Podcastul lui Chinezu este despre sănătate mintală. Simplu spus. Dar atât de complicat să explic, de fapt, despre ce este vorba…
Înainte de a mă apuca de munca la podcast, am întrebat public dacă există oameni care au experimentat anumite probleme de acest ordin și care ar fi dispuși să vină să vorbească despre ele și, mai ales, despre cum au reușit să și le rezolve (dacă și le-au rezolvat…).
Am întrebat asta pentru că toată lumea în jurul meu îmi spune că, da, ideea unui astfel de podcast este excelentă (este mare, mare, mare nevoie să afle unii că nu sunt singurii care trec prin astfel de momente grele și că există soluții), dar că o să îmi fie greu să găsesc invitați dispuși să vorbească deschis despre problemele lor.
Ei bine, în doar 2 zile de când am lansat provocarea, am avut surpriza extraordinară să am peste 70 de oameni doritori să povestească. Uau… Pur și simplu uau… O astfel de reacție m-a lăsat fără cuvinte…
Uf, ce presiune ați pus pe mine…
Dar m-a și obligat. A pus o mare presiune pe mine. Pentru că, dacă până să aflu că există atât de mare interes din partea celor care vor să spună și altora prin ce au trecut, îmi ziceam ”aia e, încerci, dacă nu iese, măcar ai încercat”, după o astfel de reacție pur și simplu mi-am regândit strategia editorială în ceea ce fac pe internet.
Și nu numai. Pentru că, brusc, mi-am luat la pilă și calendarul meu de activități per ansamblu. Și am făcut loc pentru munca la acest podcast și mai mult decât prevăzusem inițial (când nici măcar nu bănuiam acest interes) în calendarul meu (oricum aglomerat cu blogul, cu ce mai fac în social media și mai ales cu agenția digitală Kooperativa 2.0).
Ba, mai mult, pentru că îmi este foarte greu să privesc munca la acest podcast ca pe o activitate profesională (deși abordez foarte profesionist această provocare!) am avut două momente în care mi-am încălcat programul meu de lucru #După18FărăWeekend.
Dar, ”în apărarea” mea, a fost pentru interviuri cu doi oameni dragi, care aproape că pot intra în zona mea de prieteni, deci nu se pune neapărat că mi-am încălcat sistemul :)
Interviurile pe care le-am făcut până acum pentru Podcastul lui Chinezu au fost tot atâtea momente de emoție. Pentru că avea în față, de fiecare dată, oameni care au ales să își deschidă sufletul în fața mea, știind că, astfel, își deschid sufletul în fața celor care ne ascultă.
Iar asta, dragilor, este un mare, mare curaj. Pentru care merită tot respectul nostru. Și toată mulțumirea noastră.
Am avut invitați care, rememorând prin ce au trecut, au început să tremure. Unii au lăcrimat. Și am făcut pauze uneori. Ca să își revină. Unora le-am propus să reunuțăm la a mai înregistra, pentru că nu vreau să îi fac să treacă prin astfel de momente.
Dar au refuzat. Hotârât. Și am continuat înregistarea.
Și pe mine m-au afectat toate aceste interviuri. După fiecare discuție am simțit nu doar că am mai învățat câte ceva, dar că am devenit, un pic, un alt om. Un o care înțelege din ce în ce mai mult că
Viața este o sumă jucăuță de variabile triste care îți oferă fericire doar dacă ești pregătit să o primești.
Aveți mai jos interviurile din seria Podcastul lui Chinezu. Dacă v-au ajutat, dați-le mai departe. Ca să îi ajute și pe alții. Mulțumesc :)
Petronela Rotar – despre cum au ajutat-o cele 1.500 de ore de psihoterapie
Cristina Bălan – despre perioada de depresie în care era când a câștigat Vocea României
Alexandra Maia – despre sindromul ovarelor polichistice
Andreea Irimia – despre cum a ajuns de la ”grasă și urâtă” la iubirea de sine
Cristian Dorobănțescu – despre depresia de antreprenor
Andrei Vulpescu – despre feminism și anti-feminism
Mihai Stescu – despre cum să crești frumos un copil cu autism
Antoneta Galeș – despre cum să depistezi un burnout
Sorin Pletea – Psihiatrul care îți spune de ce e bine să mergi la psiholog
Andrei Ruse – Despre cărți, viață și frici învinse
Dan Cârlea – Psihanalistul care a fost întâi pacient
Gabriela Constantinescu – Cum te simți când părăsești, după 23 de ani, corporația
PS Îi mulțumesc lui Robert Katai pentru că după ce am fost invitat în podcastul lui mi-a venit ideea Podcastul lui Chinezu. Și o să îi dau o bere pentru asta :D
1 thought on “Podcastul lui Chinezu – despre sănătate mintală”
Acest podcast despre sănătatea mintală este despre curajul de a avea curajul de a te deschide și de a împărtăși experiențele tale dificile cu ceilalți și este foarte interesant și incitant la reflecție