De peste șase luni, de când lucrez în blogging, m-am lovit de `nșpe mii de părerologi, care, cu o sprânceană ridicată și-o privire de superioritate mă-ntreabă (încă): „Da’ la ce sunt buni, mă, bloggerii ăștia?”, „Ce fac ei așa important?” și – preferata mea – „De ce să am încredere în ei, oricum toți putem să fim bloggeri”.
De ce m-am trezit să spun aceste lucruri? Pentru că, pe lângă răspunsul simplu pe care-l dau tuturor celor nedumeriți – „Citește mai întâi niște bloggeri și-ai să înțelegi” – tocmai am aflat că bloggerul saudit Raif Badawi este finalistul Premiului Saharov pentru libertate de gândire, acordat anual de Parlamentul European:
Raif Badawi: blogger din Arabia Saudită, autor al site-ului web Liberalii saudiți liberi. A fost arestat în 2012 și condamnat mai târziu la 10 ani de închisoare, 1.000 de lovituri de bici și o amendă substanțială pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul său. A primit 50 de lovituri în ianuarie 2015, celelalte fiind amânate în urma protestelor internaționale. Badawi a fost nominalizat de grupurile S&D, CRE și Verzi/ALE.
„Nu îmi pot imagina că astăzi, aici, cineva poate fi legat în public și biciuit doar pentru curajul de a-și exprima propriile opinii, Nominalizându-l pe Raif Badawi, dorim să îi onorăm pe toți cei care luptă pentru libertatea de exprimare în lume”, a spus eurodeputatul Pier Antonio Panzeri (S&D, Italia) la prezentarea nominalizărilor, în septembrie. „Grupul Conservatorii și Reformiștii Europeni susține candidatura”, a adăugat eurodeputata Anna Fotyga (CRE, Polonia).
Tamás Meszerics (Verzi/ALE, Ungaria) a spus că, în calitate de blogger trăind într-unul dintre cele mai opresive regimuri din lume, „Badawi reprezintă un simbol al luptei pentru libertatea de exprimare”. „Europa nu poate rămâne mută când astfel de oameni suferă tortură sau moarte doar pentru că își exprimă ideile în Arabia Saudită”, a adăugat dumnealui.
Raif Badawi a fost nominalizat alături de liderul opoziției ruse Boris Nemţov, asasinat în februarie 2015.
Finaliștii au fost aleși prin vot în cadrul unei reuniuni comune a comisiilor pentru afaceri externe, dezvoltare și drepturile omului. Laureatul va fi ales de președintele Parlamentului, împreună cu liderii grupurilor politice, pe 29 octombrie. Ceremonia acordării premiului va avea loc pe 16 decembrie, la Strasbourg.
Așadar, spuneați că bloggerii nu sunt și nu pot fi relevanți?
4 thoughts on “Cică bloggerii nu ar fi relevanți. Zău?”
Mda, ce să zic. Ia să vedem, să vin eu, pielea p*** și să declar că legea 217/2015 este o lege anti-români și că holocaustul n-a existat în forma de 6.000.000 de evrei uciși.
Ia să vedem, am voie?
Sau mă va cenzura toată lumea, zicțându-mi că sunt un cretin? Și-atunci o bag p-aia cu dreptul la exprimare, garantat de constituția țării.
bloggerii sunt importanti. chinezu nu e blogger dinala nationalist, eu cred ca si acum daca iti formulezi niste pareri pur istorice si de bun simt, echilibrate poti sa postezi ce vrei tu cu tot cu legea de care vorbesti.
Bun argument!
Pingback: Bloggerul Raif Badawi a câștigat Premiul Saharov pentru libertate de gândire - Cristian China Birta