Bine ar fi să scăpăm de faza cu ”lasă că trece” când avem dureri de spate…

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

De reținut: dacă sunteți printre primii 100 de stimabili care completați testul online de autoevaluare de pe pagina reumatism.ro (din cadrul campaniei ”Nu-ți întoarce spatele!”) și vă trimiteți rezultatul pe email, veți primi automat în căsuța de email un cod pentru o cursă gratuită cu Taxify. Cursa poate fi folosită pentru a merge la un consult la medicul reumatolog, în funcție de rezultatul testului, și va avea o valoare de 15 lei.

Codurile pentru cursele gratuite pot fi utilizate în maximum trei luni de la primire. Testul online de autoevaluare presupune răspunsul la cinci întrebări, pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea ca respondentul să sufere de durere de spate de tip inflamator.

Pentru a efectua o comandă prin Taxify este nevoie de instalarea aplicației din AppStore sau Magazinul Play și crearea unui cont de utilizator. Codul gratuit primit se va introduce în secțiunea Promoții. Taxify este momentan disponibilă doar în București.

Eu m-am plimbat câteva ore cu Taxify, iar clienților pe care i-am avut le-am oferit cursa gratuit și le-am făcut chestionarul cu pricina :D


Când eram mai tânăr și feroce (acum am rămas doar feroce :D), mă enervau la maximum când îi auzeam pe cei mai trecuți prin viață (că doar nu le-aș zice bătrâni…) că bagă faza cu ”dacă aș fi avut în tinerețe mintea de acum…”. Mă enervau pentru că mi se părea ilogic ce ziceau. Și pentru că, în mintea mea de lup avântat, faptul că ziceau așa ceva însemna că își asumau faptul că eu greșit. Iar eu nu puteam înțelege atunci așa ceva. Deloc!

Ei bine, v-ați prins. Acum sunt, cum ar veni, în tabăta aialaltă, a bătrânetului. De prisos să vă spun cât de surprins am fost auzindu-mă zicând (într-o discuție al cărui subiect nu are relevanță directă cu ce zic aici) ”ehe, dacă aș fi avut în tinerețe mintea de acum…”. Dap, e oficial: am înbătrânit: Dar vârsta asta vine și cu nițică înțelepciune. În cazul de față, a-ți asuma faptul că dai dat-o de gard și că (vrei, nu vrei) ai tras niște concluzii/învățăminte din asta.

Probabil că zona în care zicerea asta mi se aplică cel mai bine este partea de sănătate. Parcă vă văd pe ăștia ca mine, trecuți de 40 de ani, cum oftați și vă aduceți aminte de ”fecioriile” pe care le-ați făcut în tinerețe, de sforțările și de împingerile de limite. Și le-ați făcut pentru că, nu-i așa, tinerețea nu are n fișa postului multe îngrijorări legate de sănătate, de asta se ocupă vârsta următoare!

Doar că, vedeți voi, acum parcă ne încearcă niște regrete. Nu că am făcut în tinerețe ce am făcut (căci de aia este tinerețea, să forțezi lucruri, să împingi limite), ci că puteam, măcar în anumite momente, să apăsăm și frâna. Măcar din când în când. Și că am fi putut să punem un pic lucrurile în context și să ne fi uitat un pic în viitor, în viitorul nostru. Multe am fi putut preveni… Multe din astea care ne supără rău acum.

M-am gândit la chestiunea de mai sus când m-am întâlnit cu un tovarăș bun (sportiv, mers la sală, maratoane, alea, alea), de la care am aflat foarte surprins că are niște dureri de spate supărătoare și că e din ce în ce mai rău, pe zi ce trece. Nu mă așteptam ca tocmai lui să i se întâmple, de aia am rămas surprins.

Acuma, ce să zic, o fi avut și tovarășul meu partea sa de excese în tinerețe, cum le-am avut toți. Și, poate, acum îi pare un pic rău că nu a apăsat frâna aia despre care vă spuneam. Dar astea sunt lucruri din trecut, nu avem cum să le schimbăm. Ce putem schimba este doar viitorul. Dar numai dacă acționăm acum, în prezent.

Dacă vi se pare prea motivațională zicerea de mai sus, hai să v-o traduc, în contextul durerilor de spate: păi dacă ai simțit că te doare mai rău, de ce ai băgat-o pe aia cu ”lasă că trece” și nu te-ai dus la doctor? Căci, adevăr vă spun vouă, mai bine să te duci degeaba la doctor și să nu ai nimic decât să nu te duci crezând că nu ai nimic și să fie ceva nașpa, ceva ce ai fi putut preîntâmpina dacă ai fi fost mai pe fază.

Mindsetul ăsta cu ”lasă că trece” este foarte păcătos. Vorbeam și cu dr. Lou Jacobs (apropo, din 27 martie puteți să vă programați la el, a venit din nou în România), care îmi spunea că asta îl suprinde neplăcut în România, faptul că oameniii vin la doctor doar când nu mai pot și că, de regulă, asta înseamnă că este mult prea târziu pentru a putea preveni. Un mindset păcătos de care ar fi tare bine să scăpăm.

De aceea vă recomand să vă faceți testul. Și, dacă testul vă arată că sunt motive de îngrijorare, să vă faceți programare la doctor. Mai bine așa. Mergeți și vedeți dacă trebuie să luați măsuri sau dacă e doar ceva trecător. Mai bine așa.

Hai să vă mai dau un argument: specialiștii spun că, în cazul durerilor de spate de tip inflamator, diagnosticul corect poate ajunge și la 10 ani, ceea ce, normal, duce la agravarea bolii.

Ia să punem lucrurile și mai mult în context. Cu informațiile primite de la Liga Română contra Reumatismului și de la Societatea Română de Reumatologie, inițiatorii campaniei ”Nu-ți întoarce spatele”.

Unu din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator

Peste 3% din populația adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuși sunt bărbații. Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani și se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopții și trezește bolnavul din somn, este însoțită de rigiditate în timpul dimineții, de obicei mai mult de 30 de minute.

Durerile de spate mecanice pot fi confundate cu cele inflamatorii

Chiar dacă par asemănătoare, durerile de spate diferă în funcție de cauzele care le provoacă. Cauzele pot fi de natură mecanică, inflamatorie, infecțioasă sau pot avea drept sursă bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile. Cele mai comune dureri de spate, cele mecanice, apar în urma suprasolicitării spatelui prin ridicarea de greutăți prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicării sportului. Durerile de spate de tip inflamator pot fi, însă, rezultatul unei afecțiuni autoimune, de aceea este foarte important ca ele să fie descoperite cât mai devreme. Astfel de exemple de afecțiuni autoimune sunt spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică și artrita reactivă.

Diagnostic și tratament sub supraveghere medicală

Atât durerea de spate de tip mecanic, cât și cea inflamatorie, pot limita activitățile de zi cu zi și pot afecta calitatea vieții. Având în vedere faptul că ambele tipuri de dureri (mecanice și inflamatorii) pot avea simptome similare, medicii subliniază faptul că este dificil de stabilit un diagnostic corect în lipsa unui consult medical de specialitate.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Bine ar fi să scăpăm de faza cu ”lasă că trece” când avem dureri de spate…”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)