23.07.2017

Cea mai mare fraudă din România este incompetenţa

Foarte enervantă isteria asta cu fraudarea alegerilor la noi. De fiecare data trebe noi să sărim ca arşi şi să strigăm ca disperaţii, într-o încercare perpetuă de a da unii în alţii cu mucul democratic, „fraudă, fraudă!”. Motive găsim, fireşte, că e uşor.

Găsim nişte tembeli în Gara de Nord la secţia specială, care se încurcă în explicaţii, şi de la cei 20 de troglodiţi face o ingenuă extrapolare şi, dintr-o dată, se conturează imaginea apocaliptică a milioanelor de autobuze şi dube care străbat ţara sub stindardul turismului electoral. Vedem cozile imense la secţiile speciale şi ahaaaaaaa ia uite dovada irefutabilă a turismului electoral, fără să zică unul din marii analişti că secţiile alea speciale au fost extrem de puţine în marile oraşe raportat la imensul număr al celor (că aşa e în România, ce dracu) cu situaţia locativă neclară.

Sigur că au fost fraude. Întotdeauna o să fie. Şi peste tot în lume, nu numai la noi. Numai că din ce în ce mai puţine. Şi cu efect din ce în ce mai mic. Sper că nu există nici măcar un singur cititor de aici care să creadă că cineva, oricine ar fi putut frauda în aşa hal încât să schimbe rezultatul primului tur. Sper să nu existe. Sper că suntem oameni raţionali cât de cât cei ce citim aici…

Şi în acest caz, ca şi în atâtea altele la noi, ne chinuim atât de tare să inventăm subiecte pe tema cărora să ne arătăm inteligenţi, culţi, analişti şi la care să rezonăm degeaba zile în şir, încât nu vedem ceea ce trebuie să vedem de fapt. Pentru toţi cei care au stat la cozile imense de la secţiile speciale, cea mai mare fraudă a acestor alegeri a fost incompetenţa impecabilă a celor care le-au organizat.

Această incompetenţă vine din şi merge înspre fibra organică a poporului nostru. Un popor pentru care „descurcăreala” este principiu de viaţă, de la imbecilizatul beţiv al satului până la primul om în stat în orice domeniu. Noi, ca români, ne descurcăm, nu găsim soluţii. Ne învârtim de ceva, nu rezolvăm problema. Ne pliem pe context, nu încercăm să schimbăm starea de fapt. Ca să „te descurci” nu îţi trebuie competenţă, carevasăzică nu o avem.

Alegerile în România se fraudează într-o măsură ce se suprapune identic cu marja de fraudare pe care noi toţi o realizăm în fiecare zi în orice domeniu şi la orice nivel. Da’ ce are a face? Că doar aşa am făcut de veacuri şi uite că tot aici suntem în minunatul spaţiu carpato-danubiano-pontic, ba chiar membri ai UE şi NATO, adică ne-am descurcat, i-am fentat pe toţi, deci merge şi aşa.

Probabil că suntem naţiunea care am fentat mereu şi mereu pe toţi şi pe oricine, care ne-am „descurcat” mereu şi am profitat absolut curvăsăresc de contextele internaţionale în fiecare moment al devenirii noastre ca stat. Numai că aşa ne-am fraudat mereu singuri. Şi, din păcate, a cam ajuns să ne placă…

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Bai, Geoana, zau daca ma meriti…

Sondaj: cat timp ati petrecut la vot?

16 comentarii

 1. luni, 23 noiembrie 2009, 10:25

  […] This post was mentioned on Twitter by adrianciubotaru, chinezu. chinezu said: Cea mai mare fraudă din România este incompetenţa http://sp2.ro/273275 […]

  Răspunde
 2. luni, 23 noiembrie 2009, 11:42

  Eu m-am simtit tare aiurea aseara cand am vazut autocarele parcate pe Calea Plevnei. Erau de la Carrefour pana aproape de intersectia cu spitalul.

  Răspunde
 3. luni, 23 noiembrie 2009, 11:47

  Inspirat titlu.

  Răspunde
 4. luni, 23 noiembrie 2009, 11:55

  @dragos: si eu am vazut aseara pe la 20.00 un sir de vreo sapse microbuze de tze_und_I care se retrageau dupa turneu ! oare… mergeau dupa seful de coloana, singurul cu gipies ? :P

  Răspunde
 5. luni, 23 noiembrie 2009, 12:04

  Aşa vorbeşti tu, da’ ia să fii în locul lui Vadim de la 74% la 4%, atunci ce-ai mai spune? Aud?… :))

  Răspunde
 6. luni, 23 noiembrie 2009, 12:13

  m-am distrat copios (dar m-am şi întristat) la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu pe RTV. Invitaţi: Stelian Tănase, CTP-ul, Emil Hurezeanu şi Iosif Boda. Dumitrescu încerca disperat să-i convingă că s-au fraudat masiv alegerile, ei îi explicau că nu e prea mare diferenţă faţă de alte alegeri şi că vicierea nu va fi mai mare decît de obicei. Cred că asta spune tot despre atitudinea faţă de procesul electoral.

  Răspunde
 7. luni, 23 noiembrie 2009, 13:40

  […] edit. Tot despre incompetenta la chinezu. var addthis_pub = ''; var addthis_language = 'en';var addthis_options = 'email, favorites, digg, […]

  Răspunde
 8. sorin
  luni, 23 noiembrie 2009, 14:33

  „secţiile alea speciale au fost extrem de puţine în marile oraşe raportat la imensul număr al celor (că aşa e în România, ce dracu) cu situaţia locativă neclară”

  Asa s-au fraudat alegerile. Cu sectiile speciale.

  Răspunde
 9. luni, 23 noiembrie 2009, 15:46

  nu zic ca nu s-au facut mizerii
  e clar ca autocarele de care ziceti s-au plimbat prin multe locuri
  dar io vorbesc aici de o chestie mai mare, de aia organica
  io zic ca asta e cea mai mare problema din care deriva toate astea mai mici de care vorbiti voi

  Răspunde
 10. luni, 23 noiembrie 2009, 16:08

  A fost vremea frumoasa afara si oamenii si-au dezmortit oasele. Asta este explicatia autocarelor. :))

  Răspunde
 11. miercuri, 25 noiembrie 2009, 02:07

  foarte tare noul „look” :) ai dreptate omule… dar stii ce e pacat? ca incompetenta e „MATERIE” in scolile si liceele din Romania! o cultiva si o intretin ca sa poata conduce!

  Răspunde
 12. lol
  miercuri, 25 noiembrie 2009, 13:08

  Nu, nu, domnul Chinezu, romanul se descurca pentru ca cei care ii conduc ii doare in trei litere de ei, sunt ocupaţi cu furatul conducătorii. Argumentaţie:
  In ~1991 IBM a dat un credit nerambursabil Romaniei sa creeze in centrele universitare cu ajutorul calculatoarelor baze de date articulate despre populaţie care sa stea la baza organizării statului, evidenta populaţiei, circulaţie, sănătate, învăţământ, sistem de asigurări sociale, sistem unitar relaţionat si coerent fără redondanta Nu dezinteresat livrau ei calculatoarele sa ocupe piata. Cand s-au trezit ‘ambericani’ majoritatea banilor erau cheltuiţi pe studii de fezabilitate, au retras creditul, bani cheltuii i-am plătit noi, din buget.
  Nu, nu, nu este o poveste de demult se întâmpla si acum, vezi licitaţia doamnei Udrea pentru sistemul informatizat pentru ministerul mediului. Se da dedicaţie pentru o firma de hard. 80 de milioane de euroi. Daca sistemul nu va merge ce zici matale, oi fi eu romanul de rand ca nu merge ?!

  Răspunde
 13. miercuri, 25 noiembrie 2009, 15:51

  Pai stii cum e: e suficient sa zica un prost „Vine sfarsitul lumii”, ca vei vedea imediat 100 de ignoranti care-si vor face bagajele – in loc sa verifice daca e pe bune. Scrie la ziar, se sopune la TV? E pe bune! Se fura voturi! Ca dovada, la alegerile anterioare, nu a dat nimeni tonul, nu se mai plangeau toti ca se fura voturi…

  Răspunde
 14. liviu remus ganga
  luni, 7 decembrie 2009, 19:23

  sunt in spania , nu am putut vota , nu am avut sectie de vot unde locuiesc eu ,
  diaspora nu l-a vrut pe basescu, e ciudat, de aici nu am putut accesa ieri paginile ,,web,, care ma interesau, iar unde reuseam sa accesez erau pline de publicitare pt basescu, (siri .rol, mediafax, etc)
  ne meritam soarta , iar acum ca aceptam situatia e si mai rau, poate tara va mai avea nevoie de o ,,revolutie desteapta,, ca sa intram pe drumul cel bun, dar oare ne mai trebuie inca 20 ani, pacat
  (cine poate sa-mi dea un forum oficial anti-basescu, niste baieti destepti ar trebui sa faca repede un ,,site,, sa se stranga toata tara in jurul lor , sa se faca campanie anti-basescu 5 ani de acum inainte fara oprire)
  -hai sa facem ceva fiecare din noi pt tara, caci tara acum nu poate face nimic pt noi
  -de acum incepe greul
  -ROMANIA!!! destepta-te

  Răspunde
 15. eugen
  marți, 8 decembrie 2009, 22:28

  Ce comod e sa dai vina pe incompetenta cand e rea vointa. Nu uita ce a zis Postelnicu la proces: „onorata instanta am fost un dobitoc” Dobitoc? Omu’ ala era malefic si pervers ca satana da’ prefera sa para dobitoc. Asa si cei care cu onor ne conduc: vor sa para incompetenti cand de fapt asistam la cea mai mare frauda electorala din ultimii 20 de ani. Pariez cu viata. Tu?

  Răspunde
 16. vineri, 11 decembrie 2009, 00:52

  sunt scirbita de situatie mi-am pirdut increderea in in mine mi-au furat votul adeziunea mea ma simt un nimeni un nimic !!sunt un supliment pentru asa zisa societate!!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *