Top 10 cărți de la Litera citite în ultimii doi ani

Dacă tot citesc o medie de 10-11 cărți pe lună și dacă tot realizez Top 10 cărți trimestrial de mai bine de 2 ani, am zis să fac și o statistică. Pe edituri. Câte cărți și de la ce edituri am citit în ultima vreme. Și, dacă tot fac statistica asta, am zis să o grupez și pe căprării.

Cum fac în acest articol. Cu cărțile de la Litera. Din care am selectat doar cele 10 care mi s-au părut cele mai bune. Și pe care ți le recomand.

Desigur că acest top este unul pur subiectiv. Pentru că, spre exemplu, știu sigur că unii dintre cititorii mei vor ridica masiv sprânceana a mirare că în top nu există Gândește ca un călugăr de Jay Sheety. Care este în topul multora. Doar că mie nu mi-a spus mare lucru. De aia nu se regăsește printre cele 10 cărți de la Litera pe care ți le recomand.

Locul 1. Rutger Bregman – Homo sapiens. O istorie plină de speranță
O carte care îți pică la marele fix. Bine, dacă ești ca mine. Adică dacă și tu vezi aproape tot timpul jumătatea plină a paharului. Căci cartea pornește de la teoria că oamenii sunt în esență buni. Nu răi, cum multă lume îi vede. Și autorul aduce argumente foarte interesante în susținerea teoriei. De aceea ți-o recomand. Poate mai acorzi o șansă umanității, știi cum zic :D

Locul 2. Paul Beatty – Io contra Statele Unite ale Americii. O demență de carte! Scrisă foarte bine. Ceea ce este curcubeul pe cerul gurii livrești a cititorului. Dar ia-o p-asta pe linie de subiect: este despre un fermier care vrea să reinventeze scalavagismul. Adevăr îți spun, merită să citești cartea asta. Care te pune pe gânduri, dar o face într-o manieră distractivă. Cea mai bună modalitate de a te pune pe gânduri, de altfel…

Locul 3. Will Durant and Ariel Durant – Lecțiile istoriei
Câteva scurte eseuri despre ce putem învățat din istorie. Foarte bune. Cred că, cel puțin pentru amatorul de istorie, cărțulia asta este musai de avut în bibliotecă. Și de revenit constant la ea. Măcar o dată pe an.

Locul 4. Robert D. Kaplan – Răzbunarea geografiei
O carte de referință pentru toți cei interesați de geopolitică. Pentru că, de multe ori, geo din cuvântul ăsta influențează teribil și pe termen lung politica. Iar Kaplan face o trecere în revistă a marilor conflicte istorice și de actualitate din această perspectivă. Cum ziceam, musai să o citești dacă ești interesat de chestiunea în cauză.

Locul 5. Tim Marshall – Prizonierii geografiei
Dacă tot îți place subiectul ăsta mai geopolitic, poți să completezi cartea lui Kaplan cu ce zice Marshal pe chestiunea în cauză. Mai ales că, față de cea de mai sus, este mai adusă la zi. Așa că poți să ai o dublă perspectivă asupra chestiunii.

Locul 6. Peter Burke – Polimatul. O istorie culturala de la Leonardo Da Vinci la Susan Sontag
O excelentă perspectivă istorică și o abordare taxonomică (pardon my French, dar se potrivește la fix în acest context erudit) a acelor piscuri de erudiție din istoria omenirii. Căci un polimat cam asta înseamnă: omul care știe foarte multe din foarte multe domenii. La limita geniului. Dar nu chiar. Savant. Dar nu până la capăt. De astea. Bună carte, chiar bună. Și nu mă refer la stilul (cam tern) în care este scrisă. Ci la subiectul abordat. Și la cum îl abordează. Apropo, din lista de 500 de polimați din istorie pe care o face autorul, doar doi sunt români: Nicolae Iorga și… Zevadei Barbu.

Locul 7. Lewis Dartnell – Origini
Pe scurt, teoria autorului este că evoluția vieții pe Pâmânt a fost determinată în teribil de mare măsură de geologie. Adică, mai pe șleau, de tipul de pământ (la propriu) pe care stăteam la un anumit moment sau altul din evoluția noastră (ca animale supreme, cum ne zicem). Înveți o mulțime de chestii interesante (io am scos câteva aici, dacă te interesează).

Locul 8. Stacy Schiff – Cleopatra. Viața ultimei regine a Egiptului. Pot să zic despre cartea asta, o lejeritate de foioioi, că este prima carte feministă de istorie pe care am citit-o. Nu că m-a deranjat. Dimpotrivă. Chiar mi-a plăcut că, într-o lume de istorici bărbați, vine o femeie și se uită la una din cele mai mari figuri din istorie ever dintr-o perspectivă nouă. Chiar dacă pe alocuri tezistă, n-avea cum să evite așa ceva, având în vedere punctul de pornire. Dacă ai cunoștințe istorice ca lumea, nu o să te ajute cartea asta să afli ceva nou. Doar că o să ți le arate dintr-un alt unghi.

Locul 9. Elan Mastai – Omul care a cucerit timpul
Un SF lovit corespunzător cu pucul. Adică nu doar că este scris foarte fain, dar subiectul cu primul om care a ajuns să călătorească în timp (cumva din greșeală, el fiind un semi-tălâmb) și despre ce gherle dă făcând asta este foarte simpatic. O variantă foarte bună de relaxare, deci.

Locul 10. Ichiro Kishimi, Fumitake Koga – Curajul de a fi fericit
Curajul de a fi fericit (Editura Litera, 2020) este cartea ca un supermarket de ăla chinezesc: printre multe chestii degeaba, se găsesc și niște chestii beton. Așa, ca punct pozitiv (sau cum i se zice), dacă reușești să treci de chestiile slabe, cartea e faină că înțelegi mai multe despre filosofia lui Adler, unul din gânditorii (încă lumea nu s-a hotărât dacă este psiholog, filosof sau doar băgător în seamă) care, fără caterincă o zic, chiar ar trebui scoși mai tare în față pentru că sistemul lui de gândire măcar te pune pe gânduri un pic, ceea ce în vremurile noastre nu este deloc puțin lucru, zic.

Notă: linkuri de afiliere

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.