Judeţulinutul Secuiesc – sau dobitocenia care împroaşcă

02.11.2007

Nu am nici o problemă să stau să discut pe argumente cu oricine le are pe tema autonomiei pentru minorităţi. Cred că, la fel ca în multe alte cazuri, adevărul e undeva pe la mijloc şi că se pot găsi soluţii comune. Dar nu cu asemenea specimene uitate de timp şi de neuroni pe undeva prin munţii patriei. Cum poţi să fii atât de speriat de bombe precum cei de la CNS Gheorghieni este mult prea mult pentru mintea mea de chinezu a înţelege.

Uitaţi-vă şi voi ce enormităţi se pot spune în câteva cuvinte, şi alea speriate de propria încărcătură. Băi băieţi, chiar nu aveţi altceva în program? Vi s-a oprit ceasul pe la 1600 când, vorba bancului, l-aţi omorât pe Mihai Viteazu? Mi-e milă de voi. Dar nu foarte tare…

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) – scaunul Gheorgheni a anunţat că iniţiază dezbateri publice în vederea înfiinţării judeţuluiinutul Secuiesc, prin unificarea judeţelor Harghita, Covasna şi o parte din Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iniţiem formarea judeţului Ţinutul Secuiesc, prin unificarea judeţelor Harghita, Covasna şi partea din Mureş unde se găseşte scaunul Mureş (adică acele localităţi care formează Ţinutul Secuiesc), cu posibilitatea să li se alăture şi alte localităţi”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi seara, de CNS Gheorgheni.

Potrivit sursei citate, demersurile pentru obţinerea autonomiei teritoriale ainutului Secuiesc trebuie să înceapă de urgenţă, pentru ca organele de conducere ale poporului secuiesc, „parte a naţiunii maghiare”, să poată dispune de autoritate deliberativă şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare.

„Puterea de la Bucureşti, care până acum a respins demersurile noastre privind autonomiainutului Secuiesc, nu poate spune «nu» doleanţei noastre de a trăi în acelaşi judeţ. Judeţulinutul Secuiesc se poate forma pe baza legilor în vigoare la această dată şi depinde numai de locuitoriiinutului” se mai arată în documentul dat publicităţii.

Preşedintele CNS Gheorgheni, Rokaly József, a ţinut să precizeze că egalitatea deplină în drepturi a locuitorilorinutului Secuiesc se poate realiza numai prin adoptarea de către Parlament a statutului de autonomie elaborat de CNS. „Dorim cainutul Secuiesc, de la Cheile Bicazului până la dealurile de lângă Târnave, de la Chichiş până la ultimul sat locuit de secui la vest de Târgu Mureş, să nu mai fie divizat de hotarele artificiale impuse de comunişti”, a adăugat Rokaly. Liderul Consiliului Secuiesc Gheorgheni a mai spus că salută Recomandarea 1811, recent adoptată de Parlamentul Consiliului Europei, pentru că „acest document confirmă faptul că doleanţele CNS sunt în concordanţă cu tendinţele europene”.

„Recomandarea 1811 ne dă speranţa că putem conta pe Europa în lupta noastră pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi, pentru a da avânt cauzei autonomiei, am adoptat Hotărârea privind Unitatea Poporului Secuiesc, prin care mobilizăm consiliile secuieşti din localităţile Ţinutului să înceapă dezbaterea publică pe această temă”, se arată în finalul comunicatului.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.