Hai să afli cum te poate ajuta social media în procesul de recrutare. Și să înțelegi cât de important este brandul „șefului” pentru un potențial angajat :)

Cu cine tineti la faza de mai jos cu un rom/tigan?

Tiganul/rom Pandele are nevoie de o slujba. Are 6 copii, nevasta bolnava. Greu…

Domnul Ionescu, presedinte al ONGului SDFRMTUBBR si afacerist de succes in constructii, il primeste in audienta. Asculta solicitarea sa pentru un loc de munca si ii spune:
– Stimate domnule Pandele, cu tot respectul pentru etnia roma din care faceti parte, impartasesc momentele grele prin care treceti si va marturisesc sincer ca as vrea sa pot face mult mai mult pentru dumneavoastra. Dar, vedeti, situatia e de asa natura incat…
– Da’ am auzit ca aveti post liber de portar, mi-a spus…
– O regretabila eroare de comunicare, stimate domn Pandele, postul nu mai este disponibil.
Pandele pleaca.

Aproape de blocul lui, Pandele trece pe langa magazinu’ lu’ Mitica, deschis acum juma de an si care merge bine. Mitica, patronu’, sta in prag, descheiat la camasa pana la buric. Il vede pe Pandele si zice.
– Ba, tigane, fi-ti-ar mutra a dracu’, nu ai mai trecut sa iti platesti datoria aia.
– Pai sti, nea Mitica, iarta-ma da’ nu am de unde si nevasta…
– Lasa, ba tigane, ca nu de asta te-am oprit. Da-o dracu datorie ca o rezolvam noi cumva. Ia zi, te bagi la niste descarcat de marfa? Ca am nevoie de un om permanent pentru asta, 6 zile pe saptamana.
– Neaaaaa Miticaaaaa, esti salvarea mea!!!
– Hai  da-te dracu, ba tigane, ca esti simpatic! Bate palma aici si de maine treci la lucru.

Va place de seriosul, ONGistul, impecabilul domn Ionescu? Sau de ghertoiul mic de cartier nea Mitica?

21 comentarii la “Cu cine tineti la faza de mai jos cu un rom/tigan?

 1. Mihaela Reply

  Sincer? Il prefer pe ” ghertoiul mic de cartier”.

 2. Mihnea Reply

  Asa cum e prezentata povestea, nu ai cum sa nu-l placi pe zarzavagiu.

 3. Corneliu Reply

  Vad RT-uri pe tweet, dar nimeni nu comenteaza. Cred ca ajunge sa fie o prostie Twitterul asta, o vorba goala, o vorba in vant. Dati RT, RT, RT, dar nimeni nu se mai opreste sa si scrie ceea ce le sugereaza altora sa scrie. La faza asta, HUUUU Twitter.

  On topic: oarecum, si articolu e scris intr-o asa maniera incat oricine il simpatizeaza pe burtosul de cartier. Chiar daca e mai spurcat la gura, ii ofera un loc de munca unui om muncitor, responsabil fata de familia lui. ONGistul?.. nu mai zic nimic.

 4. VaSile Reply

  Sincer, chiar daca nu prea am la suflet natia asta, sunt de partea lui nea Mitica. Mai ales daca a facut angajari in perioada asta de criza, si a cooptat in echipa un om despre care nu se aude prea multe lucruri bune, atunci merita tot respectul.

  Mai exista si tigani misto care vor sa ‘munceste’, prea putini ce-i drept..

 5. limpede Reply

  Scopul e sa-i oferi sansa de a munci sa-si ajute familia. Nea Mitica e tot un rasist ca si nea Ionescu dar macar ii ofera jumatate din sansa pe care ar merita-o punandu-l sa munceasca la negru si platindu-l derizoriu.

 6. Ionut Reply

  Mie-mi place ca nu stii sa scrii romaneste, probabil d-asta esti `chinez`!

  *pai stii! ;)

 7. stina Reply

  Eu zic ca Nea Mitica poate sa para mai rasist, ii zice omului tigan ca e tigan, da ii da o slujba ca are nevoie de un om sa munceasca, alb ori negru. Corporatistul il cheama la interviu ca e politically correct sa arati ca oferi sanse tuturor, dar de fapt n-are nicio intentie sa il ajute. Imi place nea Mitica ca macar ii ofera posibilitatea tiganului sa-si ajute familia.

  Si-asa imi aduc aminte ca am avut probleme cu inundatul vecinului. Instalatorul roman verde a luat si pielea de pe mine si a facut si treaba proasta. Instalatorul tigan de dupa (mandru ca-i tigan si ca munceste) a facut o treaba de milioane si cu bani rezonabili. Normal ca data viitoare tot pe tigan o sa-l chem. Si da, isi zicea tigan nu rom :)

 8. Mihai Reply

  Am un bun prieten care il ultimele saptamani a avut peste 200 de exit-interviews (adica a fost nevoit sa dea afara 200+ de oameni, la compania la care era manager de resurse umane). Tipul mi-a descris experienta ca fiind una aproape halucinanta: se simtea ca la poarta Auschwitz-ului, apoi ca la poarta dusurilor din acelasi lagar. In final, noroc cu mecanismele de aparare personale, a ajuns sa nu-i mai pese.

  Povestea ta ma face sa-i indemn toti 3: Pandele sa puna mana pe sansa oferita, Ionescu sa invete etica conducerii iar MItica sa incerce sa-si masoare stocurile mai eficient, daca tot face o fapta buna unui om disperat.

  Pentru ca o fapta buna inseamna de fapt o serie de fapte bune, sustinute in timp cu multa rabdare si consecventa. Cel putin asa gandesc eu.

 9. Twitted by kiritweet
 10. chinezu Reply

  uite de aia imi place mie blogul
  pentru ca vad cum comenteaza oameni de la care am ce invata
  pe o chestiune extrem de serioasa
  in ciuda prezentarii sale novelistice
  multumesc mult tuturor!

  @Ionut
  lasa, bai, ca trebe si de astia ca mine
  ca daca am scrie toti cu DEXul langa noi, voi cu vine v-ati compara sa iesit ca va pricepeti?

 11. uberVU - social comments
 12. newdada Reply

  cu tiganul, fireste …

 13. Ionut Reply

  Ai si tu dreptatea ta, dar n-ar strica sa si modifici …

  N-am mai trecut pe aici de cand aveai thema aia alb cu gri si negri si un …. ce vremuri! Cat sa fi trecut de atunci? :)
  Aaaa era exact cand ai deschis site-ul ala cu spor local, ma rog … ne mai auzim :)

  P.S. Noroc cu cineva de pe twitter ca a dat un RT si mi-am amintit de tine … atunci erai cu adevarat amuzant!

 14. chinezu Reply

  @Ionut
  unii se mai schimba, altii raman la fel…
  cine sa ne mai stie…

 15. Oana Reply

  Bravo lu’ nea Mitica.

 16. cristian voiculescu Reply

  daca e adevarata faza, traiasca nea Mitica!

 17. camil Reply

  situatia este de asa natura construita incat e aproape inevitabil sa-l simpatizezi pe nea mitica :)

 18. Mircea-Farcasa Reply

  ….cred ca mesjul pe care-l transmite “nuvela” este unul tendentios(sau ma rog,cam pe-aproape) pentru etnia mai colorata ……pai unde-ati mai vazut voi,dragilor, tigan care sa sara-n sus de bucurie cind ii dai de lucru?…eventual la un post de portar sau de paznic , nu zic, s-ar mai baga rromul nostru ,pentru ca din acea postura nu trebuie “sa puna spinarea” la munca fizica si ar mai putea face “oaresce invirtelei” in beneficiul sau si al gurilor flaminde care vor”sa maninca si gura lor ceva”………….dar de lucru …..fuge tiganul ca dracu’ de tamiie!
  Ia incercati sa le oferiti ceva de lucru cersetorilor care va agaseaza zi de zi pe strada sau acasa …si-o sa vedeti numai”zimbete’ si incintare pe chipurile lor colorate!

 19. eftimie Reply

  Chinezu, nu ai lucrat niciodată cu ţigani/rromi? Ca să vezi şi cum e continuarea:

  Majoritatea cetăţenilor Pandele se trezesc brusc că au nevoie de o mărire de salar. Cam la câteva zile după. Mitică nu vrea să-i dea, dă-l dracu, una a vorbit ce face ăsta aici. Pandele vine cu toţi fraţii la Mitică, moment în care acesta are două opţiuni: Merge pe cohones, pune mâna pe topor şi îi întreabă ce vor [caz în care Pandele şi fraţii lui decid că este bună oferta inţială a lui Mitică] sau ascultă sfatul nevestei şi spune “nu ne ţigănim aici”. Pandele îşi ia salar dublu, după care caută un alt Mitică. Mitică devine xenofob şi rasist.

  Oamenii pe bloguri devin imparţiali.

 20. bleeps Reply

  Nu stiu de ce trebuie sa ii suportam pe vreunul dintre ei ca model de societate! De ce intotdeauna faceti comparatie si aduceti conceptul dintre “raul mai mic si mai mare”. Voi santeti debil mintal, stimate blogger?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.