Ce țeapă și-a luat cel ce a inventat termenul Big Bang

Fred Hoyle îl cheamă pe cel care a rostit prima dată sintagma Big Bang cu referire la modul în care a fost format universul. Un astronom britanic era el pe cartea de muncă.

Omul știa meserie. Era unul din astronomii recunoscuți în epocă. Și respectați. În asemenea măsură încât societăți mari de specialiști (cum ar fi Royal Astronomical Society din Londra) se întrunesc la câțiva ani ca să îi aducă un omagiu.

El a formulat, spre exemplu, teoria nucleosintezei stelare. Una respectabilă în contextul epocii (zic specialiștii; eu nu mă pricep). Și a contribuit la multe cercetări în domeniu. Adică, bref, era un specialist cu pedigree. Unii istorici ai științei chiar îl situează printre cei mai buni.

Hoyle a lansat termenul The Big Bang în 1949. Într-o emisiune radiofonică la BBC. ”Dar de ce zici că și-a luat țeapă?”, ai putea pe bună dreptate să mă întrebi.

Și eu îți răspund: pentru că el a inventat sintagma Big Bang la caterincă. La mișto. Ca un fel de înjurătură științifică la adresa acestei teorii. Pe care el o considera o mare prostie.

De unde și țeapa: să zici ceva urât de ceva și asta să contribuie la succesul acelui ceva. Căci fix așa s-a întâmplat.

Cum se numea această teorie înainte ca Hoyle să o boteze în halul ăsta? Exact. Nimeni nu știe. Adică, mă rog, o fi știind specialiștii. Dar nici ei toți. Pentru restul lumii așa i-a rămas numele: teoria Big Bang.

Așa ca o notă de colorizare – cum ar zice un patagonez ajuns din greșeală în Poplaca – numitul Hoyle avea o reputație de semi-scandalagiu în lumea științifică. Adică de om care lua la mișto multe teorii. Și nu neapărat doar teorii din zona lui de meserie, ca să zic așa.

Era astronom, repet. Dar asta nu l-a împiedicat să se bage în discuții (pseudo)savante despre epidemii. Sau despre fosile. Ocazie cu care dădea niște decisive (în mintea lui) celor mult mai bine pregătiți decât el pe subiectul în cauză.

Un personaj Hoyle ăsta. Dar numele i-a rămas în istorie asociat cu Big Bang. Fix cum nu și-a dorit el. Căci până la moartea lui din 2001, a fost un adversar feroce al acestei teorii. Și cred că și-a blestemat zilele că a avut proasta idee să rostească această sintagmă.

Din 1949, când a zis prima dată de Big Bang la BBC, și până în 2001, când a murit, au trecut 52 de ani. Și în tot acest timp Hoyle a văzut cum termenul lansat de el capătă un succes planetar. Termen pe care el l-a vrut să aibă efectul fix contrar. Adică să facă de telecomandă teoria asta.

Cum s-o fi simțit el văzând asta? Mai ales la cât de dilimandros era. Numai el știe. Dar bine la feng shui nu i-a făcut, asta-i clar.

Aia zic.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Ce țeapă și-a luat cel ce a inventat termenul Big Bang”

  1. …Să mai spunem și că Hoyle a fost un apreciat autor de SF. Chiar și la noi i s-a tradus, acum aproape cinci decenii, un roman (A de la Andromeda, scris în colaborare cu John Eliot). Prin 1999-2000, la Fahrenheit, am pregătit pentru publicare un alt roman celebru al său, October the First Is Too Late (traducerea era execrabilă, practic a trebuit să fac nu redactare, ci re-traducere, dar rezultatul a ieșit mulțumitor. Dar n-a fost să fie, RAO a oprit proiectul Fahrenheit înainte să fi ajuns cartea asta la tipar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.