Habemus NOMAD Film Festival. Pentru prima oară ever în România

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Copilăria mi-am petrecut-o în Baia Mare. Oraș care atunci (nu mai știu cum este acum) avea cam o treime din populație de etnie maghiară. Am avut gagici unguroaice, am avut prieteni unguri (dar și inamici, dar de aia cum și-i fac copiii :D), am avut vecini unguri, am avut profesori unguri. Adică, bref, erau de-ai noștri și noi eram de-ai lor.

Și am venit în 1993 în București. Printre primele întrebări pe care mi le-au pus colegii a fost și una care m-a năucit: ”Voi vă bateți acolo cu ungurii, așa-i”?. M-a năucit pentru că în capul meu astea două noțiuni se băteau cap în cap. Cum să mă bat io Pisti din blocul vecin? Sau cum să o înjur eu pe tanti Eva, vecina de la 3? Așa că am încercat să înțeleg de ce mă întreabă asta.

Și am aflat. Nimic complicat: clișee puse la treabă. Așa au auzit, au văzut la televizor, că ungurii trebe să să bată cu românii și invers. N-are cum altfel. Au rămas dezamăgiți când le-am spus că nu e adevărat de nici o culoare. Deși nu erau foarte convinși că le spun adevărul (cred cu tărie că unii m-au bănuit că sunt ungur după asta…). Atunci mi-a venit ideea să îi întreb: ”tu ai văzut vreodată un ungur?”. Cei mai mulți mi-au răspuns că nu, nu au văzut. Așa că am dat lovitura decisivă: ”Păi și atunci cum zici tu că merită ungurul să ia bătaia dacă tu nici nu știi cum arată?”. Și i-am băgat în controversă pe unii cu așa ceva.

Ce am vrut eu să vă spun cu asta? Două chestiuni:

1. E groaznic pentru tine, ca om, să urăști ceva ce nu cunoști. Groaznic. Pentru că ura pe necunoscut nu face altceva decât să crească întunericul din tine. A încerca să cunoști ceva înainte de a da un verdict îmi pare că ar trebui să facă parte din minima pregătire a unui om pentru a fi om.

2. Atunci când ce urăști trăiește chiar lângă tine (Bucureștiul era atunci al doilea oraș după Budapesta ca număr de maghiari) și tu nu faci nici măcar un minim efort să te uiți în jur și să încerci să înțelegi lângă cine trăiești, atunci tristețea de care dai dovadă este devastatoare…

Mă iertați că m-am lungit atât de mult. Căci eu am vrut să vă anunț că o să aibă loc prima ediție a NOMAD Film Festival, după cum vă spun mai jos. Dar am simțit cumva că se leagă povestea mea. Și am scris-o dintr-o răsuflare :)

nomad film festival 1nomad film festival 1

call for entries_nomadIFF

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Habemus NOMAD Film Festival. Pentru prima oară ever în România”

  1. Pingback: Filmele de la Nomad International Film Festival

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)