”Cel mai greu în meseria mea este să îi văd pe pacienții care trec prin episoade psihotice. Care chiar cred că îi urmărește cineva, care chiar cred că viața le este în pericol”, mi-a spus Sorin Pletea în acest podcast.
Mie mi-e tare drag Sorin. Na, că am spus-o! Și nu doar pentru că este fan de rugby, așa cum sunt eu. Și nici pentru că este exuberant și expansiv (fără să fi expandat ca mine :D) cum sunt eu.
Ci pentru că este ca un sfătos. Că nu știu cum să îi zic altfel. O să înțelegi ce vreau să zic după ce asculți acest podacst.
În care am mai povestit și despre cum poți să recunoști semnele că s-ar putea să ai anumite probleme. Care s-ar putea transforma în tulburări psihice.
Și despre diferența dintre psiholog și psihiatru. Și despre diferența între tulburări psihice minore și cele majore.
Despre multe am povestit. Pe care te las să le descoperi ascultând acest podcast. Pe care ți-l recomand la modul corespunzător :)
Uite și rezumatul discuției.
Sorin Pletea, este psihiatru care ne spune ce înseamnă depresia, anxietatea și alte boli mintale cu care ne confruntăm dar despre care evităm să vorbim cel mai des.
Pentru mulți dintre noi termenii de psiholog și psihiatru semnifică același lucru, ei bine lucrurile nu sunt chiar așa iar Sorin Pletea ne explică semnificația acestor meserii..
Psihiatru este specialistul care face facultatea de medicină, rezidențiat iar psihologul face facultatea de psihologie și după formarea în psihoterapie. Psihiatru poate prescrie pastile pacienților, psihologul nu are acest drept.
Referitor la pastile Sorin Pletea, afirmă: ”Nu e nevoie în cazul tuturor pacienților administrarea pastilelor, unii au nevoie doar de terapie. În urma terapiei se stabilește dacă e nevoie de pastile. Cel mai des pastilele se administrează în cazul psihozei severe”.
Atunci când trecem prin stări depresive avem impresia că suferința noastră e cea mai gravă din întreg universul și avem totală dreptate, nimeni nu poate să simtă cu adevărat ceea ce simți tu. Nu poți să te pui în locul altei persoane până nu trăiești cu adevărat acele stări.
Tulburările anxioase fac parte din viața multor dintre noi și chiar sunt mai frecvent întâlnite decât depresiile.
Ce este și cum se manifestă Anxietatea
Anxietatea este o stare, pe care o întâlnim cel mai des la oamenii din toate culturile. Fiecare dintre noi a trăit stări de anxietate în numeroase situații de viață, încă de la vârste fragede. Aceasta se manifestă printr-o stare accentuată de neliniște, în care așteptăm să se întâmple ceva rău sau simțim că nu ne mai aflăm în siguranță. Anxietatea se bazează pe gândurile noastre ce nu pot fi controlate, nu pe un pericol cu care ne confruntăm direct.
Cum scăpăm de ea?
Ne putem educa mintea să evite gândurile care ne induc în această stare și să ne asigurăm noi singuri că suntem capabili să trecem peste posibilul pericol. Trebuie să înțelegem că orice om are o teamă sau mai multe, dar trebuie să le facem față iar dacă nu ne descurcăm să apelăm la un specialist.
Diferența dintre anxietate și depresie
Anxietatea e o teamă fără obiect iar depresia e dispoziția depresivă, tristețea, scăderea capacității de a simți plăcerea vieții. Depresia îți afectează viața pe toate planurile iar dacă nu reușești să treci singur peste aceasta și lucrurile nu se îmbunătățesc o bună perioadă de timp, cu siguranță trebuie să ceri ajutor iar tratamentul medicamentos sau sub formă de terapie o să-și facă treaba.
Psihiatru Sorin Pletea, dezvăluie: „În cadrul ședințelor sunt pacienți care evită să recunoască că au vreo problemă și preferă să mintă că sunt bine, când de fapt nu e deloc așa. În cadrul terapiilor dacă nu spui ce te doare și care e problema, tratamentul nu o să-și facă efectul. Atunci când situația scapă de sub control și nu faci față singur e bine să te adresezi unui specialist, rolul psihoterapeutului e să te ghideze treptat să conștientizezi toată treaba în limitele suportabilității tale”.
De ce în ultimii ani aceste stări sunt tot mai des întâlnite?
Multă lume afirmă că mulți ani în urmă nu erau atâtea boli psihice, probabil erau dar nu se făceau statistici. Acum suntem mult mai solicitați la job și în familie și încercând să le reușim pe toate deseori ne confruntăm cu aceste stări.
Din spusele specialistului mersul la psihiatru de multe ori nu vine din propria inițiativă ci la cererea familiei, prietenilor. Ei sunt cei care cel mai des observă că ceva nu e ok și că ar fi nevoie de o persoană pricepută în domeniu ca să ofere ajutor. Nu putem să ne vindecăm dacă nu ajungem să recunoaștem că avem o problemă.
Cum percep oamenii vizita la psiholog și psihiatru în momentul de față
În momentul de față oamenii sunt mai deschiși vin mult mai ușor la psiholog și la psihiatru, acest lucru nu era posibil câțiva ani în urmă însă persistă o oarecare teamă că dacă apelezi la psihiatru ești nebun. Această percepție e total greșită, dacă nu ne simțim bine, avem careva dubii referitor la sănătatea noastră mintală, cel mai bine e să mergem la specialist.
Dacă te-a ajutat această discuție, dă-o mai departe. Ca să ajute și pe alții. Mulțumesc.
Uite alte episoade din seria Podcastul lui Chinezu:
Petronela Rotar – despre cele 1.500 de ore de psihoterapie prin care a trecut
Antoneta Galeș – despre cum să treci peste burnout
Cristina Bălan – despre cum a câștigat Vocea României când trecea printr-o perioadă de depresie
Andrei Vulpescu – despre feminism și anti-feminism
Andreea Irimia – despre drumul de la ”grasă și urâtă” la iubirea de sine
Alexandra Maia – despre sindromul ovarelor polichistice
Cristian Dorobănțescu – despre depresia de antreprenor.
Mihai Stescu – despre cum să crești frumos un copil cu autism.
Dacă vrei, Podcastul lui Chinezu poți să îl asculți și pe: Spotify, Apple Podcast, Youtube, SoundCloud sau Libsyn.
2 thoughts on “Sorin Pletea, psihiatrul care îți spune de ce e bine să mergi la psiholog”
Exista inca a acea eticheta sociala care ne urmareste, probabil de aici si faptul ca multi dintre noi ne ferim sa admitem ca am avea nevoie de ajutorul specialistilor.
E greșit.