Erika este unul dintre acei copii despre care știi sigur că va face miracole toată viața ei. Poți să juri că va fi un om bun, că îi va transforma în bine pe toți cei care o vor cunoaște, că își va lăsa amprenta asupra lumii,într-un fel sau altul. La 27 de săptămâni a făcut deja toate aceste lucruri: binele cu care a venit pe lume s-a transferat asupra tuturor celor care au cunoscut-o chiar atunci, la cele 850 de grame pe care le avea.
Deși prematură și cu șanse mici de viață, Erika și-a făcut o intrare triumfală. Un trup firav, dar atât de ambițios, încât a reușit să respire singur din primul moment, spre uimirea medicilor. Un miracol, așa pare. De fapt, Erika a știut din prima clipă că părinții ei au nevoie de ea și atunci ea trebuie să respire, să supraviețuiască.
Avea nevoie doar de un incubator, cât să prindă puteri din ce în ce mai mari, în care să stea la o temperatură constantă, ferită de bacteriile cu care încă nu era pregătită să se măsoare. Vreme de două luni, Erika a stat la adăpost în incubatorul din maternitate. A plecat din maternitate mai curajoasă, mai ambițioasă și, mai ales, schimbând pentru totdeauna viețile celor din jurul ei: părinți și medici. Acum, nu mai e nicio îndoială că Erika va deveni unul dintre acei oameni lângă care fiecare ar vrea să stea, cât să se molipsească de bine și de încredere.
De fapt, așa a fost încă dinainte de a se naște, își amintește Amalia, mama ei. Era în luna a cincea de sarcină, când a știut pur și simplu, fără ecografie, că bebelușul va fi o fetiță, Erika. Așa a și fost. Deși toată sarcina a fost o luptă, iar Amalia a suferit chiar o operație de rinichi, cele două au reușit, rămânând împreună, să învingă. Și tot ce le-a fost necesar pentru a rămâne împreună mai departe a fost un incubator. Doar un incubator.
Sunt, însă, maternități în care fetițele ca Erika nu pot supraviețui, pentru că nu sunt dotate cu aparatură necesară unui act medical de calitate. Atât de brutal este adevărul: un incubator păstrează copiii în viață, până când aceștia devin suficient de puternici pentru a înfrunta lumea şi pentru a o face mai bună. Și odată cu ea, și noi devenim mai buni.
Până acum, datorită investițiilor făcute de Salvați Copiii România, în valoare de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.
Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizației.
Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2016.