Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

Cum te poate face o carte să vrei să vezi un oraș

Așa mi s-a întâmplat mie cu ”Anticarul” lui Julian Sanchez. Unde îți prezintă Barcelona cu atât de multă pasiune și cunoaștere a tot ce înseamnă acel oraș din punct de vedere istoric și urbanistic încât îți vine să îți face rezervare la avion și să faci măcar un weekend acolo.

Bine, ”Anticarul” nu e o carte turistică, dă-i pace. Ci una care se înscrie în seria celor polițisto-cospiraționisto-religioase. Cei care mă cunosc s-ar putea întreba, cu sprânceana ridicată a mirare, cum de citesc eu așa ceva. Și ar avea dreptate. Pentru că policier-urile nu mă coafează decisiv, faza cu conspirațiile îmi provoacă de cele mai multe ori un căscat, iar la faza cu religiozitate, ei bine, aici sunt de un abis al nepăsării profund. Dar cu toate acestea, uite că am citit această carte. Și am făcut-o pentru că, dincolo de cele zise mai sus, m-a prins lumea iubitorilor de vechi și de artă descrisă în carte și în mijlocul căreia se desfășoară acțiunea, lumea anticarilor. Plus, cum vă ziceam, spectaculosul tur virtual și livresc pe care îl faci prin Barcelona citind cartea.

Stilul autorului nu este unul care să te facă să îți ții respirația sau să stai câteva clipe să îi admiri ceva întorsătură de frază. Ba dimpotrivă. Julian Sanchez vrea doar să îți povestească ce s-a întâmplat,  cum ar veni, fără să își piardă vremea cu prețiozități semantice. Afli că ăla face aia, aia zice aia și tot așa, toată cartea. Până și făptașul, dacă îmi permiteți, este relativ vizibil cu multe pagini înainte de a face revealul, dar asta nu te deranjează, căci Sanchez nici nu are pretenția că îți promite să te rupă în două de cât de șmecher autor care te ține ca pe ace este. Iar despre faptul că, practic, personajul principal este ceva piatră a lui Dumnezeu, trebuie să ai acel fior de credință (sau cum să îi zic) pentru a citi și altfel decât pe litere (dacă înțelegeți ce vreau să zic…) ce se întâmplă în carte, iar eu, v-am spus deja, am un deficit masiv la asta.

Recomand cartea celor care vor să petreacă ceva timp cu o lectură ușoară, care se citește repede și care vor să se rupă de rutina de zi cu zi. Și, firește, celor care vor să facă o vizită în Barcelona din fotoliul lor :)

Un comentariu la “Cum te poate face o carte să vrei să vezi un oraș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.