30.04.2017

Brandul de ţară. Chinezu despre România

Văd la moroşanul meu Adi Hădean un super fain material despre brandul de ţară. Drept pentru care de azi intră în blogroll la chinezu. Chiar dacă lui nu îi place cuvântul blog. Şi cum nu mi-am spus niciodată părerea orezară în privinţa mult-plictisitorului şi degeaba-dezbătutului brand de ţară, iaca hop şi eu.

I-am văzut pe specialiştii mult mai specialişti decât o să fiu eu vreodată cum se dau de ceasul morţii să găsească acea coloană vertebrală, acea piatră unghiulară, acea cărămidă de temelie pe care să se construiască brandul de ţară. Şi tot căutând aşa ceva prin toate ungherele, au pierdut din vedere the big picture: nu există aşa ceva.

România nu o să poată fi construită niciodată pornind de la acel ceva, unic şi irepetabil şi, cu voia dumneavoastră, irecuperabil. Pentru că România nu are aşa ceva. Cel puţin nu are un aşa ceva mare, masiv, aproape mastodont. Dar are de „ailante” mai mici. Şi dacă în a recunoaşte „aia mare” avem probleme semnificative şi insurmontabile, în grasparea „ălora mici” suntem maeştri desăvârşiţi.

Nu insist asupra „ălora mici” pentru că le ştiţi şi voi. România e aşa şi aşa, iar românul aşa şi aşa. Ştiţi voi, clişeele pe care le repetăm, la bere sau nu, cu aerul că la noi a început şi s-a terminat certitudinea definitivă. Clişee, da, dar sunt ale noastre. „Alea mici”.

Mie mi-ar place un slogan pentru brandul de ţară cam aşa: „Romania: the country with many countries”. Pentru că, dintre toate „alea mici” mi se pare cel „mai mare”.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Despre cum nu ne-a făcut Discovery Travel de cacao

Bill Gates îşi împarte averea cu tine, credinciosule!

Niciun comentariu încă

 1. vineri, 29 februarie 2008, 11:26

  „Romania: Noooo Reservations” :-))))
  Desi Rezervatia Biosferei intitulata Delta Dunarii mai exista. nu se simte prea bine dar INCA mai exista.

  Răspunde
 2. vineri, 29 februarie 2008, 11:51

  […] Bourdain, de pe Discovery Travel, nu mai zic nimic, pentru ca vad ca au zis-o deja destul de fain Chinezu si Vladut, zis si Petreanu. Si atunci ce caut io aici? Ete vreau sa vin cu solutii… nu stiu […]

  Răspunde
 3. sâmbătă, 1 martie 2008, 14:01

  detest idea de retete intalnita al Adi….ma omoara cei care pretind si scriu retete…

  Răspunde
 4. sâmbătă, 1 martie 2008, 14:06

  :-))))de buna seama nu esti un fan:-)) ihtys

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *