti electronice?
si nu ma refer la chestiunile tehnice, ci la anumite genuri cum ar fi reportajul, nuvele scurte, eventual poezii?
hmmmm. nu prea, tot nu mi se pare :)
Pingback: Mi-e dor de o carte…
Revin cu o precizare: nici macar o singura data n-am reusit sa citesc la calculator. Poate documentatie, dar pe aia n-am citit-o ci am cautat prin ea variate lucruri.
PDA sau telefon.
Unii mai au timp seara, inainte de culcare, sa citeasca ceva … Tu ai scris o carte ce nevoie mai ai sa citesti ceva? Eu m-am apucat de citit Coranul de vreo 3 zile si e … interesant! Tot trag de el sa nu-l termin prea repde, dar sfarsitul e inevitabil.
Urmatoarea carte probabil va fi una a lui nicolae steinhard, acum sa vad care! :)
Întotdeauna, cartea clasică. Şi mă tem de ziua în care cărţile vor dispărea. Pentru că nimic nu cred că va putea înlocui emoţia de a da pagina…
Evit pe cat pot cartea electronica. Daca nu simt mirosul de hartie si cerneala, daca nu am cartea langa mine..parca nu simt ca am citit ceva. Si imi cumpar cel putin 2-3 carti pe saptamana. Pana cand m-oi duce tot am ce citi….
Ce îmi plac răspunsurile de mai sus :D
Normal, cine ar putea să încoluiască mirosul specific al cărților, sau însemnele pe care le faci cu mânuța ta?
E un farmec de care nu ne putem lipsi. O dependență :D
Mie nu imi place sa citesc cartile in format pdf. Pur si simplu ma streseaza si nu ma pot concentra. Desi am foarte multe carti interesante, articole si alte lucrari, cand vad 200 pagini in format pdf ma apuca pandaliile. Iar in momentul in care scriu acest comentariu am o carte deschisa in format pdf, pe care trebuie sa o citesc… AZI? Dar, dupa cum se vede, as face orice altceva…
rasfoitul cartii cu opriri in care te lasi pe spate pe canapea si gusti din ceai lasand gandul sa zboare dincolo de scriitura nu se compara cu cititul de carti electronice.pc-ul in sine dand un ritm alert.am citit carti electronice,dar ma dor ochii,asa ca din acest pct de vedere prefer cartea tiparita,unde ma confrunt cu alta problema, aceea a spatiului de depozitare. So, ar trebui gasita calea de mijloc
pentru @maria : ce tel ai si ce folosesti sa citesti carti de pe el? eu scriind acum tot de pe tel ::))
sincer eu nu pot citi cartile electronice. De ce?! nu stiu nici eu exact, pur si simplu nu rezist. Prefer oricand o carte in format traditional si voi ramane fidel acestui obicei. Si asa e destul de trist ca in cutia postala am numai facturi. Vremea scrisorilor a trecut, macar asta cu traditionalele carti sa ramana :)
Fratele meu nu dispera ca nu esti singur. nici io inca n-am citit niciuna in format electronic si ma jur ca nici no sa citesc niciuna in urmatorii 5 ani.
E dilema editorilor… Mai muncesc pentru cartea pe hartie sau nu???
„Parerea mea” este ca nu poate sa dispara cartea pe hartie… Ochiul omenesc nu e proiectat sa sustina asa ceva… Una este sa citesti pe ecranul unui calculator un ziar, un blog, o parte a unui site… si alta sa citesti o carte. Eu mai fac asta uneori, ca o obligatie de serviciu, dar nu-mi face nicio placere… De fapt, nici macar nu citesc, fac doar o verificare. Citirea adevarata o fac tot pe hartie.
iar dl ministru interimar de la Educatie vrea manuale in format digital…
Si asta e mare gogorita.
Normal, calculatorul poate fi util la unele materii, cum ar fi geografia, biologia, chimia: pe computer se pot ilustra fenomene in derulare – cum ar fi eruptia unui vulcan, fenomene meteorologice etc.
Pot fi utile testele pe computer, dar invatarea adevarata tot cu creionul pe hartie si, eventual, cu markere divers colorate, se face…
Si, sa revin la intrebarea pusa: nu pot sa cred ca viitorul ar putea fi al cartii digitale…
Si inca ceva: se pune accent mare in Europa pe trecerea cartilor in format digital… Asta insa nu pentru ceea ce se editeaza acum, ca orice carte are o versiune digitala. Se pune problema digitalizarii cartilor vechi, care nu se mai reediteaza… asa-zisele „opere orfane”…, daca am inteles bine…
@iyli un sony ericsson w910, are ecranul suficient de mare cat sa fie comod de citit.
Vin şi eu cu întîrziere la discuţia asta şi mă bucur că atît de mulţi dintre comentatori cred în viitorul cărţii pe suport clasic. E o evoluţie. Acum cîţiva ani, toată lumea credea cu tărie şi entuziasm (sau se temea ca de bpmbe) că formatul electronic va înlocui cartea.
Trecerea cărţilor vechi în format digital este foarte utilă, dar asta nu înseamnă că ele vor fi disponibile doar pe monitor, ci că vor putea fi retipărite mai simplu.
N-am folosit pînă acum un „device” electronic de lectură, dar nu cred că mi-ar plăcea să citesc un roman în felul ăsta. Poate o proză scurtă, poezie, dar numai dacă nu se poate altfel :)
Ca scriitor, pot să vă spun că emoţia pe care o am de cîte ori îmi văd o nouă carte tipărită nu seamănă cu senzaţia pe care am avut-o cînd mi-am publicat un e-book.
Pingback: Gata, a căzut și ultima redută: am e-book reader… | Chinezu