O preafrumoasă metaforă a onlineului din offline

indicator

Să analizăm succint această picture. Surprinsă aseară în Parcul Herestrău din Bucureşti.

Să ne închipuim meşterul care a realizat această lucrătură metalico-vopsitorească, în micul său atelier, undeva prin centrul Bucureştiul, faţă în faţă cu spatele unei clădiri numa’ sticlă şi metal, cum îşi adună toolurile, tocite de cei 27 de ani de când lucrează cu ele în slujba statului şi spre bunăstarea poporului, cum îşi potriveşte ochelarii, legaţi cu sârmă cuprată, pe ochi, mijind privirea spre bucăţita de hârtie, scoasă la o imprimantă HP, pe care scrie ce trebuie el să scrie pe respectivul sign.

Ne mai putem imagina cum meşterul, care ar fi trebuit să iasă de mult la pensie, dar ce dracu’ să facă acasă, îl întreabă pe ucenicul lui, un nemernic de ăsta tânăr, cu cercel în ureche şi, bănuie meşterul, unul în buric, „bă, Vasile, ia uite şi tu că ai ochii mai buni: cu doi de s e virelesul ăsta aici” şi cum Vasile, uitându-se cu un dispreţ emo la meşter, dă abia perceptibil din cap, rostind „da, tataie, cu doi de s şi un w”, ieşind apoi agale să tragă o ţigare.

Lămurit asupra înţelesului a ceea ce are de făcut, meşterul scoate din spatele unui dulap ce abia se mai ţine în balamale un indicator pe care scria cu litere de o şchioapă „Trăiască Partidul Comunist din România!” şi îl priveşte cu un ochi întredeschis, măsurând la plezneală cum să facă să intre noul text, ăla cu doi de s şi un w, să iasă potriveală maximă. Decide că îi iese din prima, fără şablon, că doar după atâţia ani de lucrat în câmpul muncii…

Nu mai vrea să pornească compresorul. Că iar sare Geta de la contabilitate că prea mult curent consumă. Aşa că ia pompa aia manuală, pe care a tot reparat-o de 20 de ani încoace, pune nişte vopsea albastră, rămasă de pe vremea când vopsise ceva pentru PSD-ul ăla când era încă albastru, şi se apucă de stropit. Nu îi ia mult. După 3 minute, bucata de tablă e albăstrită complet. O lasă la uscat, cât completează el ceva hârtii pentru personal, că are de făcut de astea mai toată săptămâna, mai ceva ca pe vremea comuniştilor când trebuia să dai raportul şi când mergeai la budă.

Pune mâna pe tablă. Vopseaua uscată. Şi se apucă de scris. Textul cu doi de s şi un w. Termină lucrarea. Aşează tabla sub formă de săgeată pe bancul de lucru, se dă doi paşi mai în spate, înclină un pic capul spre stânga şi se declară mulţumit de ce a ieşit. Îl simte pe Vasile intrând şi aude întrebarea „tataie, da’ matale şti ce ai scris acolo sau scrii ca boul care eşti?”. Meşterul dă din umeri şi îi răspunde, punându-şi ochelarii cu sârmă cuprată în buzunarul salopetei: „Ştie miliţia ce am scris… Da’ e bine. Că e cu doi de ss şi cu un w”.

Şi se duce spre telefonul cu disc să anunţe la şefu’ că indicatorul e gata. Vasile mai iese la o ţigare…

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “O preafrumoasă metaforă a onlineului din offline”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.