30.04.2017

Anonimul blogosferic, această specie miraculoasă a blogosferei

Dacă nu ar fi asemenea specimene, ele ar trebui inventate. Pentru că blogosfera, da’ ce zic io bologosfera, întreaga planetă online, nu poate trăi, respira, funcţiona fără contribuţiile decisive ale anonimului blogosferic. Aşadar şi prin urmare mă declar fan înfocat al anonimului din blogosferă.

Există explicaţii psihiatrice pentru cei care îşi iau un nick de ăla de zici că acuma a inventat cablul coaxial şi, într-o anonimitate de-a dreptul înduioşătoare, îşi esprimă nişte profunde sentimente, acerbe gânduri, subtile frustrări. Dar nu ne interesează aceste explicaţii psihiatrice. Ce să facem cu ele?

Există explicaţii umorale. Jegoşenia care, din motive diverse care nu ne interesează că nu e treaba noastră, stă larg lăbărţată în sufletul şi mintea anonimului vrea să iasă la suprafaţă şi să se avânte temerar în agora. Dar, că de aia e jegoşenie, nu poate face asta dacă îşi arată adevărata faţă. Anonimitatea este, pe cale de consecinţă, nu un moft, ci o necesitate organică a jegoşeniei de a putea să se esprime.

Există explicaţii şmechereşti. Nu îi place unuia de mufa blogosferică a unuia şi hop cu comentariul de rigoare, reunit sub generoasele auspicii ale inconturnabilului „futuţi morţii mătii de muist analfabet”, cu declinările aferente. Acest gen de anonim nu are cum să supere. Doar să distreze. Şi să te gândeşti că mare e grădina netului şi că mulţi proşti stau pe gard.

Există tot felul de explicaţii. Dar toate sunt de o irelevanţă desăvârşită. Şi toate duc la unica şi irefutabila concluzie: anonimul blogosferic e cea mai miraculoasă specie a blogosferei. Ea nu trebuie înţeleasă, că doar de aia e miraculoasă. Şi nu trebuie băgată în seamă, că doar de aia e anonimă…

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Susţin din tot sufletul

Poporul român nu este curajos şi este lipsit de ambiţie

Niciun comentariu încă

 1. Codruta
  vineri, 6 iunie 2008, 11:22

  Rezonez:)

  Răspunde
 2. anca
  vineri, 6 iunie 2008, 11:58

  tot ii intreb pe alte bloguri pe aia de semneaza „anonim”,de ce fac acest lucru,auzi, cica sa fie in siguranta! uau,ce misto raspuns! :)

  Răspunde
 3. vineri, 6 iunie 2008, 13:33

  DECI ZIC CA DA

  Răspunde
 4. anonim
  vineri, 6 iunie 2008, 14:42

  da, dar totusi nu exagerati. atata vreme cat un anonim e civilizat si nu vine sa faca pe trollul, sa aiureze (ca pe forumurile ziarelor) sau sa injure, e dreptul lui dat de internet sa ramana anonim. nick-urile si anonimatul sunt un privilegiu natural al internetului si e o impolitete sa-l acuzi pe unul ca nu-si da numele si prenumele sau sa-i publici IP-ul fara acordul lui, cum am vazut ca se mai intampla pe diverse bloguri. ca unii folosesc privilegiul asta ca sa injure, e alta treaba.

  Răspunde
 5. vineri, 6 iunie 2008, 19:26

  Recunosc, sunt un mare persecutor de anonimi! Fireşte, de la caz la caz…

  Răspunde
 6. vineri, 6 iunie 2008, 19:51

  Pe mine nu ma deranjeaza, doar ma distreaza. :D

  Răspunde
 7. vineri, 6 iunie 2008, 21:05

  E amuzant, ce-i drept, că-mi place să spămuiesc… Dar, desigur, nu în mod automat pe orice anonim… De fapt, cei care ajung la „spam” tot acelaşi drum ar lua şi iscălind cu numele real.

  Răspunde
 8. vineri, 6 iunie 2008, 22:39

  Ha, ce fain! Mi-a plăcut cum le dedici tu o Odă anonimilor! Poate facem o chestie şi le facem o statuie. Mie-mi plac anonimii. Dar lor nu le place de blogul meu, aşa că am citit distrându-mă articolul tău. E ca-n vremurile bune! Fain!

  Răspunde
 9. vineri, 7 noiembrie 2008, 09:49

  […] aşa că sunt frumoşi aceşti anonimi care, între noi fie vorba, numai anonimi nu […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *