RowmaniaFEST – Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, ediția a VI-a are loc între 26-28 august 2016, în Tulcea. Eu am fost la două ediții și pot să vă spun că este o experiență pe care merită să o ”bifați” măcar o dată. Și vă dau mai jos argumentele pentru care, dacă nu v-ați făcut deja program pe final de august, puteți să analizați chestiunea în cauză.
Nu pot să încep argumentarea fără să zic, din nou, un sincer și din tot coraconul ”bravo!” pentru cei de la Asociația Ivan Patzaichin. Nu doar pentru acest Festival, care este oricum minunat în sine, ci pentru tot ceea ce fac ei pentru Delta Dunării, pentru oamenii de acolo. Mi-ar trebui vreo 50 de postări pe blog ca să scriu despre toate isprăvile frumoase pe care le fac și care – extraordinar de important! – au un obiectiv splendid: să facă viața mai bună locuitorilor din zonă.
Sufletul Asociației este nimeni altul decât formidabilul Ivan Patzaichin, un om în fața căruia, de fiecare data, simt un mare respect și o mare simpatie. Pentru că este de o modestie extraordinară. Și, deși ar putea sta liniștit tras pe dreapta, ca să zic așa, nu stă locului o clipă. Pentru că și-a asumat o misiune în această viață, aceea de a face tot ce îi stă în putință pentru a-i ajuta pe oamenii din Deltă. Și fiecare lucru pe care îl face se învârte în jurul acestui obiectiv.
Vă dau sintetizat (foarte sintetizat, de fapt…) cam ce face Asociația. Conceptul de pescaturism este unul foarte tare. Pe scurt, te duci și stai la o familie din Deltă, te duci la pescuit, mânânci și dormi alături de ei. Este pe lista mea de urgență, căci tare mult îmi doresc să săvârșesc această experiență. Centrul Ecoturism pe Dâmbovița (spațiul de lângă Biblioteca Națională) este altă ispravă foarte faină, care oferă bucureștenilor posibilitatea de a se plimba cu lotca solară și cu alte ambarcațiuni.
Proiectul Crișan + Caraorman + Mila 23: Ecoturism pentru viitor este o altă inițiativă foarte faină, care are și o marcă colectivă ”Delta Vie” și în cadrul căruia a fost lansat și un ”Ghid de mândrie locală pentru elevii din Delta Dunării”.
Am acceptat cu mare entuziasm să susțin proiectul ”Creștem în comunitate”, în cadrul căruia eu am fost ”responsabil” de Peceneaga, ca un ”fiu al satului” adoptat de respectiva comunitate :) Ce să vă mai spun despre formidabilul proiect de ecologie umană prin care se dorește reintegrarea socială a deținuților (o chestiunea asupra căruia o să revin pe larg)? Și, așa, ca o chestie simpatică, știați că Asociația Ivan Patzaichin are o filială în… Canada? :)
Sunt foarte multe lucruri de spus despre ce fac cei de la Asociația Ivan Patzaichin, foarte multe. Dar numai din ce v-am spus mai sus și tot vă puteți face o idee despre câtă muncă este în spatele oricărei inițiative. Și câtă determinare. Și câta pasiune. Moment în care zic un sincer ”bravo!” și celor de la DC Communication, fără de care nimic din ce v-am spus mai sus nu s-ar fi putut face. Căci, dacă Ivan este sufletul, Doru Frolu and Co. sunt motorul Asociației :)
Vă dau doar filmulețul de mai jos (realizat de Vlad Dulea și Kooperativa 2.0 în cadrul expoziției Romania Powered by Nature), ca să înțelegeți și mai bine despre ce este vorba, după care trecem la partea cu Festivalul, căci de aia am scris acest text la urma urmai :))
Ce puteți face la RowmaniaFEST
Ok, m-am cam întins. Dar ce să fac dacă am atâtea motive să îi laud pe oamenii ăștia? :) Hai să revenim la oile noastre, adică la RowmaniaFEST. Cum ziceam mai sus, o să aibă loc în Tulcea, între 26-28 august 2016. De ce vă recomand să mergeți acolo?
Hai să vă spun despre ce se va întâmpla în cadrul RowmaniaFEST. Oricum aveți programul integral mai jos, dar eu îl ”traduc” un pic :))
Delta Rowmania Triathlon – Proba MiniTRI (9-12 ani) înseamnă că vă puteți înscrie piticii la o tură de triathlon. Știu că unii sunteți amatori de așa ceva, de aceea arăt cu degetul corespunzător înspre această competiție :))
Dar nu doar copiii sunt puși la treaba, ci și cei mari. Pentru că puteți participa la Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup, parte a circuitului european de triatlon pentru juniori & Delta Rowmania Triathlon, parte a Circuitului Național de Triatlon.
O să vă emoționați un pic (și o să faceți multe, multe poze!) când o să asistați la parada pe Dunăre a campionilor români ai sportului cu vâsle, cu Ivan Patzaichin în frunte.
Tot pe partea de făcut poze, ca să zic așa, o să aveți un moment foarte interesant: întâmpinarea participanţilor la Tour International Danubien (TID). Peste 100 de participanți la TID sosesc sâmbătă la Tulcea. De aici vor pleca în cea mai spectaculoasă etapă din tur (Tulcea / Murighiol / Sfântu Gheorghe). Apropo de această competiți, dacă vreți, după Festival vă puteți înscrie să experimentați turismul lent, în canotci de 2 sau 11 locuri (aveți programul mai jos).
O să vă placă să vedeți competiţia pescărească “Ivan Patzaichin”, un concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipe de pescari din localităţile Deltei. Vă recomand să mergeți să vedeți niște canotori de mare, mare angajament :)
Dacă vă simțiți în stare, vă puteți băga la concurs de vâslit în canotci de 10+1 locuri. Stați liniștiți, nu este traseu de kilometri, ci doar un pic, așa, cât să vă încălziți :D
O să puteți vizita în cadrul RowmaniaFEST și Târgului Artizan Eco Delta, e pe faleză. La târg participă organizații nonguvernamentale, reprezentanți ai minorităților locale, producători și meșteșugari tradiționali din comunitățile din Delta Dunării.
Pe partea de concerte aveți așa (vedeți mai jos programul pe zile): SuperChill, Roman Iagupov & Radu Captari, Zdob & Zdub, Four Bones Quartet, Urma, Taxi, Jezebel & Victor Solomon, Voltaj. Și o să puteți vedea și un spectacol al comunităților locale.
În prima zi a RowmaniaFEST o să îi vedeți și pe cei de la Teatrul Masca, pentru că au venit cu foarte fainele statui vivante, vă recomand să mergeți să asistați la prestația lor, nu prea vă întâlniți cu astfel de chestiuni :)
Dacă tot sunteți în Tulcea, pe sistem de extra-festival, vă recomand să mergeți neapărat la Acvariu, o să rămâneți un pic cu gura căscată :) Dar numai după ce faceți o excursie cu barca în Deltă, câteva ore de magie pură, vă garantez (eu vă recomand să luați legătura cu Mihai Giurgiuveanu).
Să nu cumva să ratați o incursiune, cum ar veni, la restauratul Ivan Pescar, aflat chiar pe faleză, îl nimeriți sigur. Dacă o să găsiți locuri, desigur :)) Căci eu am încercat de două ori să iau masa acolo (odată chiar am făcut un ocol de vreo 70 de km pentru asta!), dar nu am reușit, era full, full. Dar am auzit că mâncarea este grozavă. Bașca faptul că în zonă o să găsiți și un magazin cu suveniruri cu niște produse meșteșugărești și pun pariu că o să plecați cu ceva de acolo :)
Și citez din ce am scris pe blog, la cea mai recentă vizită în Tulcea, poate vă dau idei :)
Să vă plimbați o tură pe faleză, obligatoriu ca să puteți ”bifa” cum trebuie Tulcea. Și să vă plimbați un prin Parcul Ciuperca, e reprezentativ pentru Tulcea. Mai puteți merge la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară (intrarea e 6 lei), unde o să vedeți o foarte interesantă colecție de costume din diferite perioade și aparținând mai multor etnii (zona este recunoscută prin multitudinea de ”popoare”). Noi am trecut și pe lângă Casa Avramide (o construcție foarte frumuoasă), pe lângă Moscheea Azizie și pe lângă Sinagogă, dar era târziu când am făcut noi plimbarea și nu am putut intra în nici una din ele. Așa cum nu am reușit să ajungem nici laMuzeul de Artă și nici la Muzeul de Istorie, din aceleași pricini de oră târzie. Le vedem data viitoare, nu-i stres, sigur mai ajung în Tulcea, garantat :) Pe partea de costuri ce țin de bilete la toate acestea, nu dați, chiar dacă le faceți pe toate, mai mult de 50 de lei de căciulă. Deci – în ideea să vă spun costurile în contextul acestui material care vă recomandă un #WeekendDeRomânia în Tulcea – pentru două persoane am fi dat 100 lei.
Neapărat să urcați să vedeți Monumentul Eroilor din Războiul pentru Independenţă. Căci aveți o perspectivă foarte frumoasă asupra orașului. Cel mai bun moment este asfințitul, după cum îndrăznesc să vă arăt în fotografiile de mai jos :)
Dacă vreți să explorați și împrejurimile, eu vă pot recomanda (pentru că am fost acolo, de aia), să mergeți să vedeți Cetatea Enisala și, deși o să vă întristați un pic…, și Cetatea Argamum.
Mai trebuie spus că cea de a șasea ediție a festivalului RowmaniaFest este dedicată mecanismului ITI – instrumentul financiar al Uniunii Europene de «Investiție Teritorială Integrată», prin care județului Tulcea îi sunt alocați 1,11 mld Euro în perioada 2014 – 2020. Încă din 2011, de la prima ediție, festivalul militează pentru valorificarea zonei prin acțiuni făcute cu responsabilitate, creativitate și în respectul naturii, iar inițiativele pe care le va favoriza ITI se potrivesc perfect cu viziunea Festivalului de dezvoltare locală.
Acestea fiind spuse, eu vă urez distracție plăcută. Și vă dau, cum am promis, programul integral RowmaniaFEST.
1 thought on “Recomand RowmaniaFEST celor care nu și-au făcut program pe final de august”
Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » 04 – 10 august 2016 – Saptamana in Social Media