Datul în gât la români

De-a lungul amplei mele vieţi, am trăit dese momente, mult prea dese, când am văzut oameni, români de-ai noştri, fiind nişte mizerii pe două picioare. Şi care îşi alimentau mizeria asta din te miri ce considerente pentru a face rău cu o voluptate fenomenală şi, pentru mine, dincolo de orice hotare limitrofe ale puterii de înţelegere.

Există mai multe specii pentru care a face rău gratuit este una din valorile supreme de la care se legitimizează. Astăzi vorbesc despre cei care practică datul în gât la nivel de daily task, pe care îl bifează conştiincios, probabil cu conştiinţa lucrului bine făcut.

Îi ştiţi şi voi, îi cunoaşteţi, trăiesc printre noi. Sunt cei pentru care una din marile bucurii ale vieţii lor este să îl vadă pe celălalt de lângă ea/el câzând, contribuţia sa fiind definitorie. Nu au nevoie de motive pentru a face ceea ce fac. Nu au nevoie de strategie. Nu au nevoie de resurse. Ei fac totul cu o naturaleţe şi cu o eficacitate înspăimântătoare. Şi o fac zi de zi.

Cei mai mulţi nu se aleg cu nimic din căderea celuilat. Sau, mă rog, nu înţelegem noi, ceilalţi, cu ce se aleg. Poate că undeva, într-o cămăruţă-altar a sufletului lor mizer, pun căderile acestea aliniate precum nişte trofee. Şi aşteaptă ziua următoare pentru o nouă vânătoare. Pentru o nouă victimă. Pentru un nou trofeu…

0 comentarii la “Datul în gât la români

 1. Lucia Verona Răspunde

  Pe meleagurile caprei vecinului, ăsta e un sport naţional.

 2. razvanserbu Răspunde

  Iti trebuie un antrenament indelungat pentru a putea sa practici zi de zi asemenea meserie. E greu, dar merita. Adica colegul tau nu se crede prea smecher? Daca ti-o trage el cand ti-e lumea mai draga, trebuie sa lucrezi preventiv. :(

 3. adc Răspunde

  Ei, ai tu chef azi să faci literatură…

 4. Adrian SM Răspunde

  Am vazut pe unul la realu din Satu Mare care scria de zor o reclamatie in care era revoltat ca a avut mai putin de platit la casa decat era pretul afisat la raft… :) Stiu ca asta nu e dat in gât, dar pe mecla individului se citea o satisfactie de-a dreptul bolnava ca scria o reclamatie. Fereste-ne Doamne de exemplare de astea… :)

 5. lol's Răspunde

  @Verona. Ai sesizat esteta, asta e, restul este teorie!

 6. lol's Răspunde

  Stearpa, adică teoria :)

 7. matilda Răspunde

  mai nou, nu numai capra, ci şi vecinul ca să nu-şi cumpere altă capră !

 8. Oana Răspunde

  Zi cine te-a suparat ca-l omor!

 9. Iullyan Răspunde

  Asta se trage din vremuri străvechi (înainte de ’89) când datu’ în gât era o meserie… Acum oamenii ăia ce-ai vrea să facă? Asta ştiu, asta fac.

 10. alex mazilu Răspunde

  one word: maestri !…
  bleah!

 11. Vania Răspunde

  Nu-i frumos să dai în gât, dar uneori te-apucă aşa o poftă încât nu i te poţi împotrivi!…

 12. A.Dragos Răspunde

  Sunt foarte aiurea fazele aseta, mai ales cand ai incredere in cneva si nu te astepti sa-ti faca tocmai tie asta. Am patit-o si eu de multe ori, chiar cand imi era lumea mai draga. Nu prea avem ce sa le facem astora, sunt deobcei niste nesimtiti care fac orice pentru a te inlatura din calea lor..

 13. razvanserbu Răspunde

  Chinezule, acum ca te-ai intalnit si cu Baiazid, ce-o sa mai faci?

 14. Relansare RFI « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: