Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

De ce bloggerii și subiectele europene sunt ca vaca și chiloții

Pardon my French din titlu, dar, mă știți, vorbesc direct (uneori prea direct, mi se șoptește din când în când în cască…). Dar, zic, e mai bine așa, să vorbim pe șleau. Din toate punctele de vedere. Chiar dacă pudibonzii semantici, ca să le zic așa, strâmbă din nas. Doar că, vedeți voi, când le discutăm fără perdea, cred că sunt mult mai multe șanse să înțelegem mai bine.

În ceea ce privește problematica europeană – ca să îi zic așa, generic – reiau ideea din titlu. Cu bloggerii care nu prea se înghesuie să scrie pe subiecte europene. Doar că nu le-aș face o vina prea mare. Pentru că bloggerii fac parte din poporul român, iar poporul român per ansamblu nu este interesat de astfel de chestiuni. Din păcate.

Zic din păcate pentru că, indiferent că ne interesează sau nu, ce se decide în forurile europene, fie că vorbim despre Parlamentul European sau despre Comisia Europeană, are un impact direct asupra vieților noastre. Iar faza cu ”nu mă interesează” este ca struțul care își bagă capul în nisip. Sau, ca să revin la ce am zis în titlu, ca vaca și chiloții.

Este drept, însă, că mesajele care vin dintre Europa instituțională suferă din cauza limbajului sec și, ca să nu îi zic mai rău, croit după calapodul plictisitoarelor comunicate de presă (un rău necesar, de altfel, în actualul ecosistem comunicațional; apropo de asta, ce face Angela Filote mi se pare foarte bine). Numai că, dacă reușești să treci de formă și să ajungi a fond, o să găsești în fiecare comunicare europeană chestiuni care sunt de mare interes.

Din păcate, mulți bloggeri (me included, stați relax) nu fac acest efort de a trece de formă. Și aleg alte subiecte despre care să scrie pe blog. Din păcate, zic. Pentru că, nu-i așa, bloggerul are rolul său în lumea 2.0, are cititorii săi, iar astfel de subiecte europene ar cam trebui să îi intereseze. Și pe ei, dar și pe cititorii lor.

Aș vrea să văd mai des subiecte europene pe blogurile voastre. Și pe al meu, desigur (e un fel de promisiune ce zic au aici, în ceea ce mă privește). Sau, ca variantă, să propuneți subiecte europene pe care le vreți dezbătute mai vârtos în spațiul public. Pentru că, din multe puncte de vedere, o astfel de abordare, adică să ziceți voi ce vreți să auziți, este un subiect european.

Vedeți că avem și premii la această provocare. Doar că nu premiile sunt importante în acest caz. Ci implicare voastră. Căci fiecare blogger care se arată interesat de așa ceva reprezintă un câștig. Pentru noi toți.

premii-blogalinitiative-600x336

4 comentarii la “De ce bloggerii și subiectele europene sunt ca vaca și chiloții

 1. Irina Reply

  Ba eu scriu! :D
  Si datorita si blogalinitiative.ro am ajuns la Bruxelles, in vizita de studiu la Comisia Europeana :)

  • Cristian China-Birta Reply

   Colega, să știi că nu vorbeam despre tine :)) Sigur că sunt bloggeri care abordează astfel de subiecte, doar că sunt the chosen few, cum ar veni :D

 2. Tudor Reply

  Batranii nostri aveau o vorba – oaia care nu isi pazeste blana o mananca lupul. Cam la fel e si cu povestea asta cu UE. Am vazut unde am ajuns daca noi, ca cetateni, ne-am limitat doar la a merge la vot precum oile la insemnat. Cat despre bloggeri, fie’mi iertata afirmatia, am senzatia ca unii au cam pus online-ul inaintea offline-ului. Unde’s blogmeet-urile de alta data?!!?

  • Cristian China-Birta Reply

   Bre, prea le amesteci matale. Dar înțeleg perfect de ce întrebi :) Pe de altă parte, te-aș întreba: când ai organizat tu ultimul blogmeet? Căci, nu-i așa, astea nu se organizează singure, cineva trebe să ia inițiativa :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.