Știți ce sunt alea ”MicUnelte”? Alea pe care ar trebui să le oferim noi, ca părinți, copiilor noștri

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Patricia mea s-a uitat multă vreme la niște desene animate mai educative, așa, (iertați-mă, sunt bătrân, nu mai știu cu ce erau…), în care se tot făcea vorbire despre ”MicUnelte”. Adică despre niște ”scule”, dacă vreți, care să îi ajute pe copii să rezolve problema aia, să repare chestia aia, bref, să îi ajute în viață ”MicUneltele” astea. Și m-a pus pe gânduri termenul…

Și mi-am dat seama că noi, ca părinți, ce putem face cel mai bine pentru copiii noștri este să le dăm cât mai multe astfel de ”MicUnelte”, care să îi ajute în viitor să fie adulți mult mai buni și mai pregătiți decât am fost noi. Și să le dăm aceste tooluri nu pentru că noi, ca părinți, nu am putea să le rezolvăm problemele, ci pentru că sarcina noastră nu este asta, de a le rezolva, ci de a-i învăța pe ei să le rezolve. Implicațiile practice (învață, descoperă, aplică) și cele psihologice (înțelege munca, efortul, dar și mulțumirea că a reușit) sunt colosale și, dacă îmi permiteți, decisive în creșterea frumoasă a copilului.

Dar ce înseamnă aceste ”MicUnelte”? Păi înseamnă multe lucruri. De la a-l învăța pe copil că ordinea în jucării înseamnă ca beneficiu că își găsește mult mai ușor jucăria preferată. Că spălatul pe dinți înseamnă mai puține vizite la dentist. Că a strânge bani în pușculița aia înseamnă că poate să îl ajute pe Moșu să îi aducă ce cadou vrea. Ați înțeles ideea, trag nădejde. Toate acestea – și încă muuuuuuulte altele! – sunt aceste ”MicUnelte”. Mici, cumva ușor de trecut cu vederea, dar extrem de importante, cum ziceam, în creșterea copilului.

Aș vrea să vă spun despre încă două astfel de tooluri. Care se numes educația prin artă și educația financiară. Înainte de a ridica sprânceana, aș vrea să vă gândiți, doar să vă gândiți dacă nu cumva puteți face o corelație între apetitul pentru artă, educația financiară și nivelul de viață (nu doar financiar, ci și emoțional, ca viață împlinită). Și să vă gândiți dacă nu cumva a începe expunerea copiilor la aceste două chestiuni – artă și educație financiară – ar putea reprezenta încă o ”MicUnealtă” care să le fie de folos în viitor. Gândiți-vă un pic la ce ce v-am zis, atât vă cer :)

Am văzut aceste două noțiuni combinate ”la lucru” la Art Safari Kids, ispravă susținută de Metropolitan Life. Unde copiii veneau și realizau niște minunate opere de artă (să nu îmi ziceți că nu asta erau că nu vă cred :D), în colțul în care putea să afle și despre ce înseamnă educația financiară (v-am spus despre programul ”Schimbăm vieți”, big Like pentru el!).

Așa ar fi ideal: printre ”MicUneltele” pe care le oferim copiilor să fie și acestea două. Pentru că ambele ajută teribil de mult la creșterea frumoasă a copiilor. S-au făcut numeroase studii care ne arată că expunerea la artă îi face pe copii mai inteligenți. Discuția despre cât de importantă, din multe puncte de vedere, este încurajarea copiilor de a face artă este veche – în 1897, spre exemplu, Franz Cizek chiar propunea conceptul de ”arta copiilor”. Iar despre educația financiară, cât de mult îi ajută pe copii să înțeleagă lucuri de bază despre bani, despre asigurări, despre cum se aplică în viața reală toate aceste, ei bine, este de prisos să argumentez eu acum (am făcut-o un pic mai pătimaș aici…) cât de important este să le învețe de mici.

Știu că din ce în ce mai mulți părinți înțeleg cât de importantă este combinația dintre aceste tipuri de educație. Și mai știu – de parcă nu aș fi pățit-o pe propria piele… – că este foarte greu să intri în acel mindset în care să înțelegi cât de mult îi poate ajuta în viitor pe copii să înțeleagă cum e cu finanțele. Tentația imediată este să zici ”lasă-l, e mic, mai are vreme”. Doar că, vedeți voi, și educația financiară este ca orice alt tip de educație: cu cât o faci mai devreme, cu atât își face efectele mai devreme și mai temeinic. Plus că, între noi fie vorba, dragi părinți, nu-i așa că pârdalnicul ăsta de timp a trecut mult prea repede decât am fi vrut și ”ăla micu” este acum ”ăla mare”? :)

Felicit Metropolitan Life pentru că s-a implicat în susținerea Art Safari Kids. Și aș vrea să văd cât mai multe astfel de isprăvi. Din care copiii noștri să iasă cu încă niște ”MicUnelte” la purtător :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)