Cum l-a păcălit un scoțian în 1969 pe secretarul cu propaganda al CC al PCR, speriindu-l cu regina Angliei

Domnul cărunt din imagine este din Scoția. Și are 90 de ani. Și a venit în București pentru o chestiune, care mi-a făcut să se ridice părul pe mine de emoție.

Richard Demarco este numele domnului. În urmă cu 50 de ani, el s-a gândit să ducă 4 artiști români la festivalul din Edinburgh. Ceea ce în sine era de o ambiție teribilă, în acei ani comuniști oribili din toate punctele de vedere și în care izolaționismul autarhic (o porcărie teribilă din toate punctele de vedere) era un fel de religie laică de stat.

Ei bine, Richard a reușit să obțină acceptul autorităților comuniste pentru a duce 4 artiști români în Scoția. Doar că, abia aterizat pe aeroportul din Londra, a primit vestea: comuniștii români s-au sucit și nu mai vor să îi lase pe artiști să plece.

Richard s-a urcat imediat în avion și s-a întors la București (a fost singurul pasager pentru zborul acela!). Și, ajuns în urbea noastră, s-a întâlnit cu prietenul său și ghidul întru cele românești, criticul și istoricul de artă Radu Varia. Și s-au gândit ce să facă.

Și le-a venit o idee genială. S-au dus la secretarul cu propaganda al Comitetului Central al PCR de atunci și l-au mințit în față de-a dreptul colosal:

”Tovarășe secretar, există un pericol major pentru imaginea țării noastre pe plan mondial. Pentru că expoziția de la Edinburgh este sunt înaltul patronaj al reginei Angliei. Și, dacă nu ajung artiștii români acolo, regina o să se supere”.

Ăsta, secretarul cu propaganda, s-a speriat și a fugit repede la Ceaușescu. În aceeași zi au primit aprobarea să plece :D

Am aflat aceste povești la deschiderea unei expoziții care este musai musai de văzut. Și pe care o puteți vedea la Muzeul de Artă al României până pe 2 februarie 2020.

Expoziția se numește ”24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”.

Expoziția include 115 lucrări ale unor nume reper din artele românești în perioada 1969-1971, precum și zeci de documente de arhivă (programe, afișe, fotografii) care arată anvergura internațională a contextului cultural românesc la acel moment.

Vor fi expuse lucrări de: Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Șerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Șetran și ale Grupului Sigma.

E de mers, zic. Măcar pentru povestea asta faină pe care v-am spus-o :)

Cu un mare ”bravos!” pentru aceste două doamne, care timp de 2 ani de zile au tot ”bobinat” ca această expoziție de-a dreptul istorică (hai să nu ne ferim de cuvinte și să o zicem pe aia dreaptă) să poată să se întâmple:

Cercetare și concept expoziţional: Alina Șerban
Cercetare și direcţie artistică: Ștefania Ferchedău

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Cum l-a păcălit un scoțian în 1969 pe secretarul cu propaganda al CC al PCR, speriindu-l cu regina Angliei”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.