Doamna de fier, un film cam ruginit…

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Am început să mă uit la “Doamna de Fier” (Iron Lady, 2011) pe HBO cu mare interes. Căci, v-am mai spus, îmi plac filmele istorice, chiar dacă vorbim despre istorie contemporană. În plus, aşteptam cu interes să văd cum o joacă Meryl Streep pe Margaret Thatcher. În cele din urmă mi-am dat seama că doar asta este de interes în film, jocul lui Streep. În rest nu m-a impresionat nimic.

Mi-a părut că filmul este doar pentru cei iniţiaţi în ceea ce a însemnat cariera politică şi ascensiunea doamnei Thatcher în viaţa politică britanică şi rolul imens pe care l-a jucat pe scena politică internaţională. Sau pentru cei cărora nu le păsa de asta şi doreau doar un film. Pentru că, din punct de vedere al scenariului, ne aflăm la un fel de limită între cele două categorii, adică ceva de genul “nu le spune totul că oricum unii ştiu iar alţii nu au cum să înţeleagă“.

Se trece foarte uşor peste nişte momente de o intensitate teribilă din biografia doamnei şi, implicit, a Marii Britanii. Probabil că regizorul nu a vrut să facă un film istoric propriu zis, ci să arate frământările interioare ale personajului aflat în postura de a lua nişte decizii monumentale. Din punctul meu de vedere nu a reuşit. La fel cum nu a reuşit nici să scoată istoria din biografie. Pentru că nu avea cum. Viaţa lui Margaret Thatcher este istorie!

Nu m-am putut abţine să nu compar filmul cu Lincoln. Ce diferenţă… Din toate punctele de vedere. Prefer tezismul american fluturând pe piaţa ideilor decât ermetismul britanic înţepenit în a crede că lumea înţelege nu ce spun în realitate, ci ce aş vrea eu să înţeleagă.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Doamna de fier, un film cam ruginit…”

  1. Oricum ar fi, e un film de vazut pentru toti politicienii nostri, poate asa, romantat inteleg si ei ce inseamna adeziunea la o doctrina economica , incurajarea micului intreprinzator si a business-ului in general ! Si asumarea unor Principii! Cat despre momentele de intensitate teribila le pot gasi pe Discovery . :)

    1. Pai aia e ideea! Filmul nu este despre ” adeziunea la o doctrina economica , incurajarea micului intreprinzator” decat intr-o foarte mica masura. Mai mult ca pretext pentru a face un film despre Margaret Thatcher omul, nu premierul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)