Să citești 650 de pagini despre istoria Imperiului Roman în concediu în Tenerife nu e ceva ce multă lume ar considera că e ceva firesc. Dar la mine da :D Pentru că tot ce ține de această fabuloasă execuție a spiritului uman numită Imperiu Roman mă pasionează teribil, iar orice pasiune pe care o execuți în doze firești și normale mă relaxează minunat.
”Istoria Romană” scrisă de genialul Theodor Mommsen este excepțională. Am citit abia primul volum, care tratează perioada dintre înființarea Romei și până la cucerirea integrală a Greciei. O perioadă pe care, serios, ar trebui să o studiem toți cu atenție pentru că este reprezentativă pentru combinația de încăpățânare, caracter, șansă, greșeli monstruoase, vitejie, lașitate și prostie pură din viața unui mare popor.
Am citit foarte multe cărți despre romani. Pe unele le-am citit și recitit pentru motivul că am simțit că respectivii autori interpretează istoria pe sufletul meu. Și îmi erau dragi acești autori :D Și Mommsen îmi e drag acuma după ce am citit primul volum din Istoria sa. Numai că la el mă și ridic în picioare când spun asta.
Ce reușește Mommsen ca nimeni altul este punerea în context. E genial în a face așa ceva. Adică evident că știam și înainte despre războaile greco-romane, cu Filip și Perseus conducându-i pe greci, dar le știam din punct de vedere militar, dacă vreți, adică exclusiv războinic. Mommsen te obligă, însă, să vezi toate aceste și din perspectivă economică, religioasă, diplomatică, politică, din ce perspectivă vrei tu. Și, după ce citești ce scrie el, înțeleți că înțelegi :)
Cred cu maximă tărie că Istoria Romană a lui Mommsen trebuie să existe în biblioteca oricui care are cât de cât pasiune pentru istorie.
8 thoughts on “E drept că am gusturi ciudate în materie de lecturi de vacanță”
Interesanta recomandarea.
fiecare cu placerea lui …
Istoria e frumoasa.. pacat ca putini sunt interesati
Pingback: avemblog.net
Las’ că ştim noi că aplici ceea ce citeşti în strategiile tale onlainiene! Nici în concediu nu te-astâmperi, nesătulule! :)))))))
Istoria, ca istoria, dar prezentul ne omoara. Veyi articolul Boc, roşiile, ouăle şi digurile (care nu sunt), pe http://taxapenonvaloareaadaugata.blogspot.com
Sunt foarte interesante aceste lucruri si tin de cultura generala. :) Daca iti place si vrei e minunat sa stai sa citesti o astfel de carte.
Felicitari.
Este un tratat de istorie care poate fi abordat si de publicul larg, nu numai de istoricii antici.
N-am inteles de ce trebuie incadrat la „ciudat”. E doar o carte pana la urma, chiar daca format mare si in doua volume.