20.07.2017

Sunt adeptul ordonării acestui haos frumos numit blogosferă. Scurte consideraţii despre codul deontologic pentru bloggeri

Am afirmat-o de nenumărate ori că sunt adeptul ordonării acestui haos frumos numit blogosferă. Şi că salut orice iniţiativă în acest sens (unic). Atâta vreme cât nu o dăm în caterincă fără sau cu budincă htmlistică.

Mircea Toma de la Agenţia de Monitorizare a Presei a adunat jurnalişti şi bloggeri pentru a pune bazele unui baze pentru a se crea baza pentru un cod deontologic al bloggerilor.

Câteva puncte proprii de vedere, cu voia dumneavoastră. Unele de dragul lui devil’s advocate, unele cu semne de întrebare, altele pentru că aşa mi-au venit…

1. E fundamental ironic, dar atât de ancorat în sinergia faptelor, faptul că de reglementarea blogosferei (adicătelea online) s-au apucat cei de la o agenţie care se ocupă, chiar din denumire, cu… presa (adicătelea offline).

2. Cu mare drag aş vrea să ştiu ce bloggeri au participat? Pe principiul că, dacă ne ocupăm de reglementarea crescutului de ciuperci, poate că nu ar fi rău să aducem crema crescătorilor de ciuperci.

3. Dacă în domeniul presei tradiţionale codul deontologic e o chestie doar de pus în ramă şi la care jurnaliştii apelează doar când le sunt lezate interesele nu şi când îşi profesează meseria, ce şanse ar avea un asemenea cod deontologic pentru blogosferă, unde treaba e mai cotoibilă decât în presa tradiţională?

4. Cât din această iniţiativă este PR pentru unii, cât este „hai să facem la nivel teoretic ceva, că oricum ştim că nu o să funcţioneze” şi cât este „bă, hai chiar să o facem să meargă”?

5. Dacă pe un blogger cu 20.000 de unici pe zi nu prea îl coafează codul ăsta deontologic (adică i se rupe în paişpe de el) şi, teoretic deci vorbind, îl încalcă, ce păţeşte bloggerul respectiv? În afară de oprobiul public al celor din breasla blogosferică (şi care au adoptat codul respectiv), oprobiu pe care bloggerul cu pricina îl va folosi, fireşte, ca să îşi mai facă nişte imagine şi, recte, nişte trafic…

6. Dacă toţi bloggeri care vor îmbrăţişa acest cod deontologic nu au însumat mai mult de 5.000 de unici pe zi, ar mai avea rost un asemenea cod?

7. Chia şi fără să ştiu în ce constă numitul cod deontologic, personal sunt dispus în acest moment în proporţie de 78% să îl îmbrăţişez. Pentru că, după cum spuneam, sunt adeptul ordonării acestui haos frumos numit blogosferă…

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

La Realitatea TV azi se lucrează cu pixul

Numai pentru twitterişti

Niciun comentariu încă

 1. joi, 9 iulie 2009, 12:16

  Am scris și la mine pe blog, codul poate sa ajute mai ales bloggerii noi, care cauta un ghid de moderarea, care cauta un set de reguli dupa care sa isi scrie articolele, poate.

  Codul in sine e un ghid, nu o lege, deci nu ar trebui sa pateasca nimeni nimic formal, ci doar informal, daca puterea societatii civile online vrea sa actioneze in directia asta.

  Exemplu: Daca un blogger de 20.000 incalca si tu vezi incalcarea, semnaleaza-o, creeaza o discutie despre asta. :)

  Răspunde
 2. joi, 9 iulie 2009, 12:18

  http://dexonline.ro/search.php?cuv=oprobiu :D

  Oare e deontologic să te corectez?

  Răspunde
 3. joi, 9 iulie 2009, 12:26

  @Titus
  nu m-ai convins definitiv
  dar simt intrinsesc ca esti pe drumul cel bun :D

  @Lars
  ieetee, sa gasi-t cine sa comenteaza :D
  lasa ca ti-o furi tu maine seara…

  Răspunde
 4. joi, 9 iulie 2009, 12:46

  Daca un blogar are de ales intre respectarea codului si trafic (aducator de bani) oare ce va alege?
  Pana la urma nu e asa greu sa pui un banner cu Acest blog adera la Codul deontologic despre bloguri… intrebarea mea ar fi daca intr-o zi o sa ai din nou motive sa injuri vreun ales pe motive temeinice, se va modifica articolul tau in functie de cod? Sau va fi publicat fara nicio modificare?

  Răspunde
 5. kostea
  joi, 9 iulie 2009, 12:56

  O idiotenie mai mare n-am auzit. adica cum, daca am un blog unde-mi spun pasul sau ma exprim cum vrea muschiul meu; tre s-o fac intr-un mod anume c-asa a zis un pitigoi? oi-oi-oi

  e mort din start proiectul, atata timp cat incearca sa normeze ceva care prin definitie a pornit ca sa fie nenormat.

  Răspunde
 6. joi, 9 iulie 2009, 13:09

  Au mai incercat unii demult. Organizarea de santier se numea NETOO si si-au dat seama ca e DEGEABA chinul asta. De ce? Pentru ca DEONTOLOGIZAREA va veni NATURAL, ca si SELECTIA NATURALA, insa unii inca mai cred in regimuri cu TATUCA in varf si cu inregimentare ideologica. SPUN NU INCA DE ACUM acestei INITIATIVE hilare! :(

  Răspunde
 7. joi, 9 iulie 2009, 13:31

  Sunt foarte curios cum ti-ai calculat acel procent de 78% :))

  Cat despre tema abordata pot spune ca e foarte greu de ajuns la un consens. Vezi tu, blogosfera asta romaneasca mie imi apara ca un flubber. In miscare continua, ba inchegata, ba in mii de partii, ba ajuta, ba pune bete in roate, ba etica, ba non-etica. Oricum, multi bloggeri mai cunoscuti au deschis discutii despre acest lucru in intalniri private sau publice cu mult in in urma, dar niciodata nu s-a ajuns la nici un consens.

  Răspunde
 8. joi, 9 iulie 2009, 13:43

  Cod deontologic pt bloggeri?! Mai bine ma las…

  Răspunde
 9. joi, 9 iulie 2009, 13:51

  @Daniel

  Nu se modifica articolul decat daca bloggerul vrea.

  @Annamaria

  Sunt cuiros. De ce mai bine te lasi cand apare codul?

  Blogosfera se va imparti in 2 – underground, fara reguli, cu injuraturi, pornografie, atacuri si trolli cat cuprinde și whitelist – bloggerimea civilizata si cu bun simt.

  Pana la urma codul nu propune alte elemente decât cele de bun simt. :)

  Te-am convins, chinezu?

  Răspunde
 10. joi, 9 iulie 2009, 15:35

  BLogosfera nu se va ordona cu acest cod deontologic.

  Răspunde
 11. joi, 9 iulie 2009, 15:37

  n-am zis ca in urma codului se va intampla, ci ca in timp :) codul e doar un mic pas. retul depinde de fiecare blogger si cititor

  Răspunde
 12. matilda
  joi, 9 iulie 2009, 15:45

  Inteleg ca CINEVA ii spioneaza pe bloggeri despre ce, cum si de ce scriu. Aceste ” norme metodologice” sa si le tina pentru dumnealor. Cine nu stie sa scrie se autosuspenda, sau este condamnat la disparitie prin tacerea celorlalti.

  Răspunde
 13. joi, 9 iulie 2009, 15:46

  :)) @matilda, nu te spioneaza nimeni – codul presupune autoreglementare – daca vrei, il accepti, daca nu, nu. Nu o sa stea nimeni sa faca pe CNA sau CRP pe net

  Răspunde
 14. joi, 9 iulie 2009, 17:14

  Citez dupa TWITTER:

  @bobbyvoicu acum doi ani se voia tot cod deontologic. Ce scriam atunci ramane valabil si azi: http://bit.ly/vAJAv

  Răspunde
 15. joi, 9 iulie 2009, 17:50

  Vă amintesc că în Constituţia României scrie „Cenzura de orice fel este interzisă”.
  Cine va împărţi blogosfera în două? Cum va stabili linia de demarcaţie?
  Un cod deontologic în blogosferă, unde e plin de pseudonime şi de anonimi? Cum să-i responsabilizezi? şi cine stabileşte limitele libertăţii de expresie? De la cîte înjurături ţi se ridică permisul de blogger?
  Hai să fim serioşi (sau nu) şi să ne vedem de blogurile noastre.

  Răspunde
 16. joi, 9 iulie 2009, 17:52

  Ce cod, bai?! Voi vreti sa stricati de tot blogosfera?
  Ar deveni al dracu’ de plictistore blogareala stransa intre asemenea chingui. Cine n-are sange-n coaie sa stea acasa.

  Răspunde
 17. joi, 9 iulie 2009, 19:30

  Da’ de ce să-l ordonezi pe el, pe haos? E păcat!

  Răspunde
 18. joi, 9 iulie 2009, 19:46

  Eu nu pierd vremea cu teoria, astfel că am înfiinţat Poliţia Blogosferei, condusă de domnul plutonier-major Onici. Cum mă supără careva, este depistat şi adus curând în situaţia de-a regreta că s-a născut!…

  Răspunde
 19. joi, 9 iulie 2009, 20:32

  Da’ dacă cresc ciuperci în balcon, ca să hrănesc furnicile cu ele, se pune? Adică, trebe să întreb şi crema crescătorilor, sau pot să mă descurc cum mă taie capul?

  P.S. Până acum furnicile nu s-au plâns, da’ vreau să fiu sigur.

  Răspunde
 20. SuKăRiT
  vineri, 10 iulie 2009, 02:42

  Se pare că toate-s roz în Media românească, crapă de-atâta deontologie… Domniile lor, monitorii, nu mai au ce monitoriza? Treaba lor, leagă-se la cap dacă-i doare, da’ cine-i plăteşte pentru „efortul” depus? Ori îi „muncă” voluntară?! Dacă-i pe-aşa, e OK! Că uitaserăm de ea. De muncă. Nu numai aia voluntară. ;)

  Răspunde
 21. vineri, 10 iulie 2009, 09:46

  […] oamenii au scris “revoltati” despre acesta “noua” idee: Sorin, aBogdan, Chinezu, Cotidianul, The Fan si Emil Dragota. Andrei KIP IN TACI You can follow any responses to […]

  Răspunde
 22. vineri, 10 iulie 2009, 10:41

  Nu e nevoie de un cod deontologic pentru bloguri. Cei mai multi dintre noi scriu in speranta ca ii va citi cineva. De ce scriu? Motivele sunt multe: unii locuiesc in creier de munte si nu prea au cu cine sa discute pe anumite teme care ii afecteaza chiar si in creier de munte, unii scriu din teribilism, unii din frustrare, unii scriu in speranta ca pot schimba ceva….
  Cand acest lucru devine „profesie” nu se mai poate numi blog. Devine o forma de manipulare care la fel… nu are nevoie de cod deontologic, aplicandu-se o singura regula: nu exista oameni manipulati ci doar oameni care se lasa manipulati.

  Răspunde
 23. mormolok6
  vineri, 10 iulie 2009, 16:05

  Mircea Toma e intr-un moment mai prost a vietii lui cred eu. Pentru ca altfel ar fi realizat ca demersul sau dauneaza in primul rand Academiei Catavencu. Apoi nu cred ca nu stie la varsta asta, ce inseamna sa vii cu o idee de genul asta intr-un domeniu care, dupa parerea mea se regleaza singur. Blogurile sunt facute in primul rand de oameni care nu au presiunea vanzarii unei stiri. Prin urmare sunt mai calmi si mai echilibrati.
  De asemenea postarile imbecile, sau comentariile de aceeasi factura, fie duc la scaderea dramatica a vizitatorilor blogului cu pricina, fie il transforma intr-o intreprindere de nisa cum sunt atatea fituici in Romania. Toma uita un lucru, dreptul la libera exprimare, pe care parea ca-l sprijina odata. Blogurile si tot ce tine de ele, comentariile la articole, pana si presa de extrema dreapta, sunt niste supape destul de eficiente. Pentru ca daca nu se urla din cand in cand, se aduna o multime de frustrari si antipatii. In SUA, legea impotriva discriminarii a avut 2 mari efecte: cresterea prapastiei dintre albi si negri si construirea unui zid la granita cu Mexicul.
  Asadar, sa speram ca Toma e doar obosit.

  Răspunde
 24. omu
  duminică, 12 iulie 2009, 12:08

  mai lasa-ti-ne cu legi,reguli si regulamente…doar pe-aici ne simteam liberi,restul totul e controlat…Toma ala sa-si bage-n cur deontologia

  Răspunde
 25. duminică, 12 iulie 2009, 13:15

  Nu trebuie confundat codul deontologic cu codul civil sau penal. Un cod deontologic nu prevede explicit sancţiuni, fiind un set de norme şi reguli elaborate de membrii unei anumite categorii profesionale. Prin urmare singurele „sancţiuni” pe care le poate suporta un profesionist sunt de ordin moral în relaţie cu publicul sau de ştribire a imaginii printre colegii de breaslă.

  Dar având în vedere că bloggingul nu este o profesie, atât timp cât nu este asimilat cu jurnalismul, existenţa unui cod deontologic pentru bloggeri este o aberaţie.

  Prin urmare fiecare poate scrie ce vrea blogul lui atât timp cât nu este jurnalist de profesie şi chiar dacă este gazetar atât timp cât este vorba de blogul lui personal, poate să se exprime cum vrea şi să scrie absolut tot ce vrea.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *