De ce credeţi că ar trebui să îşi dea Victor Ponta demisia?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Am stat pe gard, ca să zic aşa, de alegerile astea. Mă rog, aşa mi-au reproşat unii, care mi-au aruncat în faţă că atunci când nu zic răspicat “Ponta este cel mai bun!” sau “Iohannis este cel mai bun!” se cheamă că stau pe gard. Desigur, din perspectiva talibană de a vedea lucrurile, aşa este, am stat pe gardul. Doar că ăla era gardul hipsterismului civic, vopsit în talibanat multicolor. Pe care am decis cu multă vreme în urmă să nu îl servesc. Din raţiuni ce ţin de profunda cunoaştere a mizeriei lumii politice, din care m-am extras cu multă greutate. Şi spre binele sănătăţii mele mintale şi trupeşti.

Gardul de pe care m-am dat jos, însă, cu ocazia acestor alegeri a fost cel al lipsei de la vot. Aici am luptat cu toate (modestele, desigur) arme din dotare şi, dacă am zis ceva în toate luările mele de poziţie, apoi asta a fost: să mergeţi la vot! Pentru că, repet şi repet şi repet, mi se pare că exercitarea acestui drept fundamental ne defineşte în enormă măsură ca persoane democratice. Mi-am şi închis blogul duminică, simbolic, ca să întăresc această idee.

Din această perspectivă am invitat lumea să aducă argumente pro-Iohannis şi pro-Ponta (apropo, la mine pe blog Iohannis a câştigat cu un scor mult mai mare decât cel de la urne…). Pentru că am vrut ca cei care îmi fac onoarea să mă citească să decidă în cunoştinţă de cauză şi şi meargă la vot, obiectivul pe care l-a murmărit (singurul, de altfel!) de când am tot povestit pe această chestiune.

Evident că amicii mei de stânga (sunt o persoană de stânga şi aşa o să rămân toată viaţa!) mi-au reproşat că am o atitudine pro-Iohannis tocmai pentru că îndemn lumea să iasă la vot. Pentru că, nu-i aşa, o prezenţă masivă la vot ar fi însemnat mai multe voturi pro-Iohannis. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Le răspund acest amici aici şi acum: dacă prezenţa mare la vot a românilor (adică o splendidă manifestare a democraţiei) înseamnă să pierdeţi alegerile, atunci să le pierdeţi! Şi să le pierdeţi cu atât mai dur cu cât este porcăria pe care o susţineţi şi care, în esenţă, însemnă “să nu iasă lumea la vot, dacă ne este nouă, ca partid, mai bine“. O mizerie de care vă acuz şi pe care o să v-o arunc în faţă toată viaţa. Căci atunci când tu, ca partid mare în România, susţii că ar fi bine ca unii români să nu voteze, ai merita să ajungi la viitoarele alegeri sub pragul electoral!

Dar să nu ne enervăm. Căci mi-am promis în barbă, cu ceva vreme în urmă, că nu o să îi mai las pe politicieni să mă enerveze. Hai să încercăm (nu o să ne iasă, desigur, dar măcar putem încerca) să discutăm la rece, pe argumente, pe subiectul de mai jos.

[Tweet “De ce credeţi că ar trebui Victor Ponta să îşi dea demisia?”]

Aştept argumentele voastre în comentarii. Dar înainte, cu voia dumneavoastră, vreau să dau eu câte trei argumente, aşa cum văd eu lucrurile. Spun “câte trei”, pentru că eu cred cu tărie că Victor Ponta trebuie să îşi dea demisia şi din funcţia de prim ministru, dar şi din cea de preşedinte al PSD. Să le luăm pe rând. Repet, acestea sunt părerile mele, teribil de subiective şi, pe cale de consecinţă, incomplete şi degrabă potenţial a fi lovite şi infirmate de părerile voastre.

Victor Ponta trebuie să îşi dea demisia din funcţia de prim ministru pentru că:

1. Porcăria cu debandana de la secţiile de vot din străinătate nu are nici o scuză. Guvernul, ca instituţie, a dat-o rău de gard (mizerabil, mai degrabă), aşa că Victor Ponta, ca şef al executivului, trebuie să plece. Că a fost o chestiune premeditată ca să nu poată vota diaspora (majoritar Iohannisciană) sau că a fost doar o pură lipsă de profesionalism (e plină România de bugetari inepţi) contează doar pentru analize post-factum. Ce este, pentru mine, evident este că Ponta trebuie să plece din funcţia de prim ministru.

2. Discursul pe Victor Ponta l-a avut ca prim ministru a fost o hazna politicianistă. Am sperat din tot sufletul ca el, tânăr şi alea, alea, să schimbe zoaia discursivă pe care a pogorât-o atâţia ani Băsescu asupra noastră. Nu doar că nu a făcut-o, dar a adăugat la putridul verbal băsescian noi accente de gherţoism, care m-au întristat definitiv. Pentru că nu mai vreau un astfel de prim ministru (care a şi pierdut alegerile), Victor Ponta trebuie să plece din funcţia de prim ministru.

3. Guvernul Ponta a fost unul al greşelilor multilateral dezvoltate. O aiureală teribilă pe toate planurile, cu stânga ce nu ştia ce face dreapta, cu nevlegi puşi în funcţii de răspundere doar pentru că aşa îi convenea lui Ponta mai bine, cu măsuri economice care au însemnat frisoane nu pe spinarea avuţilor, ci pe cea a celor pe care un guvern de stânga ar trebui, măcar teoretic, să îi protejeze, cu o viziune inexistentă şi cu o existenţă guvernamentală total lipsită de viziune. Pentru că a fost un prim ministru slab al unui Guvern şi mai slab, Victor Ponta trebuie să plece din funcţia de prim ministru.

Victor Ponta trebuie să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD pentru că:

A pierdut alegerile ca preşedinte al partidului. Repet, în caz că nu aţi înţeles pe deplin simplitatea acestor cuvinte: a pierdut alegerile ca preşedinte al partidului. Candidat fiind, ceea ce pune masiv paie pe focul necesarei demisii. Orice politician de onoare ar face asta. Mai ales că – of, scurta memorie a oamenilor fără caracter –  a spus că va face asta dacă va pierde. Cel mai probabil îşi va depune mandatul la dispoziţia partidului, adică o băşină procedurală, care în esenţă s-ar traduce aşa: “Colegilor, nu-i aşa că mă vreţi în continuare preşedinte?“; iar partidul va răspunde unanim “şefu, eşti cel mai bun, noi te iubim, că ca tine nu găsim!“. Şi va rămâne preşedinte. Onorantă ar fi demisia, acel act unilateral care îţi arată cu adevărat caracterul.

Pentru că PSDul lui Ponta nu s-a modificat substanţial de când a ajuns preşedinte. În esenţă este acelaşi PSD de pe vremea lui Năstase. Iar această stare de fapt este un eşec monstruos al tânărului lup, pe care, ca preşedinte de partid şi candidat pierzător în alegeri directe, ar trebui să şi-l asume. Şi să îşi dea demisia.

Singura şansă ca PSD să iasă din paradigma dictatorială de şef suprem şi vreo patru şefuţi un pic mai puţini supremi pe lângă el,în care stă închistat de 20 de ani, este un şoc la temelie. Iar demisia lui Ponta (nu demiterea, nu vot pe ascuns, nu să îi trimită partidul acasă) ar putea însemna un astfel de şoc. Unul care să încerce măcar să schimbe mentalitatea PSDistului şi să arate că se poate şi aşa, adică o altfel de paradigmă de funcţionare. Una de onoare.

Acestea sunt argumentele mele. Le aştept pe ale voastre. Măcar atât putem face, să povestim. Căci nu cred că o să vedem nici o demisie. Din păcate. Aş vrea foarte mult să mă înşel. Teribil de mult aş vrea asta. Să vin în faţa voastră şi să recunosc public “m-am înşelat, Ponta are cât de cât caracter“. Dar nu cred să am ocazia asta, nu cred…

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

27 thoughts on “De ce credeţi că ar trebui să îşi dea Victor Ponta demisia?”

 1. Nu imi doresc chiar atat de mult ca Ponta sa-si dea demisia! de ce?
  Daca va face acest gest, vor aparea negocieri intre ACL si UNPR & UDMR ptr crearea unei noi majoritati in Parlament astfel incat sa sustina un premier de dreapta.
  PSD-ul va intra in Opozitie unde va tipa ca din gura de sarpe astfel incat in 2016 poate obtine un scor bun la locale si parlamentare. SI atunci/ Ce ne facem?
  De aceea cred ca mai bine este sa ramana premier, sa-si asume dezastrul economic ce va urma in 2015 iar in 2016 sa plateasca cu un scor sub 25%!
  ASTA IMI DORESC!

  1. Astfel de calcule politice se pot face în orice conjunctură. Nu zic că nu ai dreptate, este argumentul tău. Doar că eu aş vrea să se întâmple asta, adică să îşi dea Ponta demisia, pentru că am începe să vorbim un pic şi despre onoare la politicienii noştri, ceea ce ar însemna un pas uriaş înainte. Deşi, cum ziceam, slabe şanse să se întâmple aşa ceva…

  1. Aş zice, din raţiuni ce ţin de minimul bun simţ al unui politician, că este necesar să îşi dea demisia şi din funcţia de preşedinte PSD. Pentru că, oricât am vrea noi ca Guvernul să fie una şi partidul alta, partidul dă Guvernul şi primul ministru.

 2. Nu te periez, ca n-ai nevoie de asta, dar imi place serialul tau “cate 3”. Arata echilibru, care in capul meu este egal cu normal. Si vreau sa traiesc intr-un loc normal. De psd chiar nu imi pasa, timpul va demonstra ca sfarsitul a inceput. Ce fac acolo, sa fie de capul lor. Dar la guvern, dl ponta mai are de incheiat cateva socoteli – foarte importante – si ceva note de platit. pentru ca – nu-i asa? – mancam, bem, ne veselim, dar cine plateste nota la final?!? Oricum urmeaza o perioada de viata foarte grea pentru oricine va sta in scaunele alea din Victoriei.

  1. Mulţumesc pentru aprecierea la adresa “serialului” :) Chiar am încercat (şi lumea zice că am reuşit cât de cât…) să îi îndemn pe oameni să se gândească mai mult la decizia asta atât de importantă precum votul pentru un candidat sau altul. Oricum, tot ce a făcut a fost pentru a îndemna lumea să iasă la vot.

   Cât despre partea cu “să lăsăm în pace partidul, e treaba lor”, te-aş contrazice: treaba unui partid atât de mare precum PSD este şi treaba noastră. Pentru că partidul dă parlamentarii care ne fac legile şi care votează Guvernul, deci categoric este şi treaba noastră!

   1. Cumva, ai dreptate. Cumva şi eu voi atinge un pic din adevăr.
    PSD, tocmai la cât de mare este, trebuie reconstruit de la temelii. Eu cred că dacă ponta ar fi fost lăsat „de capul lui”, ar fi făcut o imagine mult mai bună decât ce am văzut. N-a fost lăsat şi a eşuat, dar în sprijinul a ceea ce zic eu este modul în care a acceptat situaţia (ok, eu încă nu ştiu ce va fi mâine la CCR, nu pot decât să sper că nu va fi ceva tragicomic, chiar ar fi păcat pentru cum s-au manifestat oamenii).
    Pe de altă parte, eu percep alegerile astea ca pe un imens vot de blam dat de oameni întregului sistem şi nucleului ăla fesenist, de la care de fapt a „emanat” toată clasa politică românească actuală. A durat 25 de ani, dar ce mişto a fost reacţia ;-). Doar că a fost un vot uninominal, personal, pentru o funcţie unică. Pun pariu cu oricine că la parlamentarele din 2016 nu va fi mai mult de 40% prezenţa la vot, dacă sistemul actual de votare rămâne acelaşi.
    Iată de ce eu prefer să-i las în pace. O vreme. Să se cureţe, sa-şi facă singuri purgatoriile şi penitenţele, să-şi rupă singuri uscăturile. Asta ar fi chiar vremea de până în 2016. Să-i văd cum şi cu ce se prezintă atunci. Dacă au înţeles ceva din tot ce s-a întâmplat ieri, ar trebui să avem ce analiza şi compara în 2016.
    Şi exact aceleaşi lucruri / acţiuni le aştept şi de la ceilalţi. Aştept să văd CLAR că au înţeles că ei nu au câştigat nimic, să văd că au înţeles că ne-am săturat de minciuni, hoţie şi jeg.
    Aştept să văd un minim de normalitate. Atunci va fi bine. Cumva, ai dreptate. Cumva si eu voi atinge un pic din adevar. PSD, tocmai la cat de mare este, trebuie reconstruit de la temelii.

 3. Cred ca Victor Ponta a pierdut alegerile in mare parte din cauza partidului. Nu din cauza a ceea ce a facut PSD-ul in aceasta campanie (desi cred ca si aici e loc de o discutie serioasa), dar mai ales datorita a ceea ce este PSD-ul (si refuza cu incapatanare sa schimbe). In lipsa unei reforme adevarate PSD-ul risca sa ajunga la nivel de PRM. Asa ca, pentru a fi on-topic cred ca ar trebui sa isi dea demisia din Guvern(pentru onoare, normalitate, responsabilitate pentru dezastrul din diaspora, etc.), dar sa ramana la conducerea PSD (asta daca are intr-adevar o influenta si o putere atat de mare) si sa incerce sa reformeze partidul, sa scape de toate scheletele din dulapuri (intre noi fie vorba, aia numa’ schelete nu-s) si sa reconstruiasca. Ma indoiesc, insa ca va fi lasat da baroni, mai ales ca din experientele anterioare ,se stie ca PSD-ul nu acorda o a doua sansa.

  1. Cred că Ponta a pierdut alegerile din cauza lui însuși, nu a partidului. Niciunul dintre candidați nu are vreun partid sfânt în spate. Cred că a contat mai mult buna creștere și bunul simț al candidaților în această campanie. Cred că au contat mai mult oamenii (candidați) decât partidele lor…

 4. Eu nu cred că trebuie să-și dea demisia. Dimpotrivă, trebuie să ducă mai departe ce a promis și știm și noi câte promisiuni electorale a putut debita. Omul acesta nu a venit cu bugetul pentru anul viitor. A oprit bani de la investiții și i-a dat pe pomeni. A luat bani de la autostrăzi și i-a dat pentru uleiul și făina pomanagiilor. Acum, cred că e timpul să-și asume aceste acțiuni.

  Dacă pleacă, alții care vin la guvernare va trebui să crească taxe, să scoată de undeva bani pentru buget. Și ce-o spună atunci Ponta? Uite, ei cresc taxele, așa cum v-am zis eu c-o să facă. Eu nu aș fi făcut-o… etc.

  Tocmai pentru a își asuma responsabilitatea pentru toate acțiunile pomanagistice și ilegale din campanie, omul acesta trebuie să fie în continuare prim-ministru. Să arate cum pune el bani la loc în buget, bani pe care tot el i-a scos, ilegal și imoral.

  Demnitate, onoare, demisie nu sunt cuvinte din esența acestui om, nu cred că îl afectează.

  Ba chiar, în situația de acum, mie mi s-ar părea o atitudine lașă aceea de a lăsa o țară în fundul gol, după o campanie reprobabilă. Pentru el ar fi cel mai bine să-și dea demisia, ar scăpa ieftin. Dar nu știu dacă e moral, față de noi, cei care am suportat abjecțiile lui din 2012…

  1. E cam ciudat argumentul tău… Adică (asta am înţeles eu) a dovedit că este un premier catastrofă, dar să îl lăsam să îşi asume catastrofa până la capăt, ca să nu cadă de vinovaţi alţii. Sau nu am înţeles eu bine?

   1. Este catastrofă nu din cauză că nu știe a guverna sau a face un buget.
    Este catastrofă pentru că a furat de la buget, a mințit, s-a folosit de realizări false ale guvernului (autostrada inaugurată pe ultima sută de metri, date INS umflate) pentru a-și crește popularitatea, pentru a se da mare.

    Eu nu cred că, din punctul de vedere al capacității administrative, omul nu ar putea face ceva bun. Ce mă deranjează este faptul că e impostor, laș și mincinos, iar peste aceste lucruri îmi e mai greu să trec.

    Aș ierta un prim-ministru incapabil tehnic, să zic. Domnule, nu știe să guverneze, nu știe să negocieze cu FMI, nu știe ce direcții au nevoie de bani pentru dezvoltare. L-aș ierta și aș fi drăguță să-l las să plece.

    Dar mârlănia, atitudinea superioară, bădărănia de care a tot dat dovadă nu mă fac să-l iert prea ușor. De asta spun că nu ar trebui să-și dea demisia. Poate pricepe că atitudinea din trecut nu l-a ajutat și se concentrează pe lucruri cu adevărat importante. Lucruri care, făcute bine, l-ar ajuta să candideze din nou, cu mai mari șanse, peste 5 ani. :)

 5. 1 pt haosul din diaspora, repetat cu buna stiinta
  2 pt minciunile repetate pe care nici el nu le mai crede
  3 nu are buget pt anul viitor…deci treaba nefacuta…..
  ar mai fi multe altele, dar….ajung astea

 6. Guvernul Ponta ar trebui sa demisioneze pentru ca exista, pur si simplu :) Dar si pentru ca
  * a dus, anul asta, improvizatia bugetara la un nivel neatins de pe vremea lui Vacaroiu
  * a facilitat, anul asta, un haos special in educatie
  * a avansat cu constructia de autostrazi doar catre locul ala in care se afla educatia.
  Dincolo de astea si multe altele, o sa fie complicat sa plece lasind doua bugete, nu unul singur, in bataia vintului de iarna. Deh, alegerile programate la sfirsitul anului…:>
  In ceea ce priveste demisia de la presedintia PSD – nu m-as pronunta, din principiu. Si principiul ar fi ca PSD (si stinga, in general) e o organizatie in care eu nu sint ‘actionar’ – si daca nu sint ‘actionar’ mi s-ar parea o aroganta din alea :) sa ma apuc sa-mi dau eu cu parerea cum sa se organizeze ei la ei acasa. Dincolo de asta, a fost clar, in astia doi ani jumate ca Ponta a fost impins de la spate de unii – deci as zice ca nici decizia privind demisia nu e la el in buzunar, ci la altii… Complicat…

  1. Haide, bre, că asta cu demisia e la alţii e gravă. Adică, dacă e aşa, adică şantajabil până la milimetru, am pus-o! :)) Nu cred că e aşa e grav, adică nu în halul în care, dacă ai caracter, te duci şi zici “asta este demisia mea” şi gata, ura şi la gară. Deşi, vorba ta, dracu ştie… Poate nici ăla :))

   1. Ma gindesc ca e cu ‘Nu-ti dai demisia cind vrei tu, ca nu se pune problema de onoare aici, demisia ta baga in bucluc multa lume; ai rabdare sa organizam tranzitia post-Ponta, dupa care n-ai decit sa o faci tu pe onorabilul’… Deja i-a lasat masca pe ai lui cind a iesit aseara sa zica ‘l-am felicitat pe Iohannis’ numai pe date de exit poll, ti-era si mila de fapturile de la Antena 3…
    Si chiar in timp ce scriam asta, a iesit Dragnea sa zica ‘Am vorbit cu Ponta, s-a calmat’… :)
    Acuma zi si tu: daca pleaca astia azi si ne lasa fara buget, in special in contextul super-smecheriei puse la cale cu o a treia rectificare bugetara anul asta, nu doar ca ii face toata lumea albie de porci la televizor si pe o raza de citeva sute de metri in jurul multor prefecturi – pur si simplu le pleaca organizatii intregi…

 7. Eu cred ca Ponta trebuie sa demisioneze din functia de PM, si nu pentru ca a pierdut alegerile. Trebuie sa demisioneze pentru ca este cel mai slab premier pe care l-am avut vreodata!!! Nici Nastase si nici Tariceanu nu au fost atat de slabi ca el. Au stiut sa fure, sa ascunda si sa vanda tara fara ca noi sa ne dam seama. Ponta nu este deloc discret, el ne minte in fata, “Fai Doino”. Este un mincinos si un trisor. Nu a pierdut alegerile din cauza partidului, ci din orgoliul lui personal, din dorinta de PUTERE, si-a dorit mult mult, sa minta si sa pacaleasca, nu conteaza, calcat pe cadavre…. PSD va disparea in timp de pe scena politica. Ieri am vazut oameni tineri care nu-i vor mai sustine, care-si vor dori conducatori cinstiti si onesti si care vor iesi in strada pentru asta :). PSD nu se va mai spala nici cu apa Dunarii dupa ultimele 2 luni de DNA. Iar dc Ponta isi da demisia sau nu din partid, chiar nu ma mai intereseaza ce se intampla acolo. Sa-si dea foc el si toti ai lui!!!

 8. Pingback: vv nu ar trebui să-şi dea demisia | BaaobaaB

 9. Cred ca Ponta nu ar trebui sa isi dea demisia pentru a nu oferi intreaga putere unei singure maini, ceea ce s-ar fi intamplat daca iesea presedinte. S-a votat ca puterea sa nu apartina unei singure culori si ar fi nedrept ca tocmai asta sa se intample dupa un asa vot.
  Nu trebuie sa uitam ca democratie a fost si acum 2 ani cand s-a votat Guvernul si de aceea exista doua momente electorale diferite, pentru a se echilibra balanta in stanga si dreapta.
  Lumea a uitat pentru ce a votat. S-a votat viitorul Presedinte, nu viitorul Guvern asa ca poate nu au inteles exact pentru ce au iesit la vot dar trebuiesc respectate ambele voci ale poporului.
  S-a creat un echilibru politic care ar trebui sa fie sanatos pentru noi toti. Guvernul si-a luat lectia iar Presedentia si-a schimbat fata!

 10. 1) Dottore nu trebuie sa plece fiindca, asa cum au scris si altii inaintea mea, trebuie sa faca dovada unui “bun gospodar” si sa nu-i impinga pe altii sa scoata din foc castanele aruncate de el acolo; in alta ordine de idei, vreau sa-l vad cum “coabiteaza” cu Iohannis, mai ales ca neamtul nici n-a ajuns presedinte si deja se pare ca-i aprope de a vedea picata legea amnistiei, ceea ce inseamna ca mai au multe de “rectificat” impreuna.
  2) Un guvern de dreapta in acest moment ar fi un dezastru; am vazut cam ce pot face de-alde Blaga sau Orban;
  3) Singurul motiv pentru care ar trebui sa demisioneze ar fi modul de-a dreptul grotesc cum a organizat alegerile in diaspora, mod care a decredibilizat complet partidul pe care se preface ca-l conduce ( nu ca ar fi avut cine stie ce credibilitate in trecut); sunt totusi mai curios sa-l vad cum transpira daca votul electronic si prin corespondenta va fi introdus pana la viitoarele alegeri.

 11. Pentru ca a candidat pastrandu-si in acelasi timp functia de premier, neprimind acceptul pentru cea ce presedinte. Ar fi trebuit sa apeleze la o autosuspendare din functia de prim-ministru în timpul campaniei.

  In al doilea rand, constitutional, presedintele numeste primul-ministru. In contextul in care actualul prim-ministru, chiar daca e sustinut de Parlament, este numit de vechiul presedinte, Chiar daca presedintele nu are atributii de revocare, V. Ponta ar trebui sa isi dea demisia, apoi, daca este numit de presedinte dupa consultarea cu presedintii camerelor, sa primeasca un vot de incredere, din nou, pentru Guvernul Ponta 4, din partea Parlamentului.

 12. si eu de stanga, tot cu Iohannis, pt ca joaca fairplay.
  si in filmele cu mafia, si la gradinita, cel care intra cu oistea in gard plateste.
  asa se va intimpla si cu Ponta, ramine de vazut daca pleaca de bunavoie sau il maninca noii guzgani tineri (ca pe ceilalti ii cauta DNA-ul). trebuie un partid nou de stanga, probabil ecologist in Romania

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)