Brandul de ţară. Chinezu despre România

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

29.02.2008

Văd la moroşanul meu Adi Hădean un super fain material despre brandul de ţară. Drept pentru care de azi intră în blogroll la chinezu. Chiar dacă lui nu îi place cuvântul blog. Şi cum nu mi-am spus niciodată părerea orezară în privinţa mult-plictisitorului şi degeaba-dezbătutului brand de ţară, iaca hop şi eu.

I-am văzut pe specialiştii mult mai specialişti decât o să fiu eu vreodată cum se dau de ceasul morţii să găsească acea coloană vertebrală, acea piatră unghiulară, acea cărămidă de temelie pe care să se construiască brandul de ţară. Şi tot căutând aşa ceva prin toate ungherele, au pierdut din vedere the big picture: nu există aşa ceva.

România nu o să poată fi construită niciodată pornind de la acel ceva, unic şi irepetabil şi, cu voia dumneavoastră, irecuperabil. Pentru că România nu are aşa ceva. Cel puţin nu are un aşa ceva mare, masiv, aproape mastodont. Dar are de “ailante” mai mici. Şi dacă în a recunoaşte “aia mare” avem probleme semnificative şi insurmontabile, în grasparea “ălora mici” suntem maeştri desăvârşiţi.

Nu insist asupra “ălora mici” pentru că le ştiţi şi voi. România e aşa şi aşa, iar românul aşa şi aşa. Ştiţi voi, clişeele pe care le repetăm, la bere sau nu, cu aerul că la noi a început şi s-a terminat certitudinea definitivă. Clişee, da, dar sunt ale noastre. “Alea mici”.

Mie mi-ar place un slogan pentru brandul de ţară cam aşa: “Romania: the country with many countries”. Pentru că, dintre toate “alea mici” mi se pare cel “mai mare”.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

0 thoughts on “Brandul de ţară. Chinezu despre România”

  1. Pingback: Romanica mea cea draga! Vai de curu’ ei de tara!!! » Artistu’ zice ca…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)