Ce, cum și cât conținut consumă românii. Online și offline

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Dacă vreți să ascultați un blogger bătrân și pe alocuri simpatic, care de vreo 15 ani o arde la nivel cât de cât profi în zona digitală, măcar din când în când ar fi bine să vă opriți din ce faceți și să citiți niște studii de astea mai babane, ca să le zic așa.

Știți de ce? Pentru că dacă nu o să faceți asta, dacă nu o să încercați cât mai mult să înțelegeți lumea din jurul vostru, o să vedeți că, pe nesimțite (așa cum se întâmplă orice lucru de care ne dăm seama cât rău ne face doar când este prea târziu…), o să aveți din ce în ce mai puține de făcut.

Un astfel de studiu este și acesta.

Starcom România urmărește și analizează comportamentul consumatorilor români în materie de consum de conținut, activități practicate, comportament de cumpărare și utilizare a tehnologiei, pentru a-i înțelege în toată complexitatea lor și a le oferi experiențe relevante.

Aflat la a 6-a ediție, Consumer Report centralizează și sumarizează toate aceste informații, demersul pe termen lung permițând observarea unor trenduri locale.

Studiul împarte consumatorii în patru categorii, reprezentative pentru stadiul de viaţă în care aceştia se află:

  • Familii cu copii („Families with kids”) – familii care au copii cu vârsta până în 14 ani, cei mai mulți având vârsta cuprinsă între 18-45 ani;
  • Adolescenţii („Teens”) – majoritatea elevi, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani;
  • Tinerii necăsătoriţi („Single Youth”) – cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani;
  • Familii fără copii în grijă („Families without kids”) – majoritatea membrilor familiei au depăşit vârsta de 45 ani şi nu au copii mai mici de 14 ani în grijă.

Despre ediția de anul acesta

În fiecare an aprofundăm analizele despre consumatorii români, fie prin furnizarea de date comparative (de gen, cu privire la mediul  de rezidență), sau prin integrarea unor date adiționale față de  cele deja disponibile în industria marcom, precum studiile Starcom sau informațiile furnizate de partenerii noștri. Anul acesta, cu ajutorul experților noștri în vizualizarea datelor, am dezvoltat o versiune interactivă a Consumer Report, care va fi actualizată periodic, asigurând mai mult decât o singură imagine de ansamblu a comportamentului consumatorilor români, la sfârșit de an”, a declarat Rodica Mihalache, Head of Consumer & Business Insights Starcom România.

Utilizarea televizorului și a altor dispozitive

Tinerii necăsătoriți își schimbă treptat comportamentul de consum media, televizoarele clasice având cea mai mică penetrare în rândul acestei categorii.

Adolescenții, încă folosesc majoritar televizoarele, deoarece încă locuiesc cu părinții. Mai mult, sunt cei mai tentați să conecteze un media player (DVD, Home Cinema sau Bluray) la televizor.

Smart TV-urile au ajuns să fie deținute de 28% din populația din zonele urbane, cu cea mai mare penetrare în rândul familiilor cu copii. La polul opus, cele mai multe familii fără copii dețin un televizor normal/clasic.

Consumul de conținut online

Tinerii au tendința să petreacă mai mult timp online față de cei din segmentele de familii. Mai mult de jumătate dintre aceștia petrec cel putin șase ore pe internet.

În ceea ce privește deținerea dispozitivelor de pe care pot accesa Internetul, ies în evidență tinerii necăsătoriți (în special femeile), reprezentând categoria în cadrul căreia laptopurile au cea mai mare penetrare, cel mai probabil din nevoia de mobilitate.

Frecvența folosirii telefonului mobil

Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât funcțiile telefonului mobil sunt mai puțin utilizate – aici este inclus și timpul petrecut vorbind la telefon.

Nevoia de conexiune a generației tinere este cu atât mai vizibilă atunci când vorbim despre rețelele de socializare și servicii de mesagerie instantă (SMS/Messenger): mai mult de trei sferturi utilizează aceste servicii săptămânal.

Conținut audio offline & Consum de conținut online

În timp ce tinerii necăsătoriți și adolescenții preferă conținutul audio online, familiile cu copii, dar și cele fără, optează pentru conținut audio offline.

Un alt comportament reprezentativ pentru tinerii necăsătoriți și adolescenți este ascultarea radioului acasă, în timp ce familiile ascultă radio în mașină (în drum spre muncă sau ducându-și copii la școală) .

Programele radio & frecvența ascultării acestora

Săptămânal, persoanele din toate cele patru categorii ascultă radio în special pentru muzică. Familiile, în special bărbații, au o afinitate ridicată pentru știrile despre vreme, programele matinale, știri rutiere și generale.

În mediul rural, familiile ascultă mai puțin radio față de cele din mediul urban. Aproape jumătate dintre persoanele investigate în cele 4 categoriile ascultă radio zilnic.

Adolescenții sunt o excepție, doar patru din șase ascultă zilnic radio.

Conținutul audio: tipul de muzică și evenimente

Toate categoriile din Consumer Report sunt atrase de muzica Pop/Disco și Dance.

Observăm un comportament diferențiator la: adolescenți și tineri necăsătoriți, aceștia preferând muzica Rap/Hip Hop sau Rock; familiile preferă muzică veche.

Referitor la evenimentele la care participă anual, toate segmentele vizitează muzee/galerii de artă/reprezentații artistice, piese de teatru sau concerte pop/rock.

Segmentele tinere participă în mai mare măsură la evenimente, preferând muzica modernă, de operă, dar și concerte de muzică clasică.

Conținut editorial: offline și online

Adolescenții și tinerii necăsătoriți din mediul urban petrec mai puțin timp citind ziare și reviste, în timp ce familiile citesc în mai mare măsură versiunea tipărită a unor ziare și reviste.

Conținut editorial: Preferințe privind cărțile

Adolescenții, în special adolescentele cumpără cărți în mai mare măsură față de populația urbană. Aceștia preferă proză, poezie și science fiction.

Tinerii necăsătoriți și familiile cu copii citesc cărți specializate, cărți despre creșterea și educația copiilor sau pentru dezvoltare personală.

Familiile cu copii cumpără, în special, cărți pentru copii, fiind interesați de dezvoltarea personală a acestora.

Topul activităților petrecute acasă, săptămânal, al consumatorilor români

Comportamentul pasiv este vizibil în contextul activițăților pe care consumatorii români le desfășoară acasă, majoritatea populației din mediul urban relaxându-se în fața calculatorului, sau gătind pentru cei dragi.

Adolescenții sunt cei care se joacă cel mai mult în spațiul virtual, în timp ce tinerii necăsătoriți folosesc calculatorul mai degrabă pentru a rămâne conectați (rețele de socializare, ultimele știri etc.).

Comportamentul la cumpărături

Tinerii tind să nu fie atât de preocupați de preț și sunt mai impulsivi (nu își fac listă de cumpărături), comparativ cu persoanele din segmentele cu familii.

Segmentul Familii cu copii este cel mai informat în legătură cu produsele pe care urmează să le achiziționeze fiind, de asemenea, și segmentul cel mai influențat de reclamele publicitare.

Adolescenții sunt cel mai puțin influențați de  numele mărcii, deoarece părinții sunt principalii decidenți în materie de cumpărături și cei care stabilesc bugetul.

E-commerce – Cum aleg consumatorii români un retailer online

Cel mai important criteriu pe care consumatorii îl iau în calcul atunci când aleg un magazin de cumpărături online este prețul, selecția celor mai bune oferte fiind mai ușoară online.

În mediul urban, adolescenții și familiile cu copii acordă mai multă atenție prețului, în timp ce tinerii necăsătoriți caută secțiunea oferte speciale, cel mai probabil datorită faptului că au în vedere produsele premium (nu aleg cele mai ieftine produse).

Principala metodă de plată pentru cumpărăturile online este plata ramburs (cash sau card), și se aplică cu precădere tinerilor necăsătoriți și familiilor cu copii.

E-commerce – tipul de produse cumpărate

Principalele produse achiziționate de populația din mediul urban, din magazinele online sunt: hainele, cărțile și încălțămintea.

Segmentele mai tinere (adolescenții și tinerii necăsătoriți) cumpără în mai mare măsură, față de populația urbană, produse de îmbrăcăminte, încălțăminte și de îngrijire personală atât de pe site-urile locale, cât și de pe cele din afară (.com).

Valorile consumatorilor români

Toate segmentele se ghidează după nevoia de a face lucrurile să se întâmple, de conectivitate și control.

Adolescenții și Tinerii necăsătoriți au ca principală nevoie siguranța unui viitor prosper. Adolescenții au o nevoie de dragoste mai redusă, deoarece nu se află în acea etapă a vieții în care să fie implicați din punct de vedere emoțional.

Nevoie de iubire este resimțită mai profund la familiile cu copii. În timp ce familiile fără copii au o nevoie mai mare de a găsi lucruri/experiențe în care să creadă.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)