Nu ne vom plictisi niciodată când le vom citi scrierile nemuritoare

Prietenii mei apropiați îmi spun, clătinând agale din scăfârlie, ”amice, ești deja prea obsedat de faza cu Imperiul Roman, zău…”. Eu dau din umeri, firește, căci ce aș putea să le răspund? Căci da sunt mare, mare, mare fan al senzaționalei lecții pe care ne-o dă creșterea și decăderea acestui teribil noroc pe care l-a avut civilizația occidentală și care se numește Imperiul Roman. Citesc tot ce prind pe această temă și aș putea spune că sunt în stare să duc o discuție decentă pe perioada dintre sfârșitul Republicii (cam de pe la Sulla, zic eu) și până spre finalul dinastiei Iulio-Claudiene. Nu zic că nu știu și în rest, dar perioada asta m-a fascinat de-a dreptul.

Tocmai am terminat de citit ”Istoria în Roma antică – Teoria și poetica genului” a marelui savant român Eugen Cizek. O carte de referință pentru cei care sunt pasionați de subiect. În care autorul face o trecere sintetică, dar mai mult decât suficientă ca punct de plecare, prin opera marilor istorici romani, pornind de la Cato cel Bătrân și Sempronius Asellio, trecând prin Salustius, Titus Livius, Tacitus și ajungând la extraordinarul istoric de secol IV Amian (din păcate fără un ”brand” atât de mare ca al altor istorici).

Este o lectură fascinantă pentru cei pasionați de istorie, căci maestrul Cizek ne conduce cu o mână fermă, dar îngăduitoare prin conflictul dintre istoria-cunoaștere și istoria-realitate, între adevărul istoric și adevărul absolut, între istoria ca oratorie și istoria ca poezie, căci atunci când scriu acești istorici, acestea erau problemele. Disputa nu era pe neutralitatea istoricului, pe respectarea adevărului absolut. Dezbaterea se purta în jurul conceptului de ”fides historica”, înțeles, de cei mai mulți dintre acești istorici, ca pe un adevăr care nu trebuie să mintă, dar care nici să spună adevărul de dragul adevărului.

Sigur că noi, în 2011, suntem înclinați să încruntăm sprânceana când auzim noțiuni de acestea. Dar istoricii despre care este vorba în carte au trăit în niște vremuri mai ciudate, când a spune lucrurilor pe nume îți aducea de multe ori necazul în viața. Iar baletul programatic pe care îl făceau în operele lor este, din acest punct de vedere, de înțeles.

Recomand cartea tuturor celor care vor să înțeleagă mai bine cum și de ce s-a scris istoria cum s-a scris. Și închei așa cum, în spiritul a ceea ce simt eu față de ce a însemnat Imperiul Roman, încheie carte și profesorul Cizek: ”Istoria-cunoaștere a romanilor constituie o pasionantă mărturie a gândirii universale, o dezvoltare măreață a creativității unor oameni apropiați de noi în multe privințe. Nu ne vom plictisi niciodată când le vom citi scrierile nemuritoare”.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.