
Domnul cărunt din imagine este din Scoția. Și are 90 de ani. Și a venit în București pentru o chestiune, care mi-a făcut să se ridice părul pe mine de emoție.
Richard Demarco este numele domnului. În urmă cu 50 de ani, el s-a gândit să ducă 4 artiști români la festivalul din Edinburgh. Ceea ce în sine era de o ambiție teribilă, în acei ani comuniști oribili din toate punctele de vedere și în care izolaționismul autarhic (o porcărie teribilă din toate punctele de vedere) era un fel de religie laică de stat.
Ei bine, Richard a reușit să obțină acceptul autorităților comuniste pentru a duce 4 artiști români în Scoția. Doar că, abia aterizat pe aeroportul din Londra, a primit vestea: comuniștii români s-au sucit și nu mai vor să îi lase pe artiști să plece.
Richard s-a urcat imediat în avion și s-a întors la București (a fost singurul pasager pentru zborul acela!). Și, ajuns în urbea noastră, s-a întâlnit cu prietenul său și ghidul întru cele românești, criticul și istoricul de artă Radu Varia. Și s-au gândit ce să facă.
Și le-a venit o idee genială. S-au dus la secretarul cu propaganda al Comitetului Central al PCR de atunci și l-au mințit în față de-a dreptul colosal:
”Tovarășe secretar, există un pericol major pentru imaginea țării noastre pe plan mondial. Pentru că expoziția de la Edinburgh este sunt înaltul patronaj al reginei Angliei. Și, dacă nu ajung artiștii români acolo, regina o să se supere”.
Ăsta, secretarul cu propaganda, s-a speriat și a fugit repede la Ceaușescu. În aceeași zi au primit aprobarea să plece :D
Am aflat aceste povești la deschiderea unei expoziții care este musai musai de văzut. Și pe care o puteți vedea la Muzeul de Artă al României până pe 2 februarie 2020.
Expoziția se numește ”24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”.
Expoziția include 115 lucrări ale unor nume reper din artele românești în perioada 1969-1971, precum și zeci de documente de arhivă (programe, afișe, fotografii) care arată anvergura internațională a contextului cultural românesc la acel moment.
Vor fi expuse lucrări de: Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Șerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Șetran și ale Grupului Sigma.
E de mers, zic. Măcar pentru povestea asta faină pe care v-am spus-o :)
Cu un mare ”bravos!” pentru aceste două doamne, care timp de 2 ani de zile au tot ”bobinat” ca această expoziție de-a dreptul istorică (hai să nu ne ferim de cuvinte și să o zicem pe aia dreaptă) să poată să se întâmple:
Cercetare și concept expoziţional: Alina Șerban
Cercetare și direcţie artistică: Ștefania Ferchedău


3 thoughts on “Cum l-a păcălit un scoțian în 1969 pe secretarul cu propaganda al CC al PCR, speriindu-l cu regina Angliei”
Foarte interesant, multumesc pentru informatie!
wow !!!! a avut curaj domnul Richard Demarco.
Voi ajunge sa vad expozitia.
Multumesc,
Chiar te rog! :D