Felicitări corespunzătoare pentru ”Orașul de sub oraș”

Auzisem de inițiativa celor de la Teatrul Masca numită ”Orașul de sub oraș”, adică să aducă teatrul, muzică, artele în general, în metrou și să îi surprindă, astfel, pe călătorii care trec pe acolo. Nu prea înțelegeam eu cum devine treaba asta. Și nici nu ai cum să înțelegi cum e până nu te duci să vezi cu ochii tăi. Cum am făcut eu când am fost să îi văd pe Make și Folk Band Imperfect.

În primul rând te surprinde, cum e și firesc, locul unde are loc isprava. Adică fix în centrul peronului de la metrou. Te simți oarecum ciudat când te îndrepți spre locul unde urmează să asiști la concert, dar obișnuința ta e de vină, clișeele cu care ai crescut și care strigă din toți neuronii disponibili că teatrul și muzica se prestează pe scenă, măăăăăăh, nu prin cotloane ingenue.

Dar după ce intri în atmosferă, începi să te simți foarte bine când vezi fețele oamenilor care ba se opresc surprinși și își schimbă pentru câteva minute încruntarea cu un zâmbet relaxat, ba încep să fredoneze refrenul unor cover-uri pe care le cântă trupa, ba vezi copii care își opresc părinții, mai grăbiți decât ei (mereu mai grabiți decât ei…), ca să vadă ce cântă baieții. Vezi tot felul de oameni, tipologii în mișcare și reacțiile lor la o rupere de ritm în curgerea stereotipă și repetivită a vieții lor. Și vezi că toți, fără excepție, reacționează frumos. Și deveni, măcar pentru câteva clipe, oameni dacă nu mai buni măcar mai zâmbitori.

Asta mi se pare superb la inițiativa ”Orașul de sub oraș”: că ne aduce aminte cât de mult contează că am uitat să zâmbim și cât de mult ne costă că nu facem mai des asta :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.