Aşa am pornit, că o să îmi scriu părerea despre fiecare carte pe care o să o citesc. Numai că nu merge aşa. Nu merge chiar deloc… Din mai multe motive.
În 2012 am făcut un top al cărţilor citite de mine în acel an. O să fac şi anul acesta topul de rigoare. Doar că, din păcate, o să fie mult mai puţine recenzii (hai să le spun aşa, deşi eu nu fac recenzii, eu îmi spun doar părerea) la cărţile pe care le-am citit şi le voi citi. Din mai multe motive…
În primul rând este foarte greu să scrii pe repede înainte despre o carte citită. Pentru că, după mintea mea, atunci când alegi să citeşi o carte alegi să pui şi niţel coracon în paginile acelea. Aşa că nu poţi arunca la repezeală nişte cuvinte, chiar dacă nu ţi-a plăcut ce ai citit, tot nişte sentimente se cheamă că ai „investit” acolea.
Bag şi un clişeu, adevărat dar tocmai de aceea extrem de enervant: ca să scrii îţi trebuie timp. Ceea ce eu nu prea am. Sau, mai bine spus, timpul pe care îl am „bugetat” pentru chestiile extra-profesionale îl ofer familiei. Aşa că mi-e foarte, foarte greu să găsesc acele câteva minute în care să scriu temeinic despre o carte.
Eu citesc mult. Mă rog, cât de mult pot în condiţiile date. Aşa că mi se cam adună cărţile… Aşa că nu ştiu ce să fac… Pentru că, după mintea mea, atunci când scrii despre o carte este un gest de minim respect faţă de cartea cu pricina şi faţă de autorul ei pe care tu, ca blogger, poţi să îl faci. Dar nu la repezeală, nu la repezeală…
Pe de altă parte, ca blogger scrii doar dacă cineva îţi face onoarea să te citească. Mi-e greu să o înghit pe aia cu „scriu doar pentru mine„. Nope, nu scrii doar pentru tine, ba chiar tu eşti doar o mică parte din acea scriitură. Scrii pentru ceilalţi, mai bine zis pentru a stârni reacţia celorlalţi.
Ajunşi la această mini-concluzie, am decis să vă întreb pe voi despre ce cărţi pe care le-am citit în 2013 să scriu. Mă gândesc că aşa mi-e mai uşor să aleg :)
Aveţi mai jos lista cărţilor citite până acum în 2013. Spuneţi-mi în comentarii despre care aţi vrea să scriu cum mi s-a părut. Iar eu, mulţumindu-vă, mă voi conforma :)
Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar si Tanti Roz
Eric-Emmanuel Schmitt – Copilul lui Noe
Eric-Emmanuel Schmitt – Cea mai frumoasă carte din lume
Salman Rushdie – Harun şi Marea de Poveşti
Andrew Nicoll – Dacă citeşti asta înseamnă că am murit
Italo Calvino – Oraşe invizibile
Italo Calvino – Poteca cuiburilor de păianjen
Ingvar Ambjørnsen – Fraţi de cruce
Amelie Nothomb – Igiena Asasinului
Amelie Nothomb – Cosmetica duşmanului
Amelie Nothomb – Dicţionar Robert de nume proprii
Mathias Malzieu – Mecanica inimii
Adrian Voicu– Nepovestitele trairi ale templierilor romani
Romulus Dianu – Nopţi la Ada Kaleh
Florin Roşoga – Arta dezvoltării personale
Radu Paraschivescu – Ghidul nesimţitului
JK Rowling – Moarte subită
Stendhal – Roşu şi negru
Henryk Sienkiewicz – Quo Vadis
Notă: Am scris despre câteva cărţi. Foarte puţine, recunosc… Le aveţi mai jos.
Adela – Olga Mărculescu şi Ion Moldovan
Istoria Lecturii – Alberto Manguel
10 thoughts on “V-aş ruga să îmi spuneţi despre ce cărţi să scriu. Mulţumesc :)”
Sunt curios să văd ce impresie ți-a lăsat „Roșu și negru”. Și îți propun și ceva românesc ca să echilibrăm balanța: „Ghidul nesimțitului”.
Un vot pentru Cosmetica dușmanului !:)
Scrie despre nopti la Ada Kaleh. Ceva ce nu multi dintre noi stim. ce-a fost si de ce nu mai e.
Eu despre aia as citi. În rest, in afara de stendhal, nu cunosc niciun autor… a, am citit ghidul nesimtitului, mai are vreo 3 carti in genul ala, razi de lesini
Ghidul nesimtitului de Radu Paraschivescu. Acum citesc si eu cartea asta si sunt curioasa daca ti-a placut, ce ti-a placut sau nu.
Sper ca ai vazut piesa Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar si Tanti Roz. As vrea sa stiu cum e cartea, daca sa o cumpar :)
Măi om, scrie pentru majoritatea bloggerilor. Adică scrie despre Mersul Trenurilor şi Cartea de Telefoane :)
Ai citit „Arta de a avea întotdeauna dreptate” (Arthur Schopenhauer)?
Bună idee. Mi-ar plăcea să scrii despre Nopţi la Ada-Kaleh.
Eu ţi-aș recomanda Jo Nesbo cu a lui „Headhunters”
Scrie despre cartea Mireasma trandafirilor salbatici de Sorina Popescu – o carte care iti taie rasuflarea de la inceput pana la sfarsitul ei. Asta este parerea mea, cred ca nu exagerez. Mai ramane sa te convingi si tu dupa ce o citesti.