21.07.2017

E drept că am gusturi ciudate în materie de lecturi de vacanță

Să citești 650 de pagini despre istoria Imperiului Roman în concediu în Tenerife nu e ceva ce multă lume ar considera că e ceva firesc. Dar la mine da :D Pentru că tot ce ține de această fabuloasă execuție a spiritului uman numită Imperiu Roman mă pasionează teribil, iar orice pasiune pe care o execuți în doze firești și normale mă relaxează minunat.

”Istoria Romană” scrisă de genialul Theodor Mommsen este excepțională. Am citit abia primul volum, care tratează perioada dintre înființarea Romei și până la cucerirea integrală a Greciei. O perioadă pe care, serios, ar trebui să o studiem toți cu atenție pentru că este reprezentativă pentru combinația de încăpățânare, caracter, șansă, greșeli monstruoase, vitejie, lașitate și prostie pură din viața unui mare popor.

Am citit foarte multe cărți despre romani. Pe unele le-am citit și recitit pentru motivul că am simțit că respectivii autori interpretează istoria pe sufletul meu. Și îmi erau dragi acești autori :D Și Mommsen îmi e drag acuma după ce am citit primul volum din Istoria sa. Numai că la el mă și ridic în picioare când spun asta.

Ce reușește Mommsen ca nimeni altul este punerea în context. E genial în a face așa ceva. Adică evident că știam și înainte despre războaile greco-romane, cu Filip și Perseus conducându-i pe greci, dar le știam din punct de vedere militar, dacă vreți, adică exclusiv războinic. Mommsen te obligă, însă, să vezi toate aceste și din perspectivă economică, religioasă, diplomatică, politică, din ce perspectivă vrei tu. Și, după ce citești ce scrie el, înțeleți că înțelegi :)

Cred cu maximă tărie că Istoria Romană a lui Mommsen trebuie să existe în biblioteca oricui care are cât de cât pasiune pentru istorie.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Despre literatura pornografică. Discuție aplicată

Avem ceva Spielberg sau Tarantino pe aici?

8 comentarii

 1. duminică, 4 iulie 2010, 17:18

  Interesanta recomandarea.

  Răspunde
 2. duminică, 4 iulie 2010, 17:21

  fiecare cu placerea lui …

  Răspunde
 3. duminică, 4 iulie 2010, 17:45

  Istoria e frumoasa.. pacat ca putini sunt interesati

  Răspunde
 4. duminică, 4 iulie 2010, 17:47

  E drept că am gusturi ciudate în materie de lecturi de vacanță » Chinezu – Un chinez ca tot romanu’…

  Lecturi de vancanta pe stilul „Chinezului”….

  Răspunde
 5. duminică, 4 iulie 2010, 18:59

  Las’ că ştim noi că aplici ceea ce citeşti în strategiile tale onlainiene! Nici în concediu nu te-astâmperi, nesătulule! :)))))))

  Răspunde
 6. Mircea Teslovan
  duminică, 4 iulie 2010, 19:00

  Istoria, ca istoria, dar prezentul ne omoara. Veyi articolul Boc, roşiile, ouăle şi digurile (care nu sunt), pe http://taxapenonvaloareaadaugata.blogspot.com

  Răspunde
 7. duminică, 4 iulie 2010, 19:22

  Sunt foarte interesante aceste lucruri si tin de cultura generala. :) Daca iti place si vrei e minunat sa stai sa citesti o astfel de carte.

  Răspunde
 8. luni, 5 iulie 2010, 04:27

  Felicitari.
  Este un tratat de istorie care poate fi abordat si de publicul larg, nu numai de istoricii antici.
  N-am inteles de ce trebuie incadrat la „ciudat”. E doar o carte pana la urma, chiar daca format mare si in doua volume.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *