Schimbatul ciorapilor, un gest politic ineluctabil

Unul din bancurile (sau o fi fost întâmplare reală, cine ştie…) care îmi par că se aplică absolut splendid în politică (nu doar cea de la noi, ci de peste tot) este cel de mai jos.

Vine sergentul la soldaţi şi le spune:
– Măh, am două veşti, una proastă şi una bună. Cu care să încep?
– Cu aia bună, să trăiţi!
– Vestea bună este că astăzi vă schimbaţi ciorapii. Vestea proastă este că vi-i schimbaţi între voi.

Cam aşa şi cu ceea ce – politologicheşte şi ntelectual – se numeşte alternanţa la guvernare. Un fel de schimbat de ciorapi între ei. Proces laborios în care noi, poporul votant, ne uităm doar la zburatul ciorapilor dintr-o parte în alta uitând să ne întrebăm dacă nu ar trebuie să ne băgăm picioarele cum ar veni.

Schimbatul ăsta de ciorapi politici vine de cele mai multe ori cu mirosuri insuportabile. O gamă impresionantă de putori, care mai de care mai infecte. Una din aceste putori se numeşte „hai să îl schimbăm pe X pentru că nu vrea să îşi schimbe ciorapii cu noi şi nici nu poartă mărimea noastră, dă-l dreaqu„. V-aţi prins, schimbările politice doar pentru că ăla nu este de-al nostru. Indiferent dacă ăla este foarte bun acolo unde este.

Dar să nu credeţi că asta se întâmplă simplu. Gen îl dau afară şi gata. Noooo, e prea simplu ca să nu fie complicat. Ba reduc schema şi postul ăla dispare, ba bagă nu ştiu ce transfer, ba schimbă grila de salarizare, ba – dap, inclusiv asta se întâmplă – desfiinţează instituţia sau îi schimbă statutul din cal în clanţă nichelată.

Am şi două exemple. Unul este Flavius Bunoiu, fostul director al Casei de Cultură din Oradea. Un om cam lovit cu pucul, e drept, adică nu e cea mai relaxantă persoană din lume. Doar că e a făcut lucruri în funcţia aia. Lucruri pe care nu o să le mai prea vadă Oradea repede. Şi le-a făcut în condiţiile în care bugetul îi era tot timpul tăiat. Dar s-a descurcat în aşa fel încât a adus şi mai mulţi bani pentru instituţie. Adică era foarte bun în ce făcea. Dar asta, fireşte, nu contează. Ciorapii trebuie schimbaţi.

Un alt exemplu este Mihai Pătraşcu, şeful Aeroportului Baia Mare. Care a mişcat lucrurile de când este în funcţie aşa cum nu a făcut-o nimeni înaintea lui. Şi care gândeşte lucrurile în perspectivă, nu doar pe pista lui de aterizare, ca să zic aşa. Dar asta, fireşte, nu contează. Ciorapii trebuie schimbaţi.

Ciorăpeală plăcută, tovarăşi!

4 comentarii la “Schimbatul ciorapilor, un gest politic ineluctabil

 1. Danyzus Răspunde

  Nimic noi sub stele, cei care fac munca corecta si nu „cotizeaza” la bunastarea partidului isi pierd functiile.

 2. frmshk Răspunde

  Îmi doresc mult să cred că lucrurile încă se mai pot schimba. Că corectitudinea mai are ceva de spus. Dar, știu, luptăm cu mori de vânt. Și totuși, nu ne lăsăm.

  Mulțumesc mult, Cristi!

 3. poligame Răspunde

  Corectitudine din parti, daca esti cinstit doar cu atat ramai…

 4. Claudiu Răspunde

  Lucrurile se pot schimba, dar va dura și va durea. Suntem un popor incult politic și economic și de aceea suportăm toate căcaturile. Eu mă consider liberal in gândire și vine fiul meu și-mi zice să mai citesc și eu Milton Friedman si Murray Rothbard. Ma uit pe youtube si când am auzit conceptele lui Rothbard (http://www.youtube.com/watch?v=Xuaej3rnLYI) mi-a căzut fața. Cine pe cine educă? Ce să învețe copiii noștri de la noi? Mă intreabă fimiu: „La ce-ti trebuie stat puternic? La ce-ti trebuie stat?”
  Daca noi, românii eram educati politic și economic algeam alți oameni la conducerea țării și le ceream alte lucruri. Ne-am fi ținut de capul lor, ca cererile noastre să fie realizate. Noi am început de la „Noi nu ne vindem țara”. Ce minunat concept! Și am continuat cu capra vecinului. Alt concept neoaș românesc. In rest mârâim pe la colțuri și pe bloguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: