Anonimul blogosferic, această specie miraculoasă a blogosferei

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

06.06.2008

Dacă nu ar fi asemenea specimene, ele ar trebui inventate. Pentru că blogosfera, da’ ce zic io bologosfera, întreaga planetă online, nu poate trăi, respira, funcţiona fără contribuţiile decisive ale anonimului blogosferic. Aşadar şi prin urmare mă declar fan înfocat al anonimului din blogosferă.

Există explicaţii psihiatrice pentru cei care îşi iau un nick de ăla de zici că acuma a inventat cablul coaxial şi, într-o anonimitate de-a dreptul înduioşătoare, îşi esprimă nişte profunde sentimente, acerbe gânduri, subtile frustrări. Dar nu ne interesează aceste explicaţii psihiatrice. Ce să facem cu ele?

Există explicaţii umorale. Jegoşenia care, din motive diverse care nu ne interesează că nu e treaba noastră, stă larg lăbărţată în sufletul şi mintea anonimului vrea să iasă la suprafaţă şi să se avânte temerar în agora. Dar, că de aia e jegoşenie, nu poate face asta dacă îşi arată adevărata faţă. Anonimitatea este, pe cale de consecinţă, nu un moft, ci o necesitate organică a jegoşeniei de a putea să se esprime.

Există explicaţii şmechereşti. Nu îi place unuia de mufa blogosferică a unuia şi hop cu comentariul de rigoare, reunit sub generoasele auspicii ale inconturnabilului “futuţi morţii mătii de muist analfabet”, cu declinările aferente. Acest gen de anonim nu are cum să supere. Doar să distreze. Şi să te gândeşti că mare e grădina netului şi că mulţi proşti stau pe gard.

Există tot felul de explicaţii. Dar toate sunt de o irelevanţă desăvârşită. Şi toate duc la unica şi irefutabila concluzie: anonimul blogosferic e cea mai miraculoasă specie a blogosferei. Ea nu trebuie înţeleasă, că doar de aia e miraculoasă. Şi nu trebuie băgată în seamă, că doar de aia e anonimă…

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

0 thoughts on “Anonimul blogosferic, această specie miraculoasă a blogosferei”

  1. tot ii intreb pe alte bloguri pe aia de semneaza “anonim”,de ce fac acest lucru,auzi, cica sa fie in siguranta! uau,ce misto raspuns! :)

  2. da, dar totusi nu exagerati. atata vreme cat un anonim e civilizat si nu vine sa faca pe trollul, sa aiureze (ca pe forumurile ziarelor) sau sa injure, e dreptul lui dat de internet sa ramana anonim. nick-urile si anonimatul sunt un privilegiu natural al internetului si e o impolitete sa-l acuzi pe unul ca nu-si da numele si prenumele sau sa-i publici IP-ul fara acordul lui, cum am vazut ca se mai intampla pe diverse bloguri. ca unii folosesc privilegiul asta ca sa injure, e alta treaba.

  3. E amuzant, ce-i drept, că-mi place să spămuiesc… Dar, desigur, nu în mod automat pe orice anonim… De fapt, cei care ajung la “spam” tot acelaşi drum ar lua şi iscălind cu numele real.

  4. Ha, ce fain! Mi-a plăcut cum le dedici tu o Odă anonimilor! Poate facem o chestie şi le facem o statuie. Mie-mi plac anonimii. Dar lor nu le place de blogul meu, aşa că am citit distrându-mă articolul tău. E ca-n vremurile bune! Fain!

  5. Pingback: Eşti penibil « Picătura chinezească

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)