Mihnea Dumitru este the mastermindul lu’ codexpolitic.us. O adunătură de bloguri politice la care, mărturisesc, aterizez permanent şi cu oarece necesitate bolnăvicioasă având în vedere că sunt, nu-i aşa, politice :) I-am făcut un chinezărview pentru motivul extrem de tehnocrat că suntem pretenari. De parcă aş fi avut nevoie de unul… :D
chinezu: Din start trebuie sa spunem cititorilor ca am inceput acest interviu la fix 1 minut dupa declaratia de presa a lui Traian Basescu (ieri, 23 nov. ora 18 s’un pic). Deci suntem marcati :D Asadar, stimate domnule Mihnea Dumitru, ce parere ti-a facut papagalul asta de Basescu? Si o spun in modul cel mai elegant cu putinta…
Mihnea Dumitru: Ma faci sa intru in modul „defensiv” si nu-mi place. Ce parerea sa-mi faca? A pierdut timpul spunand ceva ce era cat se poate de clar: „Antonescu n-are ce sa dea nimanui. Vorbim pe 7.”
Pai dupa declaratia de dimineata a lui Crin Antonescu ce mai putea zice?
Putea sa nu-l bage in seama, nu pierzi timpul in turul 2 discutand despre perdantul turului 1. Aici se vede unul dintre minusurile lui Basescu, faptul ca -uneori- e mai bine sa taca.
Daca tot suntem la faza post-tur 1, ia zi-mi ce parere ai despre social-liberalismul cu care o sa ne bombardeze PSD si PNL ca sa isi imbrace pactul intr-o forma oarecum ideologica?
Mi se pare o facatura, daca tot e sa pornim de la pasul 1, ca sa zic asa. Geoana are nevoie de voturile celor care au preferat sa-l voteze pe Crin in detrimentul lui Basescu. Nu sunt neaparat liberali, deci, automat, pot vota si pentru Geoana / contra Base in turul 2. Ca uniune politico-ideologico-masonerico-mondiala stanga – dreapta suna exact asa cum e: cam greu sa te bucuri cu ambele maini. S-a dus eleganta interviului… :)
No bun. Hai sa revenim la oile, ca sa nu zic blogurile, noastre. Adica la tine :) Pai normal esti, mai, la cap sa ai tu hobbyul asta sa aduni la un loc si sa studiezi toate blogurile politice de pe la noi? Ce e cu pasiunea asta?
Nu-s fetishist, nu ma frec cu bitzi si bytes de corpul umed, e doar o parte din studiul unui doctorat inceput acum 2 ani. Blogul e locul unde pot arata, pasiv-agresiv, ca-s mai destept decat arat. Si din conexiunea doctorat – blog a iesit o chestie care, in rare momente, merita citita.
Rare momente pe dracu… Oricine vrea sa stie care e treaba cu blogosfera romaneasca la tine ajunge. Lasa modestia cand esti pe blog aci la mine, ca dau cu delete daca mai faci de astea :) Cat de greu a fost sa strangi atatea bloguri? Ma refer si tehnic dar, mai ales, pe partea de auto-motivatie, ca sa zic asa.
Pornit din link in link, am fost o buna perioada de timp liber profesionist, ca sa zic asa, deci nu e ca si cand n-as fi avut timp la dispozitie. Am intrat in joc la un moment in care nu erau chiar atat de multe. In orice mediu iti trebuie un an sau doi ca sa devii parte a sistemului, deci deja am ajuns la un punct in care, daca apare ceva, se adauga la Codex aproape in acelasi timp cu lansarea site-ului. Iti faci conexiuni, bagi un networking, mai pe surse, mai pe ochi frumosi. Nu-l vad, insa, ca pe o resursa care beneficiaza publicului. Utilitatea cea mai mare a intregii povesti e ca poti vedea trendurile in politica si ca poti afla, de multe ori inainte sa apara la stiri, stirile.
Asta urma sa te intreb. Lumea e obisnuita sa gandeasca atunci cand e vorba de politica in termeni de partide. Adica blogosfera PSD, blogosfera PDL si tot asa. Cum vezi impartirea asta? Ma refer ca dimensiuni pentru fiecare, ca agresivitate, ca orice vrei tu sa zici ca ai inteles intrebarea desi formulata penibil :)
Nu e chiar asa si sunt multe de zis aici. In primul rand, nu exista prea multe site-uri care aduc toate resursele astea impreuna. Sunt bloguri de gigei care sustin un partid, bloguri de primarii colorate, bloguri de politicieni si bloguri de ziaristi colorati. Dar exista si bloguri de oameni normali la cap care sunt *doar* oameni. E foarte greu sa-i imparti pe categorii. Cred ca imparteala mea e cea mai okay, pana la urma: Esti membru de partid? Intri la partidul resdectiv. Faci pe nevinovatul comentator obiectiv? Sansele sunt ca stiu oricum ce esti si, daca te prind, ajungi unde trebuie. Dar sa ne intelegem, nu sunt eu judecatorul nimanui. E vorba doar de un efort academic, deloc unul cu autoritate sau importanta.
In mod normal trebuia sa incep cu inceputul. Da’ la cum stiu io face interviurile… Deci, cate bloguri ai in acest moment in codex si cum sunt impartite pe caprarii?
Cam 1010, impartite pe Comentatori (gigei neinregimentati politic), Generici (bloggeri care scriu bine si care mai ating subiecte politice), Partide, Ziaristi si cateva sub-categorii gen Justitie sau Codex Politicus, adica termenul obsesivo-des folosit de mine pentru a denomina cele mai bune bloguri dupa parerea mea. E un fel de branding pervers, ma intelegi :)
Daca tot ai dat cu geana prin 1000 de bloguri, vin 2 intrebari beton :D Cati din astia 1000 chiar stiu scrie si cati din astia 1000 chiar se tin de treaba si posteaza mai des de o data pe saptamana?
Iti dai seama ca nu-s nebun (si nici nu mai am timpul necesar) sa trec fizic si ocular prin 1000 de bloguri zilnic. Deja cam stiu ce sa citesc ca sa inteleg ce se spune, reprezentativ, pentru fiecare grupa din monitorizare. Cam 25-30% scriu zilnic si cam 20-30 de bloggeri scriu bine. Aici mentionez ca, desi am preferinte politice destul de clare, am capacitatea sa identific pe cei care scriu bine si de alte denominatii, ca sa zic asa. Dar da, cam 20-30 sunt de viitor.
Bun, tu ai facut chestia asta din ratiuni academice. Da’ ti-a folosit la ceva practic? Adica ai monetizat treaba asta cumva? Ceva oferte de colaborare, una alta?
Raspunsul scurt e ‘da’. Am colaborat, in general, cu firme, nu cu politicieni. Momentan refuz absolut orice fel de colaborare cu politicieni, deoarece, cu cateva mici exceptii, am intalnit mult prea multe dureri de cap in niste task-uri cat se poate de tehnice. Nu mai fac ‘bloguri’ pentru unul sau altul sub nicio forma, iar daca e cazul sau imi place politicianul, nu cer bani pe facutul blogului sau pe prezenta online. Nu am firma de asa ceva, iar politica romaneasca in sensul consultantei pe imagine e mult prea ignoranta ca sa-mi bat capul, mai ales pe online. Dar oferte de colaborare pe consultanta am mai avut. De cele mai multe ori, insa, am ajuns sa le refuz.
Deci nu te-ai imbogatit din online… Da’ de facut bani din online iti propui sa faci? Sau dupa ce iti temini doctoratul inchizi blogul si la revedere?
Nu stiu ce fac dupa ce termin doctoratul (in speranta ca-l trec). Nu ma vad predand, desi mi-ar placea. In principiu, nu ma bag pe online-ul politic, pentru ca e o pierdere de timp cu politicienii. Imi place sa vad ca ceea ce prevazusem cu vreun an inainte, apropo de blogurile comune, incepe sa se intample. Mi-ar placea un astfel de efort, dar nu vad cum s-ar monetiza fara vreun mogulash in spate sau ceva banuti de pornire. Blogul s-ar putea sa moara dupa ce termin doctoratul, deci undeva s-ar putea sa trebuiasca sa scriu.
E un pic mai ciudat ce imi zici tu aici… Pentru ca, vrei nu vrei, ti-ai creat o mica mana de oameni care te urmaresc zi de zi si care s-au obisnuit sa te aiba in reader. Suna ca dracu, dar io cred ca ai o responsbilitatea si fata de ei (me included) atunci cand decizi sa inchizi blogul…
Hai sa ne intelegem, ca suntem oameni: nu ma deranjeaza ideea de a scrie undeva, preferabil dupa legea mea, odata la cateva zile. Dar a avea blog propriu inseamna sa faci niste compromisuri pentru audienta si trafic, ca sa nu mai vorbim de banet. Daca tu ma citesti, o faci pentru ce scriu, nu pentru restul. Ori daca vreau sa-ti ofer tie o astfel de experienta orgasmica, eu trebuie sa am ori pe cativa altii care sa umple golurile in perioadele in care mie mi se rupe sau n-am ce scrie, ori o solutie integrata si misto apropo de stilul general al site-ului (e.g. magazin weekly). In toate aceste lucruri, avand in vedere ca nu fac niciun ban din toata afacerea, exista ideea sa trebuiasca, totusi, sa mananc si sa traiesc. De benzina, de altele. Aia caut, o solutie pt tot.
Corect. Io am simtit sa zic chestia de mai sus, da’ mai mult nu ma bag :D Zi-mi de prieteniile pe care ti le-ai facut prin intermediul blogului. Sau prietenii e mult spus?
Unele-s chiar prietenii, ca nu stau degeaba cu tine acum pe mess, in loc sa ma duc la masa. Tu si altii sunt prieteni reali si buni. Problema mea e ca trebuie sa ies din neclaritatea asta de personalitati pe care o cunosti prea bine si sa-mi asum prezenta online si offline, ca tot unitar. Ori asta o sa se intample, probabil, ceva mai tarziu, atunci cand o sa pot. Mi-am facut cativa prieteni buni prin intermediul blogului, la care tin foarte mult si pe care i-as tine in blogroll orice s-ar intampla :)
Stii ca io sunt mare fan al cunoasterii omului in offline, indiferent de cat de mirific mi se pare online. Si stii ca iti reprosez de multe ori ca nu iesi mai mult in lume. Si gata, nu mai zic mai mult :D Dar apropo de asta ce le raspunzi celor care spun ca internetul ne apropie ca sa ne indeparteze, de fapt?
Nu ne nastem in online, nu ne bem berea prin cablul de usb, asa ca online-ul o sa fie intotdeauna o oglinda a vietii noastre adevarate. Si, fiind Romania, inca n-are de unde sa ne uneasca.
No bun, asa mai pe final, iti adresez o intrebare la care eu am raspuns cu „niciodata” dar nu ma lasa sa te influentez :D Cand o sa fie mai important onlineul decat offlineul in alegerile din Romania?
Cand o sa inteleaga Brucan ce inseamna online-ul. Nu, de fapt, atunci cand o sa se poata strange bani din online, iar partidele vor avea baze clare de date apropo de votanti. Momentan asta se intampla la un nivel foarte urban si foarte telefonic. Abia incepe cu listele de emailuri si asa mai departe. In 4-5 ani de campanii, internetul a vazut vreo 3 stadii de dezvoltare. Asta ar fi cam al 4-lea. Deci la alegerile generale viitoare o sa vedem, pe urban, eforturi mai serioase de unire a electoratului online, o sa cam inceapa de pe atunci, cu pasi mici. Stransul banilor va fi cam pe la prezidentialele viitoare. Daca om mai fi online amandoi, pana atunci, o sa-mi poti spune ca am avut dreptate.
Si fix pe final, nu te mai rog sa adresezi clasicul mesaj pentru „cei doi cititori ai lui chinezu” ca cine stie ce prostii zici :D Asa ca, in schimb, vreau sa te rog sa imi dai un sfat in ceea ce priveste devenirea mea bloggeristica Da’ sincer…
Bai, din cate stiu eu despre tine, zic sa continui asa cum ai continuat si pana acum, cu bunul simt care te defineste. Dar nu uita cat ai luptat pentru libertatea asta. Altii abia pornesc in lupta. Zic sa te concentrezi ceva mai mult pe ce e important pentru tine, ca d-aia ai blog ‘personal’ si d-aia te citesc. La o viata lunga pentru chinezu.eu si pinguri multe :)
9 thoughts on “Blogul e locul unde pot arata ca-s mai destept decat arat”
Pingback: Tweets that mention Blogul e locul unde pot arata ca-s mai destept decat arat « Chinezu -- Topsy.com
Profund, futui.
@Darius
unde ai fost, mah, ca mi-ai lipsit cu comentariile tale cat DEXul :))))))))
Pingback: uberVU - social comments
cu multumiri. darius, fain mi’s, futche-m-as, asa-i? :D
Pingback: Am fost chinezarit şi mi-a plăcut | Codex Politicus
Ca sa vezi ca nu am renuntat sa te citesc, chiar daca nu prea comentez… un pic de reclama pe FB nu strica :)))
No, ca faini suntetzi amandoi, tzuka’v-ash sa va tzuk.
Unde’i, trate, tasta aia tenomenala cand ai nevoie toarte mare de ea?
@Chinezu
Deci, tot numar voturi de 3 zile si tot in rahat suntem la Satu Mare.