Înainte de a mă deplasa, împreună cu colegii din Bloggers Inc., la fabrica de ciment Holcim din Câmpulung Muscel, știam că vom vizita și o unitate de procesare a deșeurilor. Eu chiar insistasem să mergem să o vedem, nu că m-ar dar pe mine afară ecologia din casă (deși față de ce văd pe la alții…), dar chiar vreau să știu mai multe despre cum marile companii tratează această chestiune. Iar faza cu procesatul deșeurilor care să să fie transformate în combustibil pentru alte ”forje” chiar mi-a sunat bine. Ajuns la fața locului, am făcut ochii mari. Căci ce am văzut acolo m-a încântat. Dap, ăsta este cuvântul: încântat.
ecovalor se numește compania (parte a grupului Holcim), care săvârșește faptele despre care v-am spus mai sus prin intermediul unui produs exclusiv numit Grifon, care este ”un concept de staţie de sortare bazat pe cea mai avansată tehnologie disponibilă. Acesta este o instalaţie de tratare modulată, extensibilă, mecanică şi manuală, proiectată de inginerii nostri pentru utilizarea în sau în apropierea unui şantier de sortare a deşeurilor sau gropi de gunoi”.
Văzută din perspectiva mea, a mireanului, toată chestiunea se traduce simplu cam așa: deșeurile care vin la ecovalor sunt procesate prin niște metode chimice (care l-au încântat pe Make, chimistul grupului) și transformate în resurse alternative, care sunt folosite la fabricarea cimentului sau a altor produse. Adică, doi iepuri dintr-o lovitură: 1. deșeurile alea nu rămân în natură 2. prin folosirea lor se consumă mai puține resurse obișnuite, ca să zic așa. Bref, protecția mediului all the way.
Ce fel de deșeuri se procesează aici? Anvelope uzate, șlamuri petroliere, deșeuri de cauciuc, plastic, textile, hârtie, lemn, pielărie etc. Adică exact deșeurile care creează mari probleme când vine vorba despre protecția mediului.
Procedeul prin care se realizează aceste operațiuni se numește co-procesare. Care este ”o metodă sigură de gestionare a deşeurilor, care recuperează integral energia şi conţinutul de minerale din deşeuri, pentru o utilizare benefică, ca şi combustibil pentru generarea de energie şi ca aditivi în produsele fabricate”.
De ce este recomandată co-procesarea? Co-procesarea este o metodă sigură şi eficientă de eliminare a deşeurilor, din trei motive unice:
– Temperaturile de operare foarte ridicate din fabrici desfac lanţurile lungi de hidrocarburi din deşeuri, reducându-le la elementele de bază.
– Deşeurile sunt menţinute o perioadă lungă în fabrică, permiţându-le desfacerea celor mai complecşi compuşi chimici.
– La co-procesarea în fabrici de ciment, praful fin de calcar reţine metalele grele; aceste materiale sunt ţinute afară din atmosferă şi sunt incluse în produs în mod sigur şi integral.
Și mai există un argument: faptul că deșeurile acestea nu ajung la groapa de gunoi sau în incineratoare. La groapa de gunoi există pericolul contaminării solului și a apei freatice, iar în cazul incineratoarelor de deșeuri nu se rezolvă problema reținerii metalelor grele, care pot afecta populația.
Am fost un pic mai tehnic în rândurile de mai sus, știu. Dar chiar m-a interesat foarte tare cum funcționează ecovalor. Pentru că, repet, m-a încântat ideea că avem așa ceva și în România. Căci, make no mistake, nu sunt multe astfel de unități de procesare la noi în țară. Deși ar trebui să fie. Zeci. Sute. Așa, ca o punere în context, în Suedia doar 10% din gunoi nu este procesat prin această modalitate. De aceea mai avem mult până departe. Și tocmai de aceea mă bucur că isprăvi precum ecovalor funcționează. Și pot fi luate ca exemplu.
10 thoughts on “Știați că în România deșeurile se pot transforma în combustibil?”
Jos palaria pentru astfel de initiative! Cu totii ar trebui sa intelegem mai intai de ce e bine sa colectam selectiv deseurile si mai apoi sa protejam mediul inconjurator. Apoi apar si unii care sa transforme deseurile in lucruri folositoare.
Tare aș vrea să văd cât mai multe astfel de unități în țară. Pe principiul pofta vine mâncând, dacă pot folosi o chestie culinară în acest context :))
Chiar voi cauta sa vad daca exista asa ceva prin Iasi sau macar sub ce forma se recicleaza.
iata un model demn de urmat pentru refolosirea deșeurilor menajere. De asemenea multitudinea de filtre si masuratori a fumului rezultat prin ardere mentine o valoare mica a poluarii!
Ți-a cam plăcut și ție acolo, baga sama :D Dap, foarte tare, aș vrea să văd măcar 5 ecovalor-i în fiecare județ!
Pingback: Cum se face cimentul. Și diferența dintre beton și ciment
„– Deşeurile sunt menţinute o perioadă lungă în fabrică, permiţându-le desfacerea celor mai complecşi compuşi chimici.”
Am locuit un an de zile in campulung Muscel, de fiecare data cand intram in oras, simteam un miros puternic intepator, chimic, care se regasea in toata zona orasului, si bineinteles clasica funingine vizibila cu ochiul, iarna pe zapada, cand citesc astfel de articole ma gandesc ca suntem la mii de ani lumina fata de civilizatiile dezvoltate si respir usurata ca am plecat din acel oras.
Sa ne intelegem: deseurile incinerabile sunt cele care rezulta DUPA ce au fost extrase cele reciclabile. Co-incinerarea cu recuperare de energie este o alternativa mai buna decat depozitarea la groapa de gunoi, dar nu trebuie facuta inaintea recuperarii tuturor materiilor prime utile din deseuri. Faptul ca la noi reciclarea este in urma e o situatie de moment, insa se va corecta.
Rectific: nu „sunt cele care rezulta…” ci „ar trebui sa fie cele care rezulta..”.
Pingback: Cum a fost vizita Bloggers Inc. la fabrica Holcim