Bloggingul este un maraton, nu un sprint (ca să nu zic șpriț)

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Sunt de aproape 4 ani în blogosferă. Ceea ce mă face, în ani 2.0, îngrozitor de bătrân :)) Bine, bine, hai să zicem experimentat, nu bătrân… Și în anii ăștia am văzut cele trei tipuri de ”alergători” 2.o (că doar astea îmi vin în minte acuma, ce vreți de la mine, sunt decât unul și eu :D). Pe care îi intromisionez mai jos întru masivă exemplificare.

Sprinterul. Și-a făcut blog, a înjurat vreo 3-4 cum i-au picat la mână, a dat un tun cu ceva bârfe de prin companii sau din budoarul unor vedete, s-a sucit, s-a învârtit vreo 2-3 luni și apoi a dispărut pe turnantă, greșind, firește, pista. Iar unii dintre ei promiteau mult, mustea talentul în ei, dar no, ce să faci, viața are mai mult de 100 de metri, dacă înțelegeți ce vreau să zic…

Șprițerul. El rezistă mai mult. Dar doar pentru a băga niște șprițuri 2.0 de mare angajament. Adică el se activează numai când e rost de ceva ”băută”, zis așa mai pe românește, când trebuie, din diverse motive, să mai presteze ceva pe al său blog, ca să mănâncă și gura lui un strop de oareșce. Nu zic că e rău. Dar bine o fi?

Maratonistul. El aleargă. Și aleargă. Și aleargă. Atent la ce se întâmplă (să vadă cât de denivelată e pista, care sunt condițiile atmosferice, poziția celorlalți alergători – căci coatele se dau la greu, firește -, își dozează efortul) și aleargă, aleargă. Pentru că îi place. Pentru că el a descoperit că și alergatul în sine e frumos, nu doar trecerea liniei de finish. Și aleargă, și aleargă…

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

14 thoughts on “Bloggingul este un maraton, nu un sprint (ca să nu zic șpriț)”

 1. vai ce bine ma simt cand citesc acest articol stiind ca a pornit de la o discutie pe care am avut-o intr-o zi pe minunatul drum al mingii la Galati

 2. La chestia asta, cred că se potrivesc spusele lui Pierre de Coubertain:
  ”Ai invins ? Continuă! Ai pierdut ? Continuă! ”
  și:
  ”Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cucerești, ci să lupți bine.”
  Pfuai, că v-am umplut de sfaturi! ;))

 3. Fără falsă modestie afirm că sunt clar un maratonist, în scurt timp împlinesc doi ani de blogging, unul pe .ro. Am fost răsplătit pentru ce am scris pe măsură însă treptat treptat și parcă-mi pare bine că m-am abținut să fac și să dreg asemeni sprinter-ului mai sus descris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)