Să mă ia dracu dacă înţeleg ceva din ce zice Patriarhia

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

13.03.2008

Bun, e adevărat, sunt un chinezu, cu un confucianism zdrăvan în dotare. Dar vă rog, voi cei care simţiţi mai monstruos şi vedeţi mai masiv decât un biet chiezu. Ce vrea să zică Patriarhia cu comunicatul ăsta?

Remarcam faptul ca cei ce au publicat materiale de presa pe aceasta tema mentioneaza ca atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane difera de cea a Bisericii Romano-Catolice si a Cultului musulman, in timp ce ignora celelalte culte recunoscute din Romania care sunt de acord si practica implicarea deserventilor de cult in Consiliile locale si judetene. Aceasta situatie se regaseste, cu prioritate, in Transilvania unde, in Consiliile locale sau judetene, sunt mai ales reprezentanti ai cultelor protestante si neoprotestante. Pana in prezent, nu avem informatii ca activitatea personalului deservent al altor culte in Consiliile locale si judetene ar fi fost defavorabila cultelor respective sau comunitatilor locale.
Hotararea Sfantului Sinod (nr. 410/2004) de a interzice implicarea clerului in politica a fost luata in urma unor propuneri venite din Transilvania. Acum,insa, pe baza experientei acumulate in ultimii ani, propunerea de a se permite preotilor sa candideze ca independenti in Consiliile locale si Consiliile judetene a venit tot din Transilvania. Hotararea de a permite preotilor sa se implice, numai ca independenti si numai in Consiliile locale si judetene, a fost luata tot de catre Sfantul Sinod, Patriarhia Romana fiind receptiva la propunerile ierarhilor tocmai pentru ca acestia cunosc foarte bine problemele cu care se confrunta comunitatile locale din eparhiile lor.
In concluzie, experienta ultimilor ani a determinat Sfantul Sinod sa nuanteze hotararea sa anterioara de a interzice implicarea clerului in politica partinica, permitand, totusi, preotilor, in anumite conditii, sa desfasoare activitate decizionala in Consiliile locale si judetene. Daca experienta anilor viitori va arata ca hotararea Sfantului Sinod este benefica pentru viata comunitatilor locale, firesc, aceasta va fi mentinuta, in caz contrar, ea va fi revizuita.
Conducerea Bisericii este constienta de riscul unei posibile secularizari a comportamentului preotilor activi in Consiliile locale si judetene, dar si de posibilele avantaje ale influentei pozitive pe care preotii o pot exercita asupra celorlalti consilieri, daca acestia au o viata spirituala intensa si un simt practic.
Prin urmare, consideram ca este prematur sa emitem judecati radicale si pripite inainte de a vedea roadele acestei misiuni sociale a preotului.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

0 thoughts on “Să mă ia dracu dacă înţeleg ceva din ce zice Patriarhia”

  1. La cum vad eu ca stau lucrurile,inclin sa cred ca BOR i-a cam pus rau statului laic român şi s-ar insinua prin orice mijloace şi fără a „precupeţi niciun iefort” cam peste tot pe unde-i rost de ciolan. Şi are şansa, dacă ne luăm după sondajele care creditează BOR cu halca cea mai mare din încrederea românilor. Deşi,şi despre sondajele acelea eu cred că-s cam mânărite, în sensul că respondenţii fie confundă Biserica şi Credinţa fie sunt îndrumaţi să o facă. Am zis!

  2. @adihadean: acelasi sef, cel cu „mindra.eu”, are o vorba: „Mindro, dialogurile cu tine sunt agreabile” Aveam probleme in ce prestam eu acolo si ma duceam la el in birou si incepeam sa vorbesc. Eu intrebam, eu raspundeam. La sfarsit, imi primeam replica asta :) Asa si tu acum :))

  3. Hadean io sper sa nu ai dreptate si ,mai sper ca Patriarhiei sa ii mai scada „ratingul” pentru ca nu prea are de ce, atata timp cat pute urat de tot de prin birourile prelatilor! :(

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)