22% dintre români fac meditație… în baie

Notă: acest articol face parte din secțiunea de studii, analize, comentarii.

Excepțional acest studiu! Uitați-vă la statisticile astea înainte de a vă mira de ce am zis în titlu.

La ce ne ajută să știm astfel de lucruri despre românii noștri? La multe. Bine, dacă te interesează să știi astfel de lucruri, știți cum zic.

Și există români care pot trăi liniștiți și fără să știe că, spre exemplu, mai mult de jumătate din români cred că cel mai nașpa lucru din baie este părul care rămâne.

Dar există unii dintre noi care ne uităm la astfel de studii nu doar cu o curiozitate antropologică (absolut de înțeles), ci și cu un interes de business, căci, nu-i așa, orice strategie de business se face pe baza targetului tău. Capisci?

Un nou studiu despre obiceiurile și experiențele din baie în România arată că un român își petrece mai mult de 535 de zile din viață în baie.

Sondajul a fost efectuat de Brico Depôt pe un eșantion de 1.000 de români, cu ocazia lansării gamei de baie GoodHome orientate pe proiecte, pentru a evidenția cât de important este acest spațiu pentru locuințe și nivelul nostru de fericire, în ciuda faptului că este adesea una din cele mai aglomerate și mai mici încăperi din casă – 74% din băile europene au sub 7 m².

Viața unei băi

Băile au diferite forme și dimensiuni, fie că este vorba despre un spațiu compact, care trebuie să îndeplinească o multitudine de funcționalități, fie o baie închiriată pentru care există limite privind posibilitățile de personalizare sau o baie suplimentară care a fost adăugată ulterior pentru a face față unei familii mai numeroase.

Cu atât de multe cerințe și roluri pe care trebuie să le îndeplinească, chiar dacă poate fi dificil, este important să reușim să creăm un spațiu de baie potrivit în casă.

Baia este pentru unii români un loc de evadare, 25% admițând că s-au retras în baie de familie, partener sau copii pentru a avea parte de „liniște”, în timp ce, pentru alții, este locul pentru răsfăț și îngrijire, o activitate care însumează 9 zile pe an într-o baie obișnuită. Alte 17 zile pe an sunt petrecute pentru a citi e-mailuri, înfrumusețare și chiar pentru a asculta muzică.

Acest spațiu comun creează și tensiuni, soțul/prietenul provocând majoritatea frustrărilor, conform declarațiilor a peste 32% dintre respondenți.

51% dintre participanții la studiu au declarat că cel mai deranjant lucru în baie este părul lăsat în orificiul de scurgere din duș/cadă, în timp ce 49% nu suportă obiceiul de a nu înlocui rola de hârtie igienică, iar 48% sunt frustrați din cauza altor membri ai gospodăriei în ceea ce privește cantitățile excesive de apă pe podea după duș/baie în cadă.

Coreen Bain, Trading Director Brico Depôt România, a adăugat: „Deși nu este cea mai mare încăpere din locuință, este clar că ne așteptăm, totuși, ca băile să funcționeze ireproșabil. Studiul nostru arată că 19% dintre noi suntem nemulțumiți de configurațiile băilor noastre. În medie, în România, nu au fost aduse îmbunătățiri acestui spațiu de mai bine de 5 ani. Credem că oricine ar trebui să aibă o locuință de care să fie mândru, iar noua abordare GoodHome pentru proiecte de baie este concepută să simplifice activitatea de renovare a băilor. Ne înțelegem clienții și am lansat o gamă de soluții și produse de baie simple, inovatoare și sustenabile, care rezolvă problemele reale cu care se confruntă aceștia, indiferent cât de mare sau mic este proiectul lor de baie, fiind toate disponibile la prețuri scăzute, foarte avantajoase.”

Studiul a arătat, de asemenea, că baia este locul în care trăim multe momente importante în viață, inclusiv conversații intime (11%), vorbe de încurajare în fața oglinzii (24%), meditație (22%).

Respondenții și-au amintit, de asemenea, repere prețioase din viața de părinte, cum ar fi prima baie a copilului (24%), locul în care copilul a învățat să facă la oliță (14%) și chiar nașterea (1%).

Baia este, de obicei, una dintre cele mai aglomerate încăperi din locuință, iar ora 7:00 momentul cel mai solicitant, în care familiile se confruntă cu agitația de dimineață. 60 de ore pe an sunt, de asemenea, petrecute în baie pentru a ne pregăti de culcare, ceea ce arată că această cameră este prima și ultima oprire din zi.

De la spălatul în duș, bărbierit și șamponat, bărbații petrec în medie 32 de minute în baie în fiecare zi, iar femeile petrec 38 de minute pentru pregătire și înfrumusețare.

„Răsplata prin fericire” adusă de baie

Luând în calcul cât de multe activități de zi cu zi se petrec în acest spațiu – de la cele de rutină, până la crearea de amintiri pentru toată viața – nu este de mirare că 86% dintre respondenți cred că o baie frumoasă este esențială pentru fericirea resimțită acasă. P

entru 84% dintre respondenți, renovarea băii a însemnat o îmbunătățire evidentă a nivelului general de fericire legat de locuință.

De fapt, legătura dintre locuințe și fericire a fost explorată recent în Raportul GoodHome realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Fericirii.

Raportul a implicat mai mult de 13.000 de oameni din Europa, precum și experți în psihologie și științe sociale, analizând impactul locuințelor asupra nivelului de fericire.

Studiul a fost efectuat de OnePoll care a intervievat 1.000 de români în aprilie 2019.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.