Dragi pasionați de cultură, punem și noi puțină presiune pe autorități?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Știți locurile acelea simpatice unde mergem să vedem filme non-comerciale, din pură pasiune? Știți evenimentele acelea, care ne fac zilele mai frumoase și ne dau impresia că pășim într-o altă atmosferă? Mai țineți minte de câte ori am stat de dimineață până seara la Cinema Studio să vedem scurtmetraje venite de prin alte țări? Vă amintiți cum se plângea în sala de la Cinema Patria, după ce vedeam o animație? Puteți să vă imaginați cum ar fi ca evenimentele noastre preferate, într-o zi, să nu mai existe?

Vă spun aceste lucruri pentru că la noi e invers. „E invers, totul e invers” – dacă mă înțelegeți. E invers că locurile acestea n-au să mai funcționeze pentru că – ați ghicit – suntem în pericol acolo. E invers pentru că doar o tragedie ca cea din Colectiv i-a făcut pe oameni să conștientizeze că nu e normal ca evenimentele frecventate anual de zeci de mii de oameni să nu se transforme în traume. E invers că nu avem un complex de cinematografe pentru tâmpiții ca noi, cei care ne strângem la festivaluri și pierdem zile întregi să plângem la animații și să ne uităm la scurtmetraje.

Sper (încă) să se miște ceva în miserupismul autorităților de pe la noi. Și în miserupismul de care ne facem vinovați – fie că vă place sau nu – și noi. Și înainte să mă înjurați, luați de citiți un exemplu de răspuns la întrebarea „Și eu ce pot să fac?”

Asociația Culturală Metropolis invită organizații neguvernamentale cu activitate în domeniul cultural să se alăture solicitării adresate administrației locale și Ministerului Culturii de a lua în considerare nevoia urgentă:

  • de consolidare a clădirilor și sălilor de cinematograf cu rism seismic ridicat și construirea unui complex cu cel puțin trei săli de cinema de artă, în București, pentru buna organizare viitoare a festivalurilor de film, și pentru distribuția și programarea filmelor de artă, filmelor românești și europene;
  • de a le cosidera prioritate culturală.

Inițiativa a fost lansată în contextul promulgării noii legi care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor.

Cei care doresc să se alăture inițiativei sunt invitați să semneze o petiție online.

Petiția este semnată și susținută până acum de: Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, One World Romania, Les Films de Cannes a Bucarest, Next International Film Festival, TIFF, Anim’est, Ada Solomon, Cristian Mungiu, Alecu Solomon, Tudor Giurgiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Anca Puiu, Daniel Mitulescu, Irina Margareta Nistor, Mihai Mitrică, Ligia Keșișian Mitulescu.

Subliniez că miserupismul nu se vindecă (doar) semnând o petiție online, dar aceasta e deja altă poveste, așa că am să vă întreb din nou: Dragi pasionați de cultură, punem și noi un pic de presiune pe autorități?

5388ade0-a7c4-4595-8503-4494a6834326

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)