Când am fost în urmă cu vreo 5 ani în Roma (oraș pe care cred că l-am văzut cel mai des din Europa; mă știți, io cu istoria Imperiului Roman și alea, alea), am făcut un experiment: ne-am plimbat ore bune prin metropolă și, de fiecare dată când ajungeam într-un loc unde era mai multă lume, ziceam tare, în română, ”nu vă supărați cum ajung în zona x?”. De fiecare dată, fără excepție, un român ne răspundea și se oferea să ne ajute :)
Ce vreau să vă spun eu cu asta este, de fapt, nu că există foarte mulți români în Roma, ci că, fără excepție, românii cu care am intrat în vorbă în cadrul – hai să îi zicem așa – experimentului meu, mă întrebau ”ce mai e pe acasă?”. Pentru că, pentru toți, acasă era tot România. Deși unii erau de ani de zile prin străinătate. Acasă tot acolo, departe, la noi era.
Noțiunea de ”dor de țară” mi-a fost complet străină până nu am început să circul prin lume. Și am umblat ceva la viața mea, parol. Și, dupe ce îmi trecea ”adrenalina” că sunt într-un loc nou, parcă mă luat așa pe la coracon un pic de dor de acasă. Mă rog, acest ”acasă” este o chestiune tare difuză, nu ai putea să o caracterizezi exact, dar poate tocmai de aceea te seacă atât de tare dorul de acasă, atunci când stai mai multă vreme prin cele zări :)
Evident că cel mai tare și cel mai tare ți-e dor de ai tăi. De familie, de prieteni, de cunoștințe. Căci – nu știu cum sunteți voi, dar eu așa sunt – cam 90% din ”acasă” înseamnă oamenii de care, vremelnic, m-am despărțit. Și pe care, indiferent la câte mii de kilometri sunt de România, îi vreau aproape.
Din fericire, trăim vremuri în care acest ”aproape” ne este le îndemână. Căci tehnologie este acum într-un mare și fel, în esență, îți permite ca, atunci când ți se face dor, să pui mâna pe telefon și să îți mai liniștești dorul vorbind cu ai tăi :)
Ajungând la ce v-am spus în titlu, în acest context îmi pare că cele două mesaje de la Vodafone pentru românii din Spania și din Italia se pupă la marele fix. Și vi le dau în speranța că o să contribuie și ele la ostoirea (nu cred că am mai folosit acest verb pe blog, dar acum îmi pare că se potrivește) dorului de țară. Și, în același timp, pentru ostoirea dorului celor de acasă după cei plecați dincolo.
În esență, Vodafone Romania, Vodafone Italia și Vodafone Spania devin o singură rețea. Tradus mai pe stil de coracon: acum ești mult mai aproape și mult mai des de cei dragi :)
Al doilea mesaj de la Vodafone este despre serviciul M-Pesa. Pe care, cu ceva vreme în urmă, l-am folosit pentru a plăti niște… virșli :D
Pe scurt, despre ce este vorba: M-Pesa este un serviciu Vodafone (disponibil în mai multe țări) de transfer de bani prin telefonul mobil. Trebuie doar să fii utilizator Vodafone (abonat sau cartelă) și să activezi acest serviciu. Îți alimentezi apoi contul M-Pesa și trimiți rapid bani în contul (M-Pesa) al unui prieten/unei rude.
Acum Vodafone a făcut un ”upgrade” la acest serviciu:
Oricine este plecat din țară, se afla în alt oraș sau își dorește o metodă rapidă de transfer de bani, către un utilizator M-Pesa, poate folosi serviciul de alimentare online a unui cont M-Pesa direct cu un card bancar. Banii se trimit de pe site-ul www.m-pesa.ro, secțiunea “Alimenteaza online”. Sunt acceptate plățile online operate de pe cardurile bancare emise de VISA, Mastercard si Maestro, iar transferul se efectuează într-o zi lucrătoare.
Pe cine ajută informația asta? Pe cei care, la un capăt (ca să zic așa) sunt pe internet și utilizează serviciile de internet banking și care, prin M-Pesa, sunt puși în legătură (a se citi pot trimite bani) celor care nu au legătură cu inernetul și funcționează doar la modul offline, cum ar veni :)
Acestea fiind spuse, vă salut corespunzător și vă urez dor plăcut. Dacă îmi permiteți expresia, desigur :)
Credit foto: Imperator Travel
1 thought on “Două mesaje importante de la Vodafone pentru românii din Italia și din Spania (P)”
Era si cazul sa vina cu astfel de oferta pentru ca am destui prieteni care s-au abonat la digi doar ca sa vorbeasca gratuit cu rudele din strainatate.