29.04.2017

Nu mai dați bani la stat, băi! Hai să facem altceva cu ei!

Recunosc cu multă enervare că nu am auzit până acum despre stiriong.ro. Ceea ce e o bulină neagră teribilă pentru mine… Dar recuperez acum această scăpare și, atâta cât contează, siteul intră de acum în blogroll la mine. Plus că am acceptat cu o oarecare vinovăție, dar și cu mare bucurie să mă alături campaniei despre care vă spun mai jos.

Dincolo de mea culpa de rigoare pe care am prestat-o mai sus, vreau să vă îndemn exact ceea ce spun în titlu: nu mai dați bani la stat, băi! Și nu e un îndemn la o grevă fiscală, deși, zău. așa mi-aș dori să văd că avem ca popor cojones să facem măcar o dată așa ceva…

Este vorba despre acei 2% pe care îi putem redirecționa pentru un ONG. Și care, astfel, nu mai ajung la stat, adică nu mai ajung în buzunarele unora sau altora. Numai că jenant de puțini dintre noi o facem. Hai să încerc să vă înlătur niște prejudecăți legate de birocrația pe care vă închipuiți că trebuie să o parcurgeți și care nu e nici pe departe așa.

1. Crezi că e tare complicat să obții formularul și să îl și completezi. Pe dracu! Intră în baza de date cu ONG, o alegi pe care o vrei, completezi câteva câmpuri cu datele date personale și descarci formularul, pe care apoi îl printezi. Și gata! E foarte, foarte simplu!

2. Crezi că o să stai la coadă 3 zile ca să poți depune formularul. Pe dracu! După ce ai printat formularul gata completat, trebuie doar să ajungi la una din jdemiile de agenții BCR și să depui formularul într-o urnă special amenajată. Și gata! Hai că oricum treci măcar o dată pe săptămână pe lângă o agenție de asta, așa că nu mai strâmba din nas :)

3. Crezi că 2% înseamnă puțini bani și că gestul tău nu contează. În timp ce scriam rândurile astea m-am întristat… Pentru că mi-am dat seama că puțini dintre voi înțelegeți că acei bani puțini, cum credeți, acele 2 procente, pe care cu minim efort le redirecționați, înseamnă enorm de mult pentru fiecare dintre cei la care acești bani ajung. Nu vă mai gândiți ca dați acești bani unor abstracțiuni, ci mai bine intrați pe siteul sau blogul ONG pe care ați ales-o și vedeți ce face, pe cine ajută. Alegeți-vă o persoană din ce vedeți acolo sau o inițiativă și gândiți-vă că banii voștri merg pentru respectiva persoană sau respectiva inițiativă. Faceți acest exercițiu și vă garantez că veți gândi altfel.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

3 motive pentru care mi-a plăcut la #ClubulBarbaţilor

Ce aș putea face în Tenerife, dacă tot ajung pe acolo?

20 comentarii

 1. joi, 6 mai 2010, 12:14

  pai si pensiile de unde le primim daca nu dam banii la stat

  Răspunde
 2. joi, 6 mai 2010, 12:19

  @neagaoleg
  te-as baga intr-un crash course de filosofie bugetara
  din care sa intelegi ca merele si perele e greu sa le amesteci, indiferent de cat de Boc esti
  dar daca nu ai inteles ce am zis eu in acest post, o asemenea discutie ar fi absolut irelevanta si fara urmari drastice

  Răspunde
 3. joi, 6 mai 2010, 12:22

  Bre, cand voi ajunge eu la salariu, cei 2% se vor duce exact spre SMURD ;)

  Răspunde
 4. joi, 6 mai 2010, 12:46

  Foarte frumos … eu deja i-am „donat” ce-i 2 % acolo unde este nevoie stringenta de ei !

  Răspunde
 5. joi, 6 mai 2010, 14:02

  daca nu te-ai invartit in lumea ong, e normal sa nu ai habar de stiriong :) pana una alta e o sursa buna de informatii legata de proiectele organizatiilor din Romania :)

  Răspunde
 6. amahya
  joi, 6 mai 2010, 14:06

  Puteti directiona 2% si sa fiti Hoti de timp http://www.hospice.ro/more-campaign/, dupa ce completati formularul mi-l puteti trimite la crhospice@hospice.ro

  Răspunde
 7. joi, 6 mai 2010, 14:43

  […] dreptate Chinezu cand recomanda sa donam cei 2%. Sunt atat de multe cauze nobile pentru care ii putem dona si totusi […]

  Răspunde
 8. matilda
  joi, 6 mai 2010, 14:43

  Corect, dragă Chinez !
  Profesoarele de la şcoala unde învaţă nepoţii mei au convins un număr destul de mare de părinţi să completeze aceste formulare în favoarea şcolii, pentru reabilitarea clădirii şi pentru cumpărarea de calculatoare. Comitetul de părinţi al şcolii va supraveghea cu atenţie cheltuirea banilor .

  Răspunde
 9. joi, 6 mai 2010, 15:49

  In cazuri ca cel de fata ma simt mandru ca fac parte din blogosfera. Daca nu citeam chinezu.eu probabil ca nu stiu cand aflam de o baza de date cu toate ONG-urile din Romania.

  Răspunde
 10. joi, 6 mai 2010, 17:35

  imi place modul tau de a ma face sa citesc articolul pina la capat

  Răspunde
 11. joi, 6 mai 2010, 21:14

  Nu donez nimic,nu am loc de munca……deocamdata. :))

  Răspunde
 12. joi, 6 mai 2010, 21:39

  Partea ta din aia 2% cat a fost pentru postarea asta? de ce ne minti in halul asta frate?

  Răspunde
 13. vineri, 7 mai 2010, 07:30

  Excelenta pledoaria.

  Completare: pe langa respectivele filiale BCR, mai poti depune formularul si in magazinele Romtelecom din Bucuresti, si chiar direct la oficiul postal. Oriunde ti-e mai aproape. Sau, daca ti-e mai usor sa trimiti prin posta, poti trimite formularul pe adresa Str. Muzelor, nr. 1, cod poştal 040191, Sector 4, Bucureşti şi îl vor depune cei de la A.N.P.C.P.P.S. Romania | Centrul national pentru protectia consumatorilor pentru tine.

  Si as mai adauga pe langa stiriong.ro si Jurnalul Tarii lui Andrei (www.taraluiandrei.ro/jurnal.html )unde sprijinim ONG-urile sa obtina cat mai multa expunere pentru actiunile lor.

  Răspunde
 14. ana
  vineri, 7 mai 2010, 10:46

  dupa ziua de ieri as merge la o farmacie, as lua cam tot ce se poate din citi bani mai am, as amesteca c wghisky si ar iesi un cocktail ok, pe carel-as imparti cu 2-3 personaje …
  zi buna! atit cit se mai poate

  Răspunde
 15. vineri, 7 mai 2010, 22:24

  Ar fi trebuit să ştii până acum că poţi redirecţiona cei 2% către ONG-uri. S-au făcut ceva campanii de PR pe tema asta :)
  Oricum, ideea e să alegi bine de tot. Sunt multe ONG-uri care chiar merită banii ăia, sunt altele care poate n-au nevoie chiar aşa mare…

  Răspunde
 16. sâmbătă, 8 mai 2010, 09:51

  @Vlady
  sa fii tu sanatos de cand stiu io cum e cu cei 2%
  as putea sa iti spun ca am si coordonat niste actiuni pe tema asta, dar vad ca esti superficial si nu insist
  eu vorbeam de site ca nu stiam de el, atata tot

  Răspunde
 17. sâmbătă, 8 mai 2010, 10:25

  Scuze, aşa am înţeles iniţial.
  „cu mare bucurie să mă alături campaniei despre care vă spun mai jos.” – de aici am crezut că nu ai donat cei 2% până acum…

  Răspunde
 18. duminică, 9 mai 2010, 21:26

  Excelent indemn !
  Imi tot propun de un an de zile….e momentul sa actionez!

  Răspunde
 19. vineri, 21 mai 2010, 09:49

  […] urmă cu o săptămână și ceva, Chinezu, cu inima mare cum îl știm toți, ne recomanda un site de unde îți poți alege un ONG către care să redirecționezi 2% din impozitul tău, că […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *