Tu te regăsești printre cei 87% dintre români care consideră că a avea o pasiune este mai important ca oricând?

Măh, tu ești foarte fericit – îmi zic unii din când în când.

De ce zici asta? – îi întreb io mirat

Pentru că ți-ai transformat pasiunea într-un business și businessul într-o pasiune, îmi răspund ei.

Iar eu nu mai zic nimic. Pentru că mare, mare, mare dreptate au…

Doar că ei nu știu toată povestea. Pentru că eu bloggingul l-am început în urmă cu 12 ani și un pic nu ca o pasiune, ci ca pe o modalitate de a obține benefici din ceea ce îmi plăcea, îmi place și o să îmi placă multă vreme de acum înainte, adică din scris.

Aș zice mai direct că mi-am făcut plan de business cu blogul, dar nu aș vrea să se încrunte unii din cititori, așa că nu o zic :D

Doar că, în timp, pur și simplu m-am îndrăgostit de ceea ce am făcut pe linia asta de business. Că nu știu cum să îi zic altfel.

Și, da, businessul s-a transformat într-o pasiune. Și pasiunea într-un business.

Iar combinația dintre cele două, de câțiva ani de zile, a ”născut” și cel de-al patrulea copil al mei (am două fete și un băiat), agenția digitală Kooperativa 2.0.

Așa că, da, nu pot să îi contrazic pe cei care găsesc sursa fericirii (aș zice mai degraba una din surse…) la suprapunerea cât mai totală, ca să zic așa, a celor două concepte, pasiunea și businessul.

Sau să fie intersecția celor două ”mulțimi” (hai că am dat-o și în diagrame van Euler :D) cât mai mare cu putință, acolo-i sursa fericirii abundentă!

Am vrut să vă zic lucrurile astea pentru că am citit studiul de mai jos. O să înțelegeți mai bine care-i faza după ce îl citiți :)

Unul dintre cele mai mari studii pe tema pasiunilor realizate vreodată la nivel mondial dezvăluie că, atunci când vine vorba de activitățile noastre preferate din timpul liber, cum ar fi sportul, mâncarea, casa, automobilismul, natura și sălbăticia, oamenii sunt mai înclinați să apeleze la televiziune pentru inspirație și informație.

Sondajul a fost aplicat unui eșantion de 13.000 de participanți din 13 țări, printre care și România, cu 500 de respondenți, și a fost realizat la cererea Discovery. 

Programele TV sunt cel mai popular instrument prin care ne alimentăm pasiunile, 93% dintre respondenți susținând că acesta este sursa lor de inspirație.

Rețelele sociale ocupă locul al doilea, cu 67%, în timp ce 66% dintre respondenți au afirmat că sursa lor de inspirație când vine vorba de dezvoltarea unei pasiuni sunt alte persoane.

Televiziunea stârnește pasiunile oamenilor, mai mult chiar decât rețelele sociale.

Pentru persoanele în vârstă de 35-54 de ani, programele TV au de cinci ori mai multe șanse, comparativ cu rețelele sociale, să contribuie la găsirea unei pasiuni, chiar și printre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, unde programele TV au de două ori mai multe șanse față de rețelele sociale să contribuie la dezvoltarea unei pasiuni.

Referitor la stațiile și programele Discovery Networks:

 • 63% dintre respondenții români au afirmat că stațiile din portofoliul Discovery îi inspiră în găsirea unei pasiuni;
 • 67% de români menționează că se regăsesc în programele noastre și că sunt autentice;
 • 69% consideră că întotdeauna învață ceva nou urmărind emisiunile din portofoliul Discovery;
 • 68% spun că programele au prezentatori experți;
 • 67% spun că sunt autentice;
 • 66% sunt de părere că emisiunile sunt moderne și inovatoare și că îi fac să se simtă bine;
 • 70% afirmă că sunt de încredere;
 • 74% că au o calitate ridicată;
 • 71% că îi inspiră să caute mai mult.

În acest context:

 • 49% dintre respondenții români sunt interesați de emisiuni despre știință, tehnologie și felul în care funcționează lucrurile (dintre care 58% sunt bărbați, iar 40% sunt femei);
 • 46% urmăresc emisiuni culinare (dintre care 59% femei) și emisiuni despre natură și sălbăticie;
 • 26% dintre români urmăresc cu interes emisiuni din categoria casă, proprietăți, decorarea și amenajarea casei (dintre care 31% sunt femei);
 • în cadrul publicului masculin, 60% din bărbați (43% din categoria 25-34 ani) urmăresc competiții sportive, 36% sunt interesați de emisiuni din categoria activități în aer liber, aventură, explorare (cu precădere în rândul categoriei de 18-34 de ani, cu un procent de 60%), în timp ce 29% au afirmat că vizionează cel mai adesea emisiuni despre automobilism.
 • în ceea ce privește publicul feminin, cele mai urmărite emisiuni sunt cele din categoriile modă și frumusețe (47%) și călătorii (43% dintre femei, dintre care 50% au vârste cuprinse între 35-54 de ani).

Peste 8 din 10 persoane au una sau mai multe pasiuni în viață, numărul mediu de pasiuni în rândul indivizilor fiind patru. Pasiunile noastre sunt de obicei dezvoltate în timpul adolescenței, fiind inspirați inițial de părinții noștri (33%), TV (23%) și prietenii noștri (15%).

 • Pentru români, cea mai mare influență în găsirea unei pasiuni o au părinții (32%), urmați de programele TV (25%), prietenii (17%) și profesorii (14%).

Programele TV au fost, pentru o mulțime de oameni, cei mai mari declanșatori extrinsenci ai activităților care mai apoi devin mari pasiuni intrinseci. Acest lucru se datorează faptului că obțineți o expunere personală, umană, viscerală la o poveste, la un eveniment. Nu este ca atunci când citești sau auzi despre un lucru anume, ci despre faptul că te cufunzi în poveste și asta îi poate ajuta pe oameni să descopere singuri această scânteie emoțională, care îi va ghida în propria lor călătorie către pasiune și descoperire.”, a declarat Dr Tom Chatfield, expert în filozofia tehnologiei.

Potrivit studiului, pasiunile ne pot ajuta să facem față cu bine situațiilor dificile pe care le întâmpinăm de-a lungul vieții. În plus, acestea aduc fericire, un sentiment de realizare și împlinire.

Mai mult de 8 din 10 persoane cred că pasiunile sunt mai importante ca niciodată, iar 9 din 10 sunt de acord că a avea o pasiune poate ajuta la combaterea stresului cotidian.

În cazul publicului din România:

 • 87% dintre respondenți cu vârste cuprinse între 18-34 de ani consideră că a avea o pasiune este mai important ca oricând;
 • 71% cred că o pasiune îi poate ajuta să se dezvolte ca indivizi;
 • 70% dintre participanți au afirmat că viața este mult mai interesantă atunci când ai o pasiune.

A avea o pasiune contribuie, de asemenea, la crearea unui sentiment de comunitate și combaterea stărilor de izolare într-o lume din ce în ce mai deconectată.

Conform sondajului, pasiunile noastre ne apropie de alte persoane, 8 din 10 persoane împărtășesc pasiunea cu prietenii și familia, iar 7 din 10 persoane afirmă că pasiunile ne oferă un sentiment de apartenență.

Pasiunile au fost întotdeauna importante pentru oameni, deoarece îi ajută să se definească. Într-o lume care pare mai agitată, unde viitorul pare mai incert, acțiunile pe care le poți orienta către locul în care ai o viziune completă asupra lucrurilor de care îți pasă și înseamnă cu adevărat ceva pentru tine, vor deveni tot mai importante.”, a declarat Dr Nick Southgate, specialist în știința comportamentală.

Într-o lume în care timpul este cel mai valoros aspect din viața unui om, unde există o întrerupere și o schimbare constantă, apelul la pasiuni ne ajută să ne simțim mai bine în pielea noastră și să vedem lumea cu alți ochi. Acest sondaj evidențiază faptul că oamenii sunt mai dornici ca oricând să fie conectați unul cu celălalt și lumea din jur prin pasiunile lor. Discovery alimentează pasiunile care ne fac ceea ce suntem, prin conținut și povești care inspiră oamenii să-și îndeplinească dorințele și să-și urmeze entuziasmul pentru lucrurile preferate. De la mâncare și stil de viață, la sporturi și sălbăticie – avem conținut potrivit pentru a face fiecare fan fericit”, a declarat Victoria Davies, SVP, General Manager pentru Discovery in regiunea CEEMCA.

Discovery crede în alimentarea pasiunilor oamenilor prin conținut captivant, menit să-i inspire, cu portofoliul său de canale de divertisment inspirat din realitate, care include Discovery, Eurosport, HGTV, Network Network, TLC, Investigation Discovery, Travel Channel și Animal Planet. De asemenea, portofoliul internațional include din ce în ce mai multe de servicii dedicate consumatorilor, care le permit fanilor să urmărească programe interactive, printre care dplay, GolfTV și Food Network Kitchen.

*Sondajul a analizat 38 de pasiuni și s-a bazat pe cele mai importante 10 dintre ele:

 1. Sport
 2. Mâncare
 3. Natură și sălbăticie
 4. Cultură generală
 5. Povești de succes
 6. Casă
 7. Explorare și aventură
 8. Descoperirea adevărului
 9. Automobilism
 10. Nunți și relații

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.