Dacă înțelegerea mea a celor care mă citesc nu mă înșeală (și știu că nu o face :D), există foarte mulți dintre voi, cei care îmi faceți onoarea să mă citiți (motiv pentru care vă mulțumesc, din nou!) asemenea mie: adică degrabă amatori de veselie cu gașca, lângă o bere, care să facă să alunce mai bine poveștile… :)
Berea ca liant social. Poate că sună ca un slogan de ăla de pe vremuri, dar mai adevărat de atât nu am cum să o zic. Imaginați-vă o întâlnire cu prieteni dragi, pe care nu i-ați mai văzut de multă vreme, fără bere. Imaginați-vă o petrecere la o zi de naștere fără bere. Imaginați-vă un meci de rugby, văzut cu tovarășii fără bere. Parcă am scos toată poezia din context, zău așa! :))
Dar lăsați cunoscuții, prietenii. Hai să vorbim despre o întâlnire cu niște necunoscuți. Oriunde. Este că atunci când berea apare între voi și ei dispare orice distanță dintre voi și ei? :)) Este că în momentul în care gustul berii vă lovește necunoscuții încep să devină mai puțin necunoscuți? Asta pentru că berea are acel ”ceva” care te face să vrei să fii alături de niște oameni care să te facă să zâmbești și tu, la rândul tău, să le întorci favoarea :)
Vă propun să exersați aceste efecte terapeutice sociale (dați-mi voie să le zic așa) ale beri între 13 și 17 martie. Când este ”decretată” la nivel național campania „Fii irlandez pentru o zi!”, cu ocazia St Patrick’s Day. Care înseamnă că, în peste 104 locații din 33 de orașe din țară (printre care Brașov, Sibiu, Ploiești, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Oradea, Craiova și Bucuresti), românii vor ciocni bere GUINNESS și vor sărbători ca irlandezii.
Foarte important pentru noi, ăștia din social media: hashtagul oficial al St Patrick’s Day, pe care consumatorii sunt invitati sa incarce fotografii si statusuri in perioada 13-17 martie este #jointhecrowd.
O idee foarte tare a campaniei este că – ia fiți atenți aici – poți deveni irlandez pentru o zi. Pentru că poți să ai buletin de irlandez :)) Pentru că poți să ai act de identitate irlandez pe care ți-l faci direct în puburile din București și pe pagina de Facebook în aplicația dedicată.
Pentru cei din București, ”oferta” GUINNESS este după cum vă raportez mai jos. Eu am deja puse în calendar evenimentele astea. Berea nu am pus-o în calendar. Pentru că știu să o beau și fără :)) Dar pe partea de evenimente, eu zic sa faceți ca mine: să vi le puneți în calendar.
Pe 13 și 14 martie, în Centrul Vechi vor avea loc parade cu trupe de cimpoieri, mascote Leprechaun și spiriduși. De asemenea, vor avea loc concerte în cateva din puburile partenere. În plus, vineri 13 martie, în fața St Patrick Pub, în jurul orelor 15:00, GUINNESS pregătește o surpriză de proporții tuturor celor care vor fi prezenți în zonă (de aia v-am spus să puneți evenimentul în calendarul vostru personal).
Pe 15 martie, orele 17, în colaborare cu Asociatia Culturala Româno-Irlandeza, tot în Centrul Vechi (zona Lipscani-BNR), va avea loc un spectacol în care vor fi prezenți artiști din România și din străinătate, care împreuna vor sărbători Ziua Irlandei. Pe scena va urca trupa de dans irlandez Irish Way, urmată de un recital muzical cu Shannon Ceili Band. Menestrelii grupului Truverii vor interpreta piese irlandeze din cele mai vechi timpuri, urmând ca The Sorted Session sa relanseze invitația la dans alături de SteySha Irish School of Dance. Pe scena vor mai urca formația Jam Yard, grupul Ad-Hoc, trupa Blackbeers, care vor canta Rock-Celtic, iar seara se va încheia cu un recital de muzica medieval-celticp interpretată cu cimpoaie, tobe si instrumente arhaice de catre trupa Bordo Sarkany din Ungaria.
Punctul culminant al celebrării St. Patrick’s Day va fi traditionala petrecere organizata pe 17 martie de GUINNESS in St. Patrick’s Irish Pub unde vă aștept să #jointhecrowd purtând ceva verde!
Ne vedem în zonă. Chiar dacă nu ne cunoaștem, tot o să ne zâmbim :)
Ah, încă ceva. Chiar niște informații interesante primite de la brand. Vă recomand să dați un ochi peste ele.
- Numele real al St. Patrick era Maewyn Succat.
- Timp de multi ani, culoarea asociata cu St. Patrick a fost albastru. Verdele a fost asociat cu St. Patrick’s Day abia in secolul 19. In legendele irlandeze, verde era culoarea purtata de zane si de nemuritori. Insa chiar si in prezent, culoarea standard prezidentiala este albastru.
- Patrick’s Day este o sarbatoare nationala in Irlanda, dar si in Montserrat, o mica insula din Caraibe, care are doar 4.000 de locuitori si care a devenit caminul unui numar mare de emigranti irlandezi in secolul 17.
- Patrick’s Day a fost celebrata inclusiv in spatiu – de doua ori. In 2011, Statia Spatiala Internationala a gazduit o petrecere la care astronautul american de origine irlandeza Catherine Coleman a cantat la un flaut vechi de 100 de ani, plutind in spatiu. In 2013, astronautul Chris Hadfield a celebrat St Patrick’s Day fotografiind Irlanda din spatiu, in timp ce canta cantecul Danny Boy.
- Prima parada in onoarea lui St. Patrick nu a avut loc in Irlanda, ci in Statele Unite ale Americii. Astazi, au loc sute de parade in toata lumea, de la Munchen (Germania), la Londra, Manchester, Birmingham si Belfast (UK), pana la Buenos Aires (Argentina), Tokyo (Japonia) si Sydney (Australia).
Top GUINNESS
- Peste 13 milioane de pinturi de GUINNESS sunt baute pe glob de St. Patrick’s Day.
- GUINNESS mai are drept de concesiune asupra fabricii St. James Gate (Irlanda) inca 744 ani, ceea ce inseamna ca, la ritmul actual de productie, va mai produce acolo inca 9 trilioane de pinturi de bere.
- In medie, pe glob se deschide un pub irlandez in fiecare zi.
- Berea GUINNESS este fabricata in 50 de tari, inclusiv la St. James’s Gate, Dublin.
- Fabrica St. James’s Gate din Dublin imbuteliaza anual 4,5 milioane hectolitri de bere GUINNESS.
5 thoughts on “Ia să vă notați în calendar St Patrick’s Day, pentru că avem treabă!”
O sarbatoare faina, dar nu aici la noi, ci acolo in Irlanda. Bere buna, fabrica mare si zona superba. Nu o spun asa, doar sa ma aflu in treaba, am fost in Irlanda. Noi facem decat sa furam, pacat.
Cum adică furată? Așa îmi place mie când folosiți cuvinte de astea mari. Adică e implicat GUINNESS în asta, este implicata Ambasada Irlandei, dar tu zici ce zici. Pe bune acuma. Si apoi te miri ca zice lumea de unii ce zice…
Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » 05 – 11 martie 2015 – Saptamana in social media
Pingback: Care veniți să beți o bere cu mine și cu Cismaru? - Cristian China Birta
Pingback: Cum a fost cu bloggerii și presa la petrecerea Guinness cu ocazia prilejului de St Patrick’s Day - Cristian China Birta