Știi că îți furi o amendă dacă te apuci să plantezi flori pe o tarla publică?

Chiar dacă pe tarlaua aia, până să o cureți tu și să plantezi panseluțe și petunii, era doar gunoi. Mult gunoi. Și caca. Mult caca.

Legea nu te lasă să faci așa ceva fără să ai autorizație. Așa e legea. Nu te poți apuca să plantezi ce vrei tu oriunde în spațiu public. Chiar dacă intenția ta este minunată: vrei să faci să fie mai frumos și mai verde. Nope, îți iei amendă.

Bine, dacă te prinde cineva. Că sunt și gherile de astea verzi. Care fix asta fac: înverzesc spațiile publice lăsate de izbeliște. Noaptea. Ca hoții. Ca să nu fie prinși.

În multe țări sunt astfel de gherile. Dar cea mai mare organizație este în New York. Sunt vreo 800 de mici gherile grupate în inițiativa mare Green Guerillas. Care din 1973 se luptă la sapă (că nu aveam cum să zic la baionetă) cu primăria orașului.

Ei amenajau peste noapte un spațiu verde, dimineața venea primăria și îl distrugea. Și tot așa. Cu procese intentate de ambele părți. Ajunse până la Curtea Supremă de Justiție. Și cu tot felul de celebrități implicate de o parte și de alta. Nebunie, ce să mai…

Așa e la americani. Deh, sunt americani, mai ciudați, este? La englezi o mișcare de genul ăsta a prins la fel de bine. Doar că s-au implicat și autoritățile.

Incredible Edible a început ca un proiect pornit de două prietene din Todmorden, West Yorkshire. Orășel fost industrial, care după închiderea fabricilor a devenit o zonă decăzută, murdară, cu multă infracționalitate.

Cele două doamne, Mary și Pamela, s-au gândit să cultive niște plante pe un spațiu de ăla părăsit și plin de gunoaie. Și așa au făcut. Dar cu un schepsis: oricine se putea bucura de roadele a ceea ce făceau ele acolo. Adică oricine putea lua castraveți de acolo, spre exemplu.

Ideea doamnelor era să facă ceva ca să reconstruiască spiritul comunității. Ceea ce a prins formidabil. Căci de la acel petec de grădină s-a ajuns la o mișcare internațională. Cu ”puiuți” în foarte multe țări. Pe același principiu: amenajăm grădina cu voluntari și se înfruptă din ea oricine are nevoie.

Spre deosebire de New York, primăria din Torden (UK, deci) la început nu s-a sinchisit de ce făceau cele două doamne. Dar apoi, când mișcare a luat amploare, problema lor a fost nu să le pună bețe în roate. Ci să vadă cum pot face să le ajute din punct de vedere legal. Și să prindă această inițiativă în ADNul localității. Și al comunității.

Că aici am vrut să ajung. Adică la noi. În România. La americani am văzut cum este. Cum reacționează la astfel de gherile. Am văzut și la englezi. Două atitudini total diferite.

Dar la noi cum ar reacționa autoritățile? Știi niște cazuri de astfel de inițiative la noi? Și cum s-a întâmplat povestea?

Mie personalmente tare mi-ar plăcea să avem astfel de gherile. Ba chiar m-aș băga și eu în una. Deși la grădinărit sunt un pic mai priceput decât la fizică cuantică.

Dar ideea este să mă implic în ceva ce provoacă lumea să se auto-provoace. Și să ieșim un pic din această letargie. Care ne ține din punct de vedere civic aproape vii.

Aia zic.

PS M-a stârnit să documentez un pic chestiunea în cauză un pasaj din cartea ”În grădina minții” de Sue Stuart-Smith. Din nou ți-o zic, dragă cetitorule, tare mult ne ajută cărțile dacă le lăsăm să ne ajute…

#RaftulLuiChinezu #AflateDinCarti

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.