Durerile inflamatorii de spate, acest elefant pe care 1 din 5 românii îl poartă zilnic în spate…

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

romi

El este Romi. Așa l-am botezat. Nu mă întrebați de ce. Așa mi-a venit. Și o să mă vedeți cu acest elefant cam peste tot unde o să ajung în această săptămănă. Pentru că am acceptat cu mare drag (și cu tristețea pentru cei aflați în durere…) să fac parte din campania de responsabilizare ”Nu-ți întoarce spatele”, lansată de Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie.

În această săptămână o să încerc să conving cât mai multă lume să se alăture acestei campanii. O să port elefantul cu mine peste tot. Ba chiar, dacă vreți și îmi spuneți în comentarii sau în mail (pe cristi.china at gmail.com), vin cu elefantul la voi. Acasă, la birou, într-o cafenea, în parc. Doar să ziceți unde vreți să ne întâlnim. Și să vreți să puneți și voi umărul la această campanie.

Astăzi m-am plimbat cu elefantul un pic prin oraș. Pe o căldură îngrozitoare. Și, de fiecare dată când îmi venea să zic ”nu mai pot”, mă gândeam că, de fapt, eu sunt cel fericit. Pentru că eu pot da elefantul jos de pe umeri când vreau și că singura mea problemă este căldura. Pe când bolnavii de dureri inflamatorii de spate nu pot să dea durerea jos. Și ”elefantul” durerii este purtat de ei peste tot.

Unul din cinci români prezintă dureri de spate cu o durată mai mare de 3 luni. Durerea de spate de tip inflamator afectează peste 3% din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi. În unele cazuri de durere de spate de tip inflamator pot trece și 10 ani până la un diagnostic corect. Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundată cu durerea mecanică (asociată eforturilor fizice intense sau traumatismelor) și este considerată ca făcând ”parte din viață”.

Vă recomand să vă faceți acest test de evaluare, ca să vedeți unde vă situați. Căci poate unii dintre voi sunteți în situația de mai sus și ziceți ”lasă că o să treacă…”. Pentru că – aveți grijă, oameni buni! – afecţiunile care cauzează durerea inflamatorie de spate pot afecta în mod serios viața pacienților, iar activitățile zilnice precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea și, în cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei.

În caz că unii dintre voi consideră că nu o să fiți afectați, aveți grijă că studiile arată că 80% dintre adulţi vor suferi de dureri de spate de-a lungul vieţii. În special bărbații.

Principalele caracteristici ale durerilor inflamatorii de spate, provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii (între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă) sunt:

– Apariția progresivă a durerii
– Durerea se atenuează odată cu mişcarea și nu se ameliorează la repaus.
– Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, și trezeşte bolnavul din somn.
– Durerea este însoțită de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Mai multe informații găsiti pe site și pe pagina de facebook.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Durerile inflamatorii de spate, acest elefant pe care 1 din 5 românii îl poartă zilnic în spate…”

 1. Pingback: Cine vrea să îl cunoască pe elefantul Romi?

 2. Vin in sprijinul celor afectati de aceste dureri reumatice cauzate de inflamarea diverselor articulatii, tendoane si coloana. Eu am avut dureri la amble articulatii de umar: stangul de la A/C din masina iar dreptul in urma unei cazaturi. Ecografia a stabilit ca am inflamate tendoanele aferente accestor articulatii. Am luat medicament antiinflamatorii si m-am uns cu diverse geluri „speciale”. Am obtinut doar o usoara ameliorare.
  Am vizitat clinica Bella Medical & Spa care are in dotare o camera hiperbara ce face o presiune de 1,4 atm (cea ce este foarte user de suportat) si respiri oxigen printer-o masca. Dupa 4 sedinte (din cele 10 necesare) mi-au trecut durerile iar articulatia si-a recapatat mobilitatea. O sedinta dureaza o ora si nu am avut problem de claustrofobie dat find ca are 10 geamuri (ca la avion!) si este usor transparenta.
  Oxigenarea puternica a sangelui ajuta la transferul catre tesutul inflamat de oxigen cea ce
  determina reducerea edemului si a inflamatiei. Incercati cu incredere!

 3. Pingback: Cine vrea un bilet la Steaua-Dinamo, pe 9 august, pe Arena Națională?

 4. Pingback: Atentie la durerile de spate, mai ales la barbati! | Florina Badea

 5. Pingback: Ați văzut elefantul de la meciul Steaua - Dinamo?

 6. Pingback: Boala omului modern, durerile de spate – ce facem și ce ar trebui să facem

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)