Cum ar fi fost dacă „Blogosfera românilor de pretutindeni” nu s-ar fi lansat cu spam?

Îmi aduc aminte că, la o întâlnire pe tema cărţile şi social media, era o doamnă scriitoare foarte revoltată că a fost amendată (sau ceva) pentru că făcuse un spam grosolan cu – zicea ea – o „iniţiativă de suflet”. Nu mai ţin minte exact ce era, dar parcă îmi aduc aminte că, da, era de suflet, adică era faină, la care m-aş fi alăturat şi eu. I-am spus atunci (pe un ton ridicat, recunosc) ceva la care sala a tăcut instant:

Nici dacă aveţi exclusivitate asupra venirii lui Iisus Hristos nu aveţi voie să faceţi spam!

Băgaţi asta la cap atunci când mai vreţi să anunţaţi proiecte de suflet sau orice altceva ce ţine de parte asta de coracon şi care, spre deosebire – aţi putea gândi voi – de promovare comercială de produse şi de astea, la voi se acceptă pentru că, nu-i aşa, este de coracon toată chestiunea. Nu faceţi de astea. Pentru că

Nici dacă aveţi exclusivitate asupra venirii lui Iisus Hristos nu aveţi voie să faceţi spam!

La asta mă gândeam când am văzut mailul prin care sunt anunţat (spamat ar fi termenul corect în acest context) că s-a lansat Blogosfera Românilor de Pretutindeni. O iniţiativă de suflet, sigur, dar care nu se apropie nici pe departe de venirea lui Hristos pe pământ. Aşadar, spamul m-a întristat decisiv. Bine, ar mai fi întrebarea de ce blogosfera românilor de pretutindeni se coagulează pe facebook, nu pe un blog, dar asta este o altă poveste, desigur.

14 comentarii la “Cum ar fi fost dacă „Blogosfera românilor de pretutindeni” nu s-ar fi lansat cu spam?

 1. Haotik Răspunde

  De cand am doar 10 prieteni pe facebook nu mai sunt invitat in nici un grup dasta tampit. Ceea ce e foarte bine.

 2. ihearlights Răspunde

  Haotik, cred ca iti urmez exemplul in curand!

 3. Cristian China Birta Răspunde

  Nu stiu daca asta cu izolatul in turnul de fildes 2.0 este solutia. Cel mai bine, cred eu, este – ca in orice lucru in viata – calea de mijloc. Bine, e drept ca asta este cel mai greu de gasit, dar no, zic si eu :))

 4. Ciprian Andronache Răspunde

  Neața! Eu am mai multe bloguri, sunt în Napoli, dar se pare că nu sunt printre acei români de pretutindeni :).

  FB-ul e pâinea la mulți, deci să nu ne supărăm pe ei. Am realizat și eu un articol pe un blog de pamflet : Cum să faci bani pe fb cu Ceaușescu :)

  P.S. Nu vă lăsați deranjați de astfel de chestiuni, este luni dimineață și trebuie să muncim în forță :)

 5. D-Petre Răspunde

  Gata m-am hotarat … fac si io da pe Google plus un cerc care se va numi „Feisbuluceala romanilor de pretutindeni” asa ca asteptativa la un tsunami de mesaje pentru promovare :) :) :)

 6. andrei cismaru Răspunde

  mult zgomot pentru nimic. nu merita sa ne consumam timpul pe niste tampiti

  • Cristian China Birta Răspunde

   Ce ai de esti atat de dur in exprimare? Poate oamenii astia sunt bine intentionati, dar pun gresit problema pentru ca nu se pricep mai bine. Mi se pare exagerat sa ii faci tampiti, serios.

   • andrei cismaru Răspunde

    bine, retrag tampiti si il inlocuiesc cu „oameni bineintentionati dar neinitiati in ale online-ului”

 7. Bogdan Răspunde

  Mare dreptate ai!
  +1 la articolul tau.

  PS: Da’ m-ai lovit cu „coracon”-ul ala. Neuronul meu intelegator de spaniola/portugheza era adormit. Daca tot scrii cu diacritice, fa si „c”-ul ala corect – adica ç

  • Cristian China Birta Răspunde

   Sefu, am io ratiunile mele sa „gresesc” masiv cu „coracon” ti le spun la o bere. Cred ca e a 545342542-a sau ceva :))

   • Bogdan Răspunde

    Imi place ca stii sa calculezi! (si eu tot la 545342542 de beri ajunsesem) :-P

 8. Dan Pandrea Răspunde

  Cand vad un astfel de nume ma gandesc la toate formatiunile nationaliste care au existat pana acum.

 9. Andrei Pascaru Răspunde

  Daca imi sterg prietenii de pe facebook pana ajung la fascinantul numar de 10 sau daca imi inchid contul, este acelasi lucru. Pentru cei din blogosfera sau din domeniul web 2.0, stim cu totii ca este o ideea proasta (cel putin pe partea promovarii) sa renuntam la contul de facebook sau la majoritatea „prietenilor” de pe facebook. Asa ca raman doar doua variante: 1. suck it up b**ch ( expresia este doar pentru adaugarea unui dram de drama (imi place cum suna asta, dram de drama) revenind) sau 2. geniile din web 2.0 ar trebui sa se gandeasca la o campanie de constientizare a metodelor de promovare ale colegilor de breasla. Revolutia web 2.0 suna bine, poate fi o metoda buna de promovare a unui produs deci apucati-va de treaba.

 10. Razvan Răspunde

  Cand oamenii isi vor da seama ca mesajele impersonale raspandite „pe toate drumurile” nu conduc la lucruri pozitive, lucrurile vor fi mult mai interesante.

  Pana una alta, cunosc oameni cu mult mai „self-considerati” importanti care spameaza nesimtit. Mult mult mult si foarte prost.
  Dar suntem noi rautaciosi, nu? :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: