5 lei

Când mi-a zis Raluca Feher, duios ca o drujbă proaspăt unsă, așa cum numai ea știe, ”măh, treci și scrie de cei de la Bucuria Darului, că nu o să ți se descrețească părul”, am intrat repede să văd despre ce este vorba. Căci io nu mă joc cu serviciul 2.0, mă înțelegeți.

Și cum mă uitam eu la care-i faza, am început să ridic sprânceana. Căci peste tot o vedeam pe asta cu ”5 lei”. În ideea de donație pentru proiect, desigur. 5 lei. Doar atât. Ceea ce m-a contrariat un pic (așa e regulamentul pe Bursa Binelui, să fie cât mai mulți contributori). Adică, pe bune, dacă tot este să decid să donez, mă apuc să intru pe site, să îmi bag cardul, adică muncă, ce să mai, doar pentru 5 lei?

Logo fundatiePână mi-am dat seama, pe românește, că sunt un pic cretin. Pentru că nu despre mine, cel care donez este vorba. Și nici despre sumă (care, principial, chiar nu contează). Și nici măcar 100%% – bear with me – despre cel care primește banii, în cazul de față Bucuria Darului. Ci despre ce se întâmplă cu cei (puțini) 5 lei pe care eu decid să îi donez. Ăsta este singurul lucru care contează, după mintea mea.

Ei bine, am aflat ce se întâmplă cu cei 5 lei pe care i-am donat: ajung în gura unor sărmani din Brașov. Pardon my French, dar știți deja (trag nădejde) că sunt de la peluza vieții. Ajunși în acest punct al constatării mele, unii ați putea să o băgați pe aia cu ”așa doar încurajezi nemunca, nefăcutul de ceva”, de astea. Moment în care precizez poziția mea legată de astfel de atitudini: decât să nu dau de mâncare unui sărman care merită doar pentru că s-ar putea ca încă alți să profite de asta, mai bine mă gândesc că acel sărman ajunge se mănânce și la ceilalți 3 profitori nu mă mai gândesc. Lămurită chestiunea?

Mi-aș dori să văd cât mai mulți dintre voi că gândesc la fel ca mine. Că se gândesc doar la acel sărman la care o să ajungă cei 5 lei pe care o să îi doneze și de restul să facă abstracție. Cumva, bată-mă norocul să mă bată, cred că dacă suntem mai mulți cei care gândim așa decât ceilalți, o să ne fie mai bine tuturor. ”Ceilalți” included.

PS Ok, recunosc, sunt o fire slabă… Am donat mai mult, nu doar 5 lei…

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)