Tot ce trebuie să știi despre Festivalul PLAI 2017

Festivalul PLAI 2017 are loc la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, în 8 – 10 septembrie. Abonamentul PLAI poate fi cumpărat cu suma de 98 de lei, iar biletul pentru o zi 58 de lei, prin Eventim, librăriile Cărtureşti sau AMBASADA.

Programul Festivalul PLAI 2017

Cine vine la Festivalul PLAI 2017

Ultimele nume anunțate de organizatori sunt Gentleman, un artist german al stilului raggae care va urca pe scena world music, Dom La Nena, artistul rezident la PLAI în 2017, o tânără din Brazilia cu un itinerariu muzical internațional, considerată o revelație pentru istoria muzicii americano-latine, și Ed Rush (DJ), londonezul care a făcut istorie în muzica electronică drum and bass și care va antrena publicul la scena after party.

Gentleman [Germania]

Tilmann Otto, numele real al artistului, Gentleman s-a îndrăgostit de reggae la 17 ani când a ajuns în Jamaica, iar de atunci ritmul acestui stil muzical a devenit parte din identitatea sa. Tot de atunci, Gentleman este un artist cu rădăcini în două țări, cea natală – Germania, și cea adoptivă – Jamaica. O mare influență asupra sa a avut-o muzica lui Bob Marley, iar artiștii contemporani Sizzla și Anthony B. l-au convins că reggaeul va exista mereu.

„Nu joc un rol. Am o pasiune și o foame pentru muzică și mă străduiesc să o dezvolt. Tot ceea ce fac fac pentru oameni, oameni care îmi dau energie și oameni de la care pot învăța. Nu știu unde merg și sunt surprins că am ajuns atât de departe”, a spus Gentleman într-un interviu acordat pentru United Reggae.

Apreciat pentru stilul pur de reggae pe care l-a adus în Europa, Gentleman a mixat muzica sa în peste 20 de ani de carieră cu influențe hip-pop, cu muzica electronică eclectică, piesele sale au devenit în ultimii ani radio-friendly, dar ceea ce rămâne însă comun este autenticitatea reggae. O declarație de atașament a artistului care a făcut istorie în reggaeul european.

Muzica sa este o invitație pentru public spre a ne cunoaște mai bine în această lume, de a ne recunoaște slăbiciunile, credința într-un Creator, dar și latura malefică și distructivă. Ultimul său album “Conversation”, realizat în colaborare cu Ky-Mani Marley, aduce în lumină importanța comunicării pentru a face față tuturor provocărilor vremurilor în care trăim.

Dom La Nena [Brazilia]

“Dom este ca un magician iscusit, iar fiecare sunet este sacru. Muzica ei de însoțește și te transportă în altă lume” – The New Yorker

“O artistă tânără foarte talentată, cu o carieră lungă în față, care are atât de multe de oferit” – El Pais

Dominique Pinto (28), cunoscută ca Dom la Nena, este o artistă talentată de origine latino-americană, maestră la violoncel, cu o voce caldă, șoptită care magnetizează audiențe. Născută în Brazilia, și-a petrecut copilăria la Paris, apoi a plecat la o vârstă fragedă, singură, în Buenos Aires pentru a studia violoncelul. Primul său album, Ela, a apărut în 2013 și avea să anticipeze aprecirea din partea lumii muzicale și a proiectelor care vor urma. În 2014, împreună cu Rosemary Standley scoate albumul Birds on a Wire, iar în 2015 – Soyo, o revelație muzicală considerată de critici ca fiind începutul unei istorii pentru muzica americano-latină.

Dom La Nena scrie atât versurile, cât și muzica pieselor sale. Pelerinajul său prin lume este principala sa sursă de inspirație, cântecele de pe albumele sale vorbesc despre depărtare, dor, bucuria reîntoarcerii acasă, transformarea pe care o aduc călătoriile. O artistă colaj, cu o voce blândă, un simț fantastic pentru percuție, Dom La Nena cântă în portugheză, spaniolă, franceză și engleză, iar muzica ei se mișcă precum grația ritmului de samba.

Ed Rush [Anglia]

Un fost pionier pentru drum&bass, creator și influencer, unul dintre cei mai importanți artiști de muzică electronică din Europa cu origine în Anglia, Ed Rush va urca pe scena after-party. Cu o experiență vastă, care a testat și a integrat în muzica sa breakbeat hardore, techstep, neurofunk sau vechiul jungle, este un guru al muzicii electronice în Europa.

Un talent complex – muzician, producător DJ – Ben Dylan pe numele său real, creează muzică din 1992, a avut o serie de colaborări importante (casa de discuri No U Turn Records alături de producătorul Nico Sykes sau Optical) și a demonstrat prin muzica sa că are suflul creator și atitudinea necesare pentru a schimba, transforma și pentru a face istorie în drum&bass.

Prima sa piesă împreună cu Nico, „Bludclot Artattack” – un darkside jungle classic, a reprezentat un punct de evoluție în istoria muzicii electronice hardcore și a deschis o nouă eră pentru drum and bassul zilelor noastre. În 2014, muzica pentru filmul Please Mr. Kennedy, producție la care a contribuit Ed Rush, a fost nominalizată la premiile Globul de Aur pentru cea mai bună muzică originală.

 În cadrul Festivalului PLAI, pe scena de after-party vor urca și norvegienii trupei Röyksopp (DJ set). Cu un istoric pe scena de clubbing şi o sensibilitate pentru italo-disco, Röyksopp combină neaşteptatul cu familiarul şi cerebralul cu proaspătul. Clar definiţi în zona de synth-pop, Röyksopp sunt pionierii unui sunet distinct şi incredibil de unic în toate sensurile cuvântului.

Publicul care așteaptă momentele after-party ale festivalului va fi surprins și de mixajele unor artiști români, care vor completa programul artistic.

Tony Allen [Nigeria]

“Fără Tony Allen, nu ar exista Afrobeat” Fela Kuti

“Probabil cel mai important toboşar ce a trăit vreodată” Brian Eno

În single-ul “Music is My Radar” (2000) Blur aduce un omagiu lui Tony Allen, piesa terminându-se cu „Tony Allen got me dancing” (Tony Allen m-a făcut să dansez). În 2006, a format alături de Damon Albarn, Paul Simonon şi Simon Tong “The Good the Bad and the Queen”. În 2012 a format alături de Flea (Red Hot Chili Peppers) şi Damon Albarn (Gorrilaz) „Rocket Juice & the Moon”. A înregistrat 72 de albume.

La 77 de ani Tony va urca pe scena festivalului PLAI cu cel mai recent proiect al sau “A Tribute To Art Blakey & The Jazz Messenger”.

Tamikrest [Mali]

Crescând în sudul deşertului Sahara, Ousmane ag Mossa a decis că va deveni un avocat pentru poporul Tuareg care este marginalizat de decenii. Pentru a-şi transmite mesajul a ales calea muzicii înfiinţând în 2006 împreună cu câţiva prieteni din oraşul Kidal (nordul Mali) trupa Tamikrest. De atunci nu este aspect al vieţii din nordul Mali pe care Ousmane să nu-l fi dezbătut şi transmis mai departe. Asimilaţi generaţiei tinere din Sahara ce este afectată de violenţele zilnice din nordul Mali, priorităţile Tamikrest sunt unitatea, educaţia, dezvoltarea şi pacea. Cel mai recent album Tamikrest, Kidal, este în primul rând un album de rock’n’roll ce trebuie ascultat în afara nişei de world music, este incredibil de brut şi de fermecător, ca o călătorie cu dor spre locurile natale.

Chassol [Franța]

Sunete ale naturii – păsări, vânt, apă, voci umane îmbinate cu clape, tobe şi proiecţii, aşa sună Cristophe Chassol. Publicul asistă la un documentar, o călătorie vizuală şi sunete live ce îl teleportează din spaţiul în care are loc evenimentul în mediul creat de artist, la mii de kilometri depărtare. În cazul Casei Filmelor din cadrul Festivalului PLAI, călătoria va avea loc până în Varanasi şi Calcutta prin intermediul proiectului Indiamore. Fiul unui saxofonist şi şofer de autobus, Chassol a început conservatorul de muzică la vârsta de 4 ani şi a studiat acolo următorii 16 ani. După absolvire a compus muzică de film şi de teatru. Este inventatorul stilului muzical “ultrascore”, care presupune crearea de muzică în jurul unor sunete naturale.

https://www.youtube.com/watch?v=X0euvHEnSw8https://www.youtube.com/watch?v=92JjUqtcYPI

Röyksopp (DJ set)

Cu un nume ce este cel mai des scris sau pronunţat greşit, cei doi norvegieni şi-au cimentat locul în istoria muzicii electronice. Înregistrările lor le-au adus numeroase albume de platină, au remixat Coldplay, Depeche Mode, Kings of Leon şi au scris muzică pentru Robyn şi Lykki Li. Cu un istoric pe scena de clubbing şi o sensibilitate pentru italo-disco, Röyksopp combină neaşteptatul cu familiarul şi cerebralul cu proaspătul. Clar definiţi în zona de synth-pop, Röyksopp sunt pionierii unui sunet distinct şi incredibil de unic în toate sensurile cuvântului.

Bombino

După rebeliunea tuaregă din 2007, guvernul din Niger a interzis folosirea chitărilor temându-se de puterea acestora de a răspândi revolte. În acel an, Omar Moctar și-a părăsit orașul natal, Agadiz, și împreună cu prietenii și familia a fugit în Burkina Faso unde a solicitat refugiu. În urma unor sesiuni alături de alți chitariști tuaregi, Omar a primit porecla de “Bombino”, adică “cel mic”. Timpul petrecut de Bombino în exil a fost documentat de Ron Wyman în cadrul peliculei “Agadez, the Music and the Rebellion” și l-a propulsat pe acesta în lumina reflectoarelor. Un an mai târziu, Bombino a lansat primul său album “Agadez”, care a urcat pe prima poziție a iTunes World Chart și l-a inspirit pe Dan Auerbach de la The Black Keys’s să-i producă cel de-al doilea album, “Nomad”. Piesele de pe acest album au depășit milioane de vizualizări pe Youtube, lucru puțin obișnuit pentru un artist de world music fără susținerea unei case de discuri majore.

Cel mai recent album al său, “Azel”. a fost produs de Dave Longstreth de la Applehead Studio New York și este o combinație fascinantă de muzică pur tradițională tuaregă și un blues electric cât se poate de contemporan. Muzica lui Bombino este crudă, melodică și incredibil de fluidă, poate transporta orice ascultător în mijlocul deșertului Sahara.

Mokoomba

Prezintă lumii un amestec electrifiant de afro-fusion și ritmuri tradiționale de Tonga, care se îmbină cu vocea excepțională a vocalistului Mathias Muzaza. Piesele Mokoomba sunt un tribut pentru sudul africii și evidențiază problemele sociale din Zimbabwe într-un context al speranței și al depășirii granițelor. Ascunse de ritmurile energice, mesajele transmise de Mookomba, nume care se traduce prin “respect profund pentru rău”, prezintă viața grea a comunităților ce au fost mutate din zonele de baștină pentru crearea barajului Kariba, de pe râul Zambezi, și sunt, în același timp, un răspuns la dezordinea socială din Zimbabwe și la dictatura lui Mugabe.

În Aprilie 2017, Mookomba a fost trupa aleasă de Songlines pentru coperta revistei. The Guardian i-a inclus în „Future sounds: the best pop and rock of 2017”, iar ultimul lor album, “Luyando” a fost considerat de Wanderlust unul dintre cele „29 de albume de ascultat in 2017”. “Luyando (cel mai recent album) este o nestemată și oferă pe lângă un album antrenant și energic, o excursie celestă și tradițională în inima unei regiuni dezbinate.” [Paul Scott-Bates, Louder Than War]

Octopus Tarot Labyrinth

O trupă de teatru din Ungaria care prezintă un spectacol inedit, creat pentru a oferi o experiență unică și magică. Cei care vin la PLAI vor intra într-o zonă interactivă de comunicare, prin intermediul teatrului și al unui labirint din bambus și textil de 625mp, cu alei înguste. Vizitatorii labirintului vor urma o călătorie a propriei descoperiri, având o serie de întâlniri cu echipa de actori care va interacționa cu publicul și va oferi îndrumare. Cei care intră în labirint au de ales între 24 de cărți, care au peste 1000 de ani vechime și care reprezintă simboluri pentru rolurile din viață. Octopus Tarot Labyrinth este prezent cu acest spectacol pentru prima data în România, la Timișoara, și va avea în cadrul PLAI trei reprezentații.

Care-i faza cu Festivalul PLAI 2017

Festivalul PLAI este organizat de voluntarii Centrului Cultural PLAI din Timişoara, în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timişoara. Sponsorii anunţaţi pentru ediţia aceasta sunt Banca Transilvania, TRW, Draexlmaier şi Kathrein România. Finantat de Consiliul Judetean Timis.

PLAI s-a născut din dorinţa unei comunităţi de a crea un un festival cum nu a găsit în oraş. Suntem o comunitate de voluntari dedicaţi acţiunilor civice pozitive şi schimbării sociale. Suntem voluntarii care au visat la un oraş cultural activ şi care au acţionat în direcţia asta. Suntem visul pe care fiecare tânăr îl are înainte de a creşte. Suntem adulţii care au pus Muzeul Satului Bănăţean pe hartă, suntem umbrela a tot ceea ce înseamnă Ambasada, suntem forţa creativă din spatele JazzTM. Suntem Timişoara.

…iar Timişoara este un spirit progresiv în continuă dezvoltare.

Din acest motiv primul nostru proiect, Festivalul PLAI, va trece printr-o reconversie majoră pentru a-şi continua dezvoltarea şi a provoca modul de gândire tradiţional, pentru a prezenta arta şi culturi care nu sunt accesibile prin festivalurile comerciale.

Asteptaţi-vă la muzică şi sunete pe care nu le-aţi mai auzit, instalaţii artistice pe care nu le-aţi mai văzut şi experienţe pe care trebuie să le trăiți.

PLAI, foarte pe scurt:
− cel mai important festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari
− primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards şi finalist în 3 ani
− câştigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect
multicultural din România; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering şi Angela Merkel)
− câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea „Artă şi cultură”
− câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2017 pentru proiectul AMBASADA la secţiunea „Dezvoltare economică și socială”.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.